Reisnieuws

Wie bepaalt de reisbestemming?

Gepubliceerd: 12 jul 2011
2

Door al dat werken kom je er amper aan toe om een paar dagen alleen met je geliefde door te brengen. Het is dan ook heerlijk om uit te kijken naar een vakantie met z'n tweetjes. Maar eerst komt de grote beslissing: waar gaat de reis naartoe? En wie van jullie bepaalt dat?

Er wordt vaak gezegd dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars. Vandaar ook dat we wel eens van mening verschillen, zo ook over de vakantiebestemming. Uit onderzoek van Skyscanner in 2010 onder vierhonderd mensen blijkt dat het geslacht wel degelijk invloed heeft op de bestemming. Bij mannen zou Thailand op nummer 1 staan en vrouwen gaan het liefst naar Amerika op vakantie.

Uit het Britse onderzoek kwamen de volgende uitslagen:

Favoriete bestemmingen van mannen:

1. Thailand
2. Amerika
3. Australië
4. Italië
5. India
6. Japan
7. Spanje
8. Nieuw Zeeland
9. Egypte
10. Noorwegen

Favoriete bestemmingen van vrouwen:

1. Amerika
2. Australië
3. Italië
4. Nieuw Zeeland
5. Thailand
6. Japan
7. Oostenrijk
8. Kroatië
9. Canada
10. Griekenland

Spanje vaakst bezocht door koppels

Slechts 17% van de mannen in het onderzoek beweert dat hij de bestemming bepaalt; de meerderheid van de koppels zegt dat het een gezamenlijke beslissing is. Het is dan ook vreemd dat stelletjes toch de meeste vluchten naar Spanje boeken. Dit land staat namelijk wel bij mannen hoog aangeschreven, zo blijkt uit het onderzoek, maar bij vrouwen komt deze bestemming niet eens in de top-10 voor. Zouden mannen dan toch de meeste invloed hebben op de vakantiebestemming of verdienen ze meer waardoor zij het voor het zeggen hebben? Of zijn er nog andere factoren in het spel?

De drie factoren

Het is nogal naïef om te zeggen dat de keuze van een vakantiebestemming alleen maar afhankelijk is van het geslacht en van wie de broek aan heeft thuis. De bestemming waar jullie naar toe gaan is meestal ook afhankelijk van het budget dat je hebt. Zo is Spanje goedkoper als je in Europa woont en moet je voor Nieuw-Zeeland toch nog even sparen.
Ook de wens van iemand om een land te bezoeken kan een grote invloed hebben op de bestemming. Als jij bijvoorbeeld heel erg graag een keer naar Amerika wilt – laten we zeggen dat het al jaren je grootste droom is – wie is je partner dan om die droom kapot te maken? De kans is dan al een stuk groter dat een reis naar die bestemming op de planning komt te staan.
Tenslotte is het wel zo eerlijk om afwisselend de vakantiebestemming te kiezen. Als jullie vorig jaar naar Canada zijn geweest, omdat jij dat graag wilde, dan is het wel zo attent om de keuze nu aan je partner over te laten.

De bestemming is bepaald. En nu?

Eenmaal op vakantie zijn er nog meer zaken waar je als koppel tegenaan loopt, namelijk wat jullie gaan doen en wie dat dan bepaalt. Uit hetzelfde onderzoek van Skyscanner blijkt dat de favoriete bezigheden van stelletjes op vakantie toch het bezoeken van bezienswaardigheden en lekker uit eten gaan zijn. Daar zijn de geliefden het gelukkig wel over eens, maar de rest van de top-5 ziet er voor mannen en vrouwen toch weer anders uit:

Top 5 activiteiten van mannen:

1. Bezoeken van bezienswaardigheden
2. Uit eten gaan
3. Op safari gaan en de natuur
4. Drinken
5. Sport en andere actieve bezigheden

Top 5 activiteiten van vrouwen:

1. Bezoeken van bezienswaardigheden
2. Uit eten gaan
3. Zonnebaden
4. Op safari gaan en de natuur
5. Winkelen

Hier komen de stereotypen van het geslacht toch weer om de hoek kijken. Zo komt zonnebaden bij vrouwen op de derde plaats, terwijl dit bij de mannen in het onderzoek pas op nummer 6 komt. Als het op shoppen aankomt, doen mannen dat liever als er niets anders te doen en komt bij hun dan ook op de negende plek, terwijl deze activiteit bij vrouwen in de top-5 staat. Mannen daarentegen genieten op vakantie het liefst van een goed drankje, terwijl dat bij vrouwen weer op de negende plaats komt.

Geniet van je vakantie

Al met al is het wel duidelijk dat er meningsverschillen zijn tussen de geslachten. Het is daarom belangrijk om rekening met elkaars wensen te houden en compromissen te sluiten. Onthoud de reden waarom jullie samen op vakantie zijn gegaan en laat de tijd die jullie samen kunnen doorbrengen niet verpesten door ruzies om die welbekende verschillen tussen mannen en vrouwen.


Hebben jullie ook vaak meningsverschillen over de bestemming en wie bepaalt die dan uiteindelijk? Laat het ons weten!Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Mythisch lesbiennendorp

Toeristenbureau's in Zweden worden overspoeld door duizenden mannen die op zoek zijn naar een verborgen dorp waar 25.000 lesbiennes zouden wonen.

0
Reisnieuws
Goed voorbereid op reis

'Jij zou de shampoo toch meenemen?' 'Nee, jij!' Iedereen kent het wel, de kleine irritaties die ontstaan tijdens het pakken van de koffer vlak voor de vakantie. Welke sekse is beter voorbereid?

0

Reacties van bezoekers Reageer

Yves

Door: Yves • Geplaatst op

Bij ons gaat het altijd heel soepel, zowel vooraf als tijdens de vakantie! Wel zit er een duidelijk verschil in het plannen van de reis; dat doe ik, vriendlief vindt eigenlijk alles prima. :)

jenpris

Door: jenpris • Geplaatst op

Wij verschillen eigenlijk nooit van mening als het om de vakantiebestemming gaat of de activiteiten op vakantie. Actieve bezigheden staan bij ons zeker op 1 en winkelen hoeft voor mij dan weer helemaal niet.
Een plaatselijke markt vinden we wel leuk, maar eindigt sneller in een lekker drankje of een stuk vers gesneden meloen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.