Reisnieuws

Sociale media gevaarlijk op reis

Gepubliceerd: 20 jul 2011
4

Niet alleen gebruiken we Facebook en Twitter om te laten weten op welk festival we helemaal uit ons dak gaan of dat we gewoon thuis op de bank hangen; ook laten we vrienden en familie graag weten wanneer we op vakantie gaan en hoe lang. Maar is dat nou wel zo veilig? Na de rouwadvertenties hebben inbrekers de sociale media ontdekt om tijdens de vakantie hun slag te slaan.

'Het is hier fantastisch!'

We willen niet alleen in het dagelijks leven contact houden met familie en vrienden, ook op vakantie. Moest je je vroeger bij thuiskomst van je vrienden nog door honderden foto's heen ploeteren, tegenwoordig zie je al tijdens de vakantie hoe geweldig het is in Verweggistan. En bij sommige vrienden lijkt het zelfs of je meer van ze hoort tíjdens hun vakantie dan wanneer ze thuis zijn. Je kunt bijna niet meer op wereldreis zonder een weblog bij te houden en ook daarvoor hoef je niet meer naarstig op zoek naar het dichtstbijzijnde internetcafé. Op elke hoek van je vakantiedorp is een hotspot te vinden en zo is internet op vakantie al net zo toegankelijk geworden als de plaatselijke discotheek.

Laptop mee

Onderzoek van Multiscope wijst zelfs uit dat 40% van de Nederlanders alleen een accomodatie kiest als daar wi-fi beschikbaar is. Van de ondervraagden zegt 64% op vakantie weleens online te gaan. Meer dan de helft gebruikt daarvoor de eigen laptop en ruim eenderde hun mobiele telefoon. Het is allang niet meer vreemd om op een terrasje aan de kust van Kreta toeristen te zien staren op hun beeldschermpje. Op de vraag wat men op internet doet, staan het lezen van de privémail en het checken van de weersvoorspelling bovenaan.

Laat de virtuele deur niet openstaan

Maar niet alleen de mail wordt gecheckt. Van de mensen die actief zijn op sociale netwerken geeft 70% aan dat ze op vakantie gewoon doorgaan met Hyven, Facebooken en Twitteren. Slechts een minderheid heeft daar geen behoefte aan, of wil aan de buitenwereld gewoon niet kenbaar maken dat ze voor langere tijd van huis zijn. En deze laatste groep heeft het goed begrepen. Want stel je voor, je buren gaan op vakantie en vragen jou de brievenbus te legen. De lichtschakelaar hebben ze zo ingesteld dat 's avonds het licht aangaat. Deuren en ramen hebben ze extra beveiligd tegen inbrekers. Maar tot je grote verbazing laten ze bij vertrek de achterdeur wagenwijd openstaan. Stom? Toch is dit wat heel wat Twitter-, Hyves- en Facebookgebruikers eigenlijk doen. Een slimme inbreker zoekt op 'vakantie', 'koffers pakken' of 'goede reis', koppelt deze informatie aan de gegevens die je op bijvoorbeeld Foursquare, het netwerk waar je aan kunt geven waar je bent, achterlaat of zoekt op Flickr of je foto's van je huis op je profiel hebt staan en of daar automatisch de locatie aan gekoppeld is. Et voila! De deur staat wagenwijd voor hem open.

Leuk dus hoor, al die sociale netwerken. Maar denk er bij je volgende vakantie wel aan wie je allemaal laat weten waar je uithangt. Of neem een goede waakhond.


Hoofdbeeld door: GoodNCrazy.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Gezond op reis: 5 tips

Voorkomen is beter dan genezen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Bereid je voor op je vakantie! Om je gezond te houden op reis, geeft Columbus je vijf tips.

0
Reisnieuws
Voorkom inbraak tijdens vakantie

Voordat je op reis gaat het licht aan laten, de krant op een adres laten bezorgen en de folders weren met een Nee/Nee sticker. Hoewel veel mensen de moeite nemen om hun huis veilig achter te laten, delen ze tegelijkertijd hun vakantieplannen met d...

2
Reisnieuws
Voorbereid op reis

Een goede voorbereiding voordat je op reis gaat is erg belangrijk. Het is tenslotte vervelend om slecht verzekerd in het buitenland te stranden. Daarom zetten wij hier een paar tips op een rij voor een goed begin van de reis.

0

Reacties van bezoekers Reageer

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Deze site is eigenlijk ook heel gevaarlijk, want juist hier wordt iedereen op de hoogte gehouden van plannen. En ook hier valt het op als er ineens een stilte valt...

Vellah

Door: Vellah • Geplaatst op

Echt wel! Gat in de markt :-) Dus als iemand nog een reisje in de planning heeft, je weet me te vinden haha!

Annemieke50

Door: Annemieke50 • Geplaatst op

Leuk bedacht Derk! Vellah denkt erover om dit te gaan doen, dus hou haar op Facebook in de gaten!;)

Derk

Door: Derk • Geplaatst op

Simpelweg stoppen met berichten plaatsen kun je eigenlijk ook niet doen, want vooral wanneer je normaliter zeer actief bent op de sociale netwerken kan een radiostilte van een paar weken ook al een indicatie zijn dat je van huis bent. Dus eigenlijk moet je gewoon doorgaan met berichten plaatsen met je gebruikelijke frequentie en inhoud. Zou er een vakantieservice voor sociale netwerken zijn? Dat er net zoals op de kat op je facebook gepast wordt?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.