Reisnieuws

Betalen om controle te vermijden?

Gepubliceerd: 19 jul 2011
0

Natuurlijk wil je niet omkomen bij een terroristische aanslag doordat een onguur type door de luchthavenbeveiliging is gekomen met een bom in zijn broek, maar er zijn ook incidenten waarbij de ordehandhavers te ver gaan tijdens het fouilleren. Het is dan ook niet raar dat mensen wel willen betalen voor een status 'Betrouwbare Reiziger' om dit te vermijden.

Het betrouwbare reizigersprogramma

Uit recent onderzoek van U.S. Travel Association (USTA), een non-profit organisatie die de Amerikaanse reisindustrie representeert, blijkt dat 61% van de frequente vakantiereizigers en 75% van de frequente zakenreizigers wel aan een programma voor betrouwbare reizigers mee zouden willen doen om lange wachtrijen en fouilleringen op de luchthaven te voorkomen.

Eén van die mensen is de voormalige Miss Amerika, Susie Castillo, die het zat is om telkens betast te worden als ze met het vliegtuig reist. Ze heeft dan ook meteen een aanklacht ingediend nadat ze vier keer in haar kruis werd gegrepen tijdens het fouilleren. Ook een 95-jarige Amerikaanse vrouw voelde zich benadeeld door de vliegtuigbeveiliging nadat ze haar incontinentieluier uit moest trekken, omdat deze door de beambte als verdacht werd aangemerkt. Zelfs baby's en kleine kinderen worden zonder pardon uit de menigte gekozen om uitgebreid gefouilleerd te worden.

De enquête

In de enquête werd aan 1.007 volwassenen gevraagd hoe groot de kans was dat ze zich zouden inschrijven in een programma dat een versnelde en dus tijdsbesparende luchthavencontrole aan zou bieden en dat $100 tot $150 (ongeveer €70 tot €110) per jaar zou kosten. Hierbij zou wel bij iedere passagier een risico-analyse opgenomen worden en een achtergrondcheck voor de reis vereist zijn. Terwijl de meerderheid van de frequente reizigers positief reageerden, zei 48% van de reizigers niet mee te willen werken aan zo'n programma.

Er moet een betere manier zijn

De USTA-peiling ondersteunt ook een rapport van de organisatie uit december van 2010, waaruit blijkt dat de huidige screeningsprocedures mensen afschrikken. Volgens dit onderzoek zouden de ondervraagden twee tot drie reizen per jaar ondernemen als de rompslomp rond het vliegen verminderd zou kunnen worden, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Van de Amerikaanse reizigers gelooft 75% dat er een betere manier is om vliegtuigbeveiliging te verbeteren dan de procedures die nu gebruikt worden. Tevens gelooft 66% dat vliegtuigbeveiliging een gecompliceerd probleem is; deze groep wil geen hardhandige procedures accepteren, tenzij ze effectiever en efficiënter zijn en 82% van de ondervraagde reizigers is het erover eens dat als we een man op de maan kunnen krijgen, er ook een passagiersscreeningssysteem bedacht moet kunnen worden dat de vliegtuigreizigers niet afschrikt of zich ongemakkelijk laat voelen.

Lopende ontwikkelingen

Hoewel het nog onbekend is wat een de stempel 'Betrouwbare Reiziger' teweeg kan brengen, kunnen frequente reizigers wel gerust worden gesteld met lopende ontwikkelingen bij de controleposten. In Amerika zal het beveiligingsbureau Transportation Security Administration (TSA) naar verwachting beginnen met het testen van een versnelde screening voor vliegtuigbemanning deze zomer en een ander programma voor passagiers deze herfst of winter implementeren.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Dakloze legt vliegveld plat

Een dakloze man heeft een massale evacuatie veroorzaakt op het LaGuardia vliegveld in New York. De man gedroeg zich verdacht genoeg om de hoofdterminal volledig te laten evacueren. Het leverde duizenden reizigers flinke vertragingen op. Later blee...

0
Reisnieuws
'Bom' in vliegtuig gesmokkeld

Duizenden mensen worden dagelijks op Schiphol gecontroleerd. Toch wist undercover journalist Alberto Stegeman, vermomd als platformmedewerker en bewapend met een toegangspas van een collega, een nepbom in de laadruimte van een vliegtuig te plaat...

0
Reisnieuws
Bommen op Roemeens vliegveld

Twee Roemeense journalisten hebben zich verkleed als personeel van het verzonnen ‘Al Qaeda Airlines’ en geprobeerd nepbommen te leggen op de Roemeense luchthaven Baneasa in Boekarest. Met succes.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.