Reisnieuws

'Neem elke 2 maanden vakantie'

Gepubliceerd: 28 jun 2011
1

Herinner je je laatste zorgeloze vakantie nog? Stressloos genieten van de zon. Als je dit gevoel al maanden niet hebt gehad, wordt het hoog tijd om daar iets aan te doen. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat werknemers minimaal elke 62 dagen een (korte) vakantie nodig hebben om een burn-out te voorkomen.

Uit de resultaten van het onderzoek van het Britse bedrijf Post Office Travel Insurance blijkt 23% van de respondanten zo overwerkt te zijn dat hij elke paar weken snakt naar een vakantie. Toch neemt slechts één op de vijf werknemers ook daadwerkelijk elke twee maanden vrij. 44% werkt zelfs een half jaar door zonder vrij te nemen. Door de toenemende werkdruk hebben werknemers het gevoel steeds minder tijd te hebben voor een vakantie, terwijl deze door diezelfde werkdruk wel steeds noodzakelijker wordt.

Stress

Schroom dus niet om op je baas af te stappen en je welverdiende vakantiedagen op te eisen, want gestreste werknemers maken sneller fouten en zetten hun gezondheid op het spel. Volgens professor Cary Cooper kan weinig vakantie er toe leiden dat je sneller angstig, agressief en teruggetrokken wordt. Ook kun je last krijgen van allerlei lichamelijke kwaaltjes en moeite hebben met slapen. Bovendien wordt door veel overwerken je immuunsysteem ondermijnd, waardoor je sneller vatbaar bent voor een verkoudheid of griep.

Werkgever ook voordeel

Ook werkgevers hebben er baat bij dat werknemers voldoende rust krijgen. Als te veel stress tot meer ziekte en depressie leidt, zullen werknemers sneller en vaker de ziektewet in gaan. Daardoor heeft de werkgever weer een tekort aan arbeidskrachten en kan hij misschien wel niet de gewenste productiviteit leveren. Hij heeft er ook niks aan als een werknemer zo overwerkt is, dat hij steeds meer fouten maakt en steeds langzamer werkt. Als werkgever kun je je werknemers dus maar beter aanmoedigen om elke 62 dagen vrij te nemen.

Ontspannen

Iets meer dan de helft van de onderzochte werknemers geeft aan zich volledig uitgerust te voelen na twee vakantiedagen. 7% voelt zich pas ontspannen tijdens de tweede week van hun vakantie, terwijl nog eens 4% stelt er helemaal nooit in te slagen om de stress te boven te komen.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Stressvrij reizen met kids

Reizen met kinderen kan nogal wat energie van je vergen. Omdat je op vakantie gaat voor de ontspanning, heeft Columbus een aantal tips voor je om zonder stress met kinderen op pad te gaan.

0
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Voorkom stress op reis

Een lange of korte vakantie. Een bijzondere of gewone reis. Of je nou dichtbij huis blijft of een verre reis gaat maken, vakantie kan nog al eens voor wat stress zorgen. Hoe laat ik mijn huis achter? Waar check ik in? Hoe komen we bij het hotel? ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

ATielemans

Door: ATielemans • Geplaatst op

Ik heb dit berichtje maar even aan mijn collega's gemaild en natuurlijk niet te vergeten, mijn baas.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.