Reisnieuws

Zo maak je een zonsondergangfoto

Gepubliceerd: 18 jul 2011
0

Een zonsondergang kan prachtig zijn. Dat moment zou je voor altijd vast willen leggen. Dat kan met je fototoestel, maar als je dan thuis komt blijkt de foto toch niet zo mooi te zijn als de werkelijkheid was. Niet getreurd, met de volgende tien tips maak je wél de mooiste zonsondergangfoto.

1: Zorg dat je klaar zit

Een zonsondergang duurt maar kort, dus plan je fotosessie goed. Vraag van tevoren even na wanneer de zon ongeveer onder gaat en zorg dat je alvast klaarzit. Ook de omgeving voor je foto is van belang, bedenk daarom van tevoren waar je de fotosessie wilt maken en welke voorwerpen je erop wilt hebben, zoals bergen of de zee. Kijk bovendien naar wat voor weer het wordt. Een heldere hemel betekent niet per se een mooie zonsondergang, terwijl enkele wolken aan de lucht juist voor de prachtigste panorama's zorgen. Ook as en rook in de lucht zorgen voor verbazingwekkende resultaten; die aswolk boven IJsland was dus een prima moment voor zonsondergangfoto's.

2: Kijk om je heen

Alleen een zonsondergang is vaak niet voldoende. Kijk om je heen of je voorwerpen in een mooi silhouet kunt veranderen. Zo kan een boom, een gebouw of een boot een zonsondergangfoto net iets mooier maken. Wolken maken de foto daarnaast extra spannend en zorgen voor de mooiste zonsondergangen. Ook mensen zijn eenvoudig te gebruiken en kunnen leuke contrasten vormen, maar als je mensen fotografeert maak dan wel veel foto's van ze, zodat je ook foto's hebt zonder vreemde bewegingen.

3: Belichting

Stel de belichting niet in op de zon zelf, want dan zal de foto overbelicht worden waardoor de felle kleuren praktisch verdwijnen. Kies een donkerder punt in je foto, stel de belichting in en bepaal dan pas de compositie. Dit kan ook met veel kleine camera's. Klik één keer zodat de camera het licht meet en hou de knop vast. Richt hem daarna op de zon en klik opnieuw. Als je een bracketingfunctie op je camera hebt is het heel handig om deze voor een foto van een zonsondergang te gebruiken. Door de bracketingfunctie in te schakelen worden er drie foto’s gemaakt met verschillende belichtingen: goed belicht, onderbelicht, overbelicht. Op de meeste spiegelreflexcamera’s kun je zelf instellen hoe sterk de belichtingswaarden moeten verschillen.

4: Tegenlicht

Eén van de problemen bij het fotograferen van een zonsondergang is dat de zon te licht of juist te donker wordt, of dat het voorwerp op de voorgrond is te licht of te donker uitslaat. Doordat je met tegenlicht te maken hebt, zal het onderwerp op de voorgrond vaak donker zijn. Wil je het voorwerp juist goed belichten, dan zul je merken dat de achtergrond – in dit geval de zonsondergang – veel lichter wordt dan je in werkelijkheid ziet. Je zult op zo’n moment moeten kiezen wat belangrijker is: dat de persoon op de voorgrond herkenbaar in beeld is, of dat het licht – in dit geval de zon – meer aandacht verdient.

5: Kleurgebruik

Zonsondergangen zijn mooi door hun warme kleuren, maar laat je hier niet door misleiden: één enkele tint op een foto is vaak niet mooi: er moet een zeker contrast in te vinden zijn. Dit contrast in kleuren is vaak te zien nadat de zon onder is gegaan - diepe paarse en blauwe tinten worden afgewisseld met de rode gloed op de nog aanwezige bewolking. Natuurlijk kunnen we de zonsondergang zelf niet beïnvloeden, maar we hebben wel de mogelijkheid om de ideale beeld uitsnede te bepalen. Het is vaak interessant om de patronen in de bewolking te benadrukken.

6: Witbalans

Digitale camera’s kunnen de witbalans van een foto naar aanleiding van de foto zelf bepalen. Het apparaat probeert, met behulp van het licht, de kleuren van de foto zo in te stellen dat er altijd wit aanwezig is. Het resultaat hiervan is vaak dat de foto van de zonsondergang er een stuk fletser uit komt te zien. Zonlicht verandert gedurende de dag continu van kleur. Moderne digitale camera’s corrigeren dit, maar dat geeft dus lang niet altijd het gewenste resultaat. Om toch de echte kleuren weer te geven, kan het helpen om de witbalans van de camera niet op automatisch, maar op daglicht te zetten. Bij bewolking of schaduw kan een witbalans juist weer heel handig zijn.

7: Zoom

Het is niet nodig om in te zoomen bij zonsondergangfoto's, maar het kan geen kwaad om dit wel te proberen. Wil je de zon als centraal punt van je foto hebben, dan kun je vanuit een bepaalde hoek op de zon inzoomen. Pas hier wel mee op, want net als dat het gevaarlijk is om recht in de zon te kijken, kan het ook gevaarlijk zijn om via een lens in de zon te kijken, vooral als de zon nog op zijn hoogste punt staat. Als je de zon centraal stelt en de zee bijvoorbeeld eronder levert dat krachtige foto's op, maar je kan er ook voor kiezen om op een voorwerp, bijvoorbeeld een bootje in de zee, in te zoomen. Zoom niet te ver in natuurlijk, want het is weer minder mooi als de zon het enige is wat je op de foto ziet. Als je besluit in te zoomen, maak dan vooral gebruik van een statief en maak opnames van meerdere seconden. Dit levert vaak bijzondere resultaten op.

8: Zak door de knieën

Het is natuurlijk wel heel makkelijk om foto's op ooghoogte te schieten, maar wees niet te lui en zak eens door de knieën. Zo komt dat dobberende bootje, de golfslag van de zee of de stenen er net iets beter op te staan.

9: Experimenteer

Een zonsondergang verandert voortdurend van kleur. Experimenteer daarom veel en maak veel foto’s. Zorg dus dat je fotorolletje of digitale camera niet vol zit. Thuis kun je dan later de beste zonsondergangfoto uitkiezen.

10: Geniet ervan

Vergeet niet van het schitterende natuurverschijnsel te genieten. Het is zonde om de mooiste zonsondergangen alleen maar door middel van foto’s te ervaren. Neem dus de tijd om ook even van de veranderingen in de omgeving te genieten en het tafereel op je in te laten werken.


Hoofdbeeld door: joenes1970.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Columbus-fotografe exposeert

Columbus-fotografe Ilvy Njiokiktjien reisde eerder dit jaar van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad naar het Nederlandse Utrecht. Zij won met haar reportage twee prijzen: de National Geographic Fotowedstrijd 2008 en de prestigieuze Canonprijs 2007, onder...

1
Reisnieuws
Sony α900: 24,6 Megapixel

Sony – hoofdsponsor van Reisreporter.nl – komt medio oktober met de eerste 24,6 megapixel full-frame spiegelreflexcamera. Dit nieuwe topmodel, de α900, is hiermee uitstekend geschikt voor de wensen en eisen van professionele fotografen.

0
Reisnieuws
Zeven nieuwe wereldwonderen

De 2200 jaar(!) oude lijst met 'zeven wereldwonderen' is bij veel mensen wel bekend, maar inmiddels nogal achterhaald doordat slechts één wonder nog steeds bestaat: de piramiden van Giza in Egypte. Daarom vindt het Zwitserse New Seven Wonders Ca...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.