Reisnieuws

Tips tegen reizigersdiarree

Gepubliceerd: 06 jul 2011
7

Wie ooit reizigersdiarree heeft gehad, zal kunnen beamen dat je dat liever nooit (meer) meemaakt. We hebben de 10 meest risicovolle landen op een rij gezet en vertellen je hoe je voorkomt dat je je vakantie op de pot doorbrengt.

Uit een Britse onderzoek, dat begin 2011 werd uitgevoerd, blijkt dat meer dan 40% van alle reizigers jaarlijks door reizigersdiarree, ook wel turista genoemd, wordt getroffen. In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand en duurt de ziekte één tot vijf dagen. Niettemin zorgen spijsverteringsproblemen in 40% van de gevallen voor een verandering in de tijdsbesteding, en in 20 tot 30% van de gevallen is enkele dagen rust vereist.

Oorzaken turista

Turista wordt meestal veroorzaakt door het eten en drinken van besmet voedsel of water. In de meeste gevallen (80%) is reizigersdiarree het gevolg van een bacteriële infectie. De boosdoener is de darmbacterie E. Coli, maar ook Campylobacter, Shigella of Salmonella veroorzaken maag- en darmproblemen. In 20% van de gevallen is een virus of een parasiet de oorzaak. Hoe primitiever de omstandigheden en hoe warmer het klimaat, hoe groter de kans is dat je in aanraking komt met besmet voedsel. Maar turista kun je ook in de beste hotels oplopen.

Immuniteit

Reizigers uit landen met een hoge hygiënische standaard, zoals ook in Nederland, zijn het meest gevoelig voor reizigersdiarree, simpelweg omdat de weerstand lager is. Reis je vaak of verblijf je een langere periode in de tropen of subtropen, dan neemt deze gevoeligheid af. Er wordt een graad van immuniteit verwerfd tegen de verwekkers van reizigersdiarree. Hierdoor hebben kinderen en jonge volwassenen meer kans op het krijgen van turista. Mensen met een chronische maagdarmaandoening of problemen met maagzuurproductie na ziekte of behandeling, hebben ook een verhoogd risico op reizigersdiarree. Zij kunnen minder weerstand bieden aan eventuele kiemen die het maag- en darmstelsel binnendringen.

Top-10 landen met grootste risico

Volgens de Britse onderzoekers is het vooral flink oppassen geblazen als je naar onderstaande landen gaat. Ze benadrukken wel dat naast de bestemming zelf, het niveau van hygiëne en de restaurants die je bezoekt uiteraard ook een rol spelen.

1. Egypte
2. India
3. Thailand
4. Pakistan
5. Marokko
6. Kenia
7. Tunesië
8. Caribische gebied
9. Mexico
10. Malta

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je je vakantie niet laten verpesten doordat je hele dagen op het toilet moet doorbrengen. Naast goede hygiënische maatregelen zijn de volgende regels belangrijk om in acht te nemen als je buikloop en darmklachten wilt voorkomen:


· Eet yoghurt voordat je op reis gaat; daar zitten bacteriën in die je weerstand verhogen
· Was je handen met zeep voor elke maaltijd en na ieder bezoek aan het toilet
· Zorg dat borden en bestek waarvan je eet goed schoon zijn. Dat geldt ook voor bekers of glazen
· Gebruik alleen drinkwater uit flessen of wanneer het water eerst gekookt is
· Gebruik geen ongekookte melk, ijsblokjes en schepijs. IJs uit een fabrieksverpakking kan wel
· Drink alleen producten uit fabrieksverpakking (fles, blik of karton) direct nadat je het geopend hebt. Eet geen ongekookte groente
· Koop alleen fruit wat je moet afschillen voor gebruik
· Warme maaltijden moeten goed heet zijn, bij voorkeur kokend heet
· Vermijd onvoldoende verhit voedsel, vooral vlees, vis, kip en schaaldieren
· Wees voorzichtig met eten uit stalletjes langs de weg

Toch last van diarree?

Ondanks goede voorzorgen kan diarree toch de kop opsteken. Meestal is het verloop mild en gaat het zonder behandeling na drie tot vijf dagen over. Mocht je het toilet vaker moeten bezoeken dan normaal, zorg er dan wel voor dat je uitdroging voorkomt. In warme landen gaat uitdroging immers snel, want je transpireert meer.
Naast extra drinkwater kun je ORS (Oral Rehydration Salts) gebruiken. Dat is een middel dat zouten, suikers en water die je met diarree verliest, weer aanvult. Het glucose-zoutpreparaat ORS gaat uitdroging tegen. ORS is verpakt in kleine zakjes en moet worden opgelost in lauw, vooraf gekookt water.
Tijdens de diarree kun je beter geen melkproducten en vast voedsel eten. Slappe thee met suiker, bouillon, helder vruchtensap, water of cafeïnevrije koolzuurhoudende dranken zoals cola light zijn wel aanbevolen.

Let op de symptomen

Als de diarree langer dan vijf dagen aanhoudt, is het toch verstandig om een arts te raadplegen. Let ook goed op de symptomen: koorts kan wijzen op een ernstige infectie, een rode of zwarte stoelgang kan wijzen op een bloeding of een parasitaire infectie. De symptomen van een parasitaire infectie zijn buikpijn en diarree.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Gezond op reis: 5 tips

Voorkomen is beter dan genezen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Bereid je voor op je vakantie! Om je gezond te houden op reis, geeft Columbus je vijf tips.

0
Reisnieuws
Oppassen voor rabiës in China

Reizigers naar China moeten meer oppassen voor het oplopen van bronchitis en hondenbeten dan voor een exotische ziekte. Zo blijkt uit een rapport in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

0
Reisnieuws
Pleister tegen reisdiarree

Reizigersdiarree gaat binnenkort misschien tot het verleden behoren. Een pleister met vaccin tegen de diarree heeft meer dan 70 procent van de mensen die een bezoek brachten aan Mexico en Guatemala beschermd tegen de ziekte.

1

Reacties van bezoekers Reageer

erikzooman

Door: erikzooman • Geplaatst op

Van de top 10 in de lijst ben ik in Tunesië en India geweest.
In beide landen heb ik diarree gehad.
Het viel op bij mij dat ik de 3e reisdag in deze landen diarree kreeg.
Bij mij is het een overgangsziekte/ diaree.

In 2005 ben ik Tunesië geweest.
Toen had deze tips nog niet kunnen weten.
In 2011 ben ik India geweest en ik heb de yoghurttip gebruikt.
Maar ik kreeg de diarree op de 3e (reis)dag toch.

denisemiltenburg

Door: denisemiltenburg • Geplaatst op

Over Malta op 10 ben ik verbaasd, maar dat komt waarschijnlijk omdat het een Brits onderzoek is en veel Britten naar Malta gaan. Onder Nederlanders zou Malta nooit op 10 staan.

jpmwils

Door: jpmwils • Geplaatst op

Ik ben, helaas, inmiddels een groot ervaringsdeskundige op dit vlak.
Zolang het echt om turista gaat en niet om een andere vorm van een darm infectie heb ik mijn weg hierin wel gevonden.
Op de dagen dat toiletten niet in de buurt zijn (reisdagen) gebruik ik de immodium smelt. Belangrijk hierbij is dat je wel naar het toilet blijf gaan en goed blijf eten. En wat de ORS betreft dit heb ik altijd bij me en zorgt ervoor dat ik niet verslap en door kan gaan met mijn reis.
Artsen bezoek in het buitenland levert het grote risico op, op over medicatie, met als gevolg dat ik hierdoor wel eens een paar dagen rust heb moeten nemen. Puur door de voorgeschreven medicatie, die trouwens wel het nieuwste van het nieuwste waren volgens mijn huisarts

ruthvp

Door: ruthvp • Geplaatst op

"a coke a day keeps the doctor away"

ASchonis

Door: ASchonis • Geplaatst op

inderdaad....cola is een prima middel!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.