Reisnieuws

Gevaarlijkste landen voor vrouwen

Gepubliceerd: 12 jul 2011
2

Vrouwen in Nederland mogen van geluk spreken dat ze gelijke rechten hebben als mannen. Er zijn namelijk landen waar de vrouwen daar alleen nog maar van kunnen dromen, zoals in Afghanistan. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat dit land het meest gevaarlijke land is om als vrouw geboren te zijn.

Na Afghanistan worden in het internationale onderzoek van Trustlaw Woman – onderdeel van het Britse persbureau Thomson Reuters Stichting – Congo, Pakistan, India en Somalië als gevaarlijkste landen voor vrouwen beschouwd.

1. Afghanistan

Volgens het rapport worden vrouwen in Afghanistan vaak geïntimideerd of vermoord als zij voor hun eigen mening op proberen te komen. Ook moeten Afghaanse vrouwen voor hun leven vrezen als ze tegen het klassieke rollenpatroon in een publieke rol willen vervullen, bijvoorbeeld als politieagente of nieuwslezeres. In dit land is 87% van de vrouwen analfabeet, wordt meer dan 70% gedwongen tot een huwelijk en is er een kans van 1 op 11 dat een baby sterft bij de geboorte.

2. Congo

Congo staat op de tweede plaats. Het land werd onlangs door de Verenigde Naties omschreven als de verkrachtingshoofdstad van de wereld. Uit het onderzoek blijkt dat er een immens niveau van seksueel geweld heerst. In Congo lijd 57% van de vrouwen aan bloedarmoede, worden er elke dag 1.152 vrouwen verkracht en mag geen enkele vrouw iets ondertekenen zonder de toestemming van haar man.

3. Pakistan

Vanwege het hoge aantal gevallen van eerwraak bij vrouwen, staat Pakistan op de derde plaats. Volgens schattingen komen jaarlijks zo'n duizend vrouwen hierdoor om het leven. Pakistaanse vrouwen worden gestenigd of met giftige stoffen overgoten. 90% van de vrouwen heeft in Pakistan dan ook wel eens te maken gehad met huiselijk geweld. Bovendien verdienen vrouwen er 82% minder dan mannen.

4. India

Nogal onverwachts komt India, één van de snelst groeiende economieën ter wereld, ook voor in de top-5. Uit het onderzoek blijkt dat het land vooral kampt met enorme problemen van mensenhandel en prostitutie. Een ander probleem is dat veel meisjes vermist worden. Doordat ouders liever een zoon dan een dochter hebben, zouden vele meisjes vlak na hun geboorte gedood worden. In India trouwt 44,5% van de meisjes als ze jonger zijn dan achtien jaar en worden 50 miljoen meisjes vermist door vrouwelijke kindermoord en feticide; het vermoorden van de foetus in de buik, omdat het een meisje is.

5. Somalië

De top-5 wordt afgesloten door Somalië. In het land komen veel vrouwen tijdens de zwangerschap of de bevalling om het leven. Daarnaast worden vrouwen verkracht of besneden en kun je als vrouw, volgens het rapport, elk moment van de dag overlijden. In Somalië krijgt 95% van de meisjes te maken met genitale verminking, meestal in de leeftijd van vier tot elf jaar. Slechts 7,5% van de zetels in het parlement is bemand door een vrouw en maar 9% heeft een kind gebaard in een zorginstelling.


Hoofdbeeld door: herman_m.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vrouwenparadijs in Himalaya

Als vrouw altijd al getrouwd willen zijn met twee mannen? Op naar de Himalaya! In de volgende aflevering van BBC’s ‘Tribe’ is te zien hoe Bruce Parry ervaringen opdoet bij de Layappen in Bhutan, die doen aan ‘veelmannerij’. Voor de veran...

0
Reisnieuws
100.000 maagden voor koning

Een keer per jaar begeven zo’n 100.000 maagden in Swaziland zich naar het koninklijk paleis van Koning Mswati III, waar zij met ontblote borsten voor hem dansen. Afgelopen week kwam de horde jongedames opnieuw in beweging om de traditie van deze...

0
Reisnieuws
Strand voor vrouwen

Lekker met andere vrouwen naar het strand zonder dat er de hele tijd mannen lopen te koekeloeren en er jengelende kinderen om je heen drentelen... Ideaal toch? In de Italiaanse kustplaats Riccione is nu het eerste strand speciaal voor vrouwen geop...

2

Reacties van bezoekers Reageer

zonderling

Door: zonderling • Geplaatst op

We mogen als Nederlanders inderdaad van geluk spreken... Bijzonder ernstig dat zulke verschrikkelijke dingen vandaag de dag gebeuren

ahamori

Door: ahamori • Geplaatst op

Eigenlijk geen woorden voor. Even stillstaan en nadenken wat zou je achter de PC hieraan kunnen doen?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.