Reisnieuws

Pas op voor verkouden passagier

Gepubliceerd: 05 jul 2011
0

Als je dan eindelijk in het vliegtuig zit, op weg naar die langverwachte vakantie, hoor je hier en daar een medepassagier niezen of hoesten. Natuurlijk wil je niet ziek in bed eindigen als je op je bestemming aankomt. Pas dan maar op, want uit recent onderzoek is gebleken dat passagiers die twee stoelen voor of achter iemand met griep zitten zelf ook een hoog risico hierop lopen.

Tijdens de Mexicaanse griepepidemie in 2009 is er veel ophef geweest over de kans op besmetting in vliegtuigen. Daarom startte de Australian National University in Canberra een enquête onder de passagiers van twee vluchten waarin zich in totaal 738 passagiers bevonden, en waarvan 319 reizigers de vragenlijst ook daadwerkelijk invulden. Daaruit bleek dat er een bepaalde splash zone bestaat: als je in de buurt van een verkouden medepassagier zit, loop je grote kans zelf ook ziek te worden.

Grootste gevaar binnen afstand van twee stoelen

De Australische onderzoekers vonden een splash zone van soorten griepvirussen binnen een ruimte van twee stoelen, in elke willekeurige richting, van de geïnfecteerde passagier, toen ze het aantal griepbesmettingen bestudeerden aan boord van de twee grote lijnvluchten. Uit het onderzoek is gebleken dat passagiers die zich binnen twee rijen van iemand met griepsymptomen bevinden 3.6% kans hebben om ook besmet te raken. Dat geldt voor 7.7% van diegenen die zich op een afstand van twee stoelen, aan een willekeurige kant, van de geïnfecteerde passagier bevinden. 'Hoe dichter je bij een besmet persoon zit, hoe meer kans je loopt om zelf besmet te raken,' zegt Paul Kelly, epidemioloog aan de Australian National University. 'Dit is vooral het geval bij lange-afstandsvluchten van meer dan vier uur.'

H1N1-virus

Op de vlucht van Los Angeles naar Sydney vertoonden tenminste acht passagiers griepsymptomen bij het opstijgen. Kort na de landing had 2% van de geteste passagiers bevestigende symptomen van H1N1, maar er kunnen ook meer niet gemelde gevallen zijn geweest aangezien niet iedereen de vragenlijst heeft ingevuld.

Vertraging van de symptomen

Op de andere vlucht, van Singapore naar Sydney werden geen problemen verwacht, want er waren nog geen gevallen van H1N1 gemeld in Singapore. Eén passagier had griepachtige verschijnselen voor vertrek en twee anderen ontwikkelden deze tijdens de vlucht. Slechts één van die drie passagiers werd later getest en die persoon had geen H1N1. Kort nadat het vliegtuig was geland bleek echter dat een kind op die vlucht wel besmet was met H1N1. De onderzoekers zeggen dat een belangrijke belemmering voor het afweren van epidemieën komt door vertragingen in de griepsymptomen. Vijf van de negen passagiers die uiteindelijk besmet bleken te zijn, vertoonden namelijk nog geen tekenen van griep bij het instappen in het vliegtuig.

Oplossing: zoek een andere stoel en/of draag een masker

Kelly vindt dat de overheid betere besluiten moet nemen als het gaat om het screenen van vliegtuigreizigers. 'Ze moeten mensen met symptomen verbieden te vliegen,' aldus Kelly. 'Dat voorkomt niet alleen de verspreiding van Influenza, maar ook andere besmettelijke ziektes.'
Degenen die zich zorgen maken dat ze naast een besmette buurman in het vliegtuig terechtkomen krijgen het volgende advies van Kelly: 'Verander van plaats, en als je een masker bij je hebt, draag die dan of geef hem aan je buurman. Was ook je handen vaak en vermijd het aanraken van je gezicht zoveel mogelijk om de kans van verspreiding via die weg te vermijden.'




Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Ziektevrij en fashionable op reis

Ziekteverwekkers en bacterien liggen overal op de loer en met name in vliegtuigen. Je loopt dus het risico om ziek te worden voordat je eindbestemming in zicht is. Wil je jezelf goed beschermen en er toch leuk uitzien is, kan de Sling Couture Face...

0
Reisnieuws
New York duurste ziekenstad

Ziek worden tijdens het reizen is nooit leuk, maar in New York is het helemaal verschrikkelijk. Deze stad is wereldwijd gezien de duurste locatie om in het ziekenhuis te belanden.

0
Reisnieuws
Helft reizigers ongevaccineerd

De helft van alle reizigers die naar een land buiten West-Europa gaan, laat zich niet vaccineren. Maar weinig mensen blijken te weten dat voorlichtingsinstanties bepaalde vaccinaties adviseren voor veel landen rond de Middellandse Zee.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.