Reisnieuws

Wees een goede logé op reis

Gepubliceerd: 27 jun 2011
0

Het is fijn om een familielid, vriend of kennis te hebben die in het buitenland woont, vooral als je door diegene uitgenodigd wordt om te komen logeren. Een mooie kans om het land te ontdekken en te genieten van een goedkope vakantie. Máár, zorg er wel voor dat je een graag geziene gast blijft! Met deze 10 tips zul je hopelijk vaker terug mogen komen.

1. Maak duidelijke afspraken

Bel van tevoren met elkaar, maak duidelijke afspraken over de datum en tijd van je komst en houd je daar aan. Het kan natuurlijk gebeuren dat je vlucht vertraging heeft, je trein niet doorrijdt waardoor je een overstap mist of er komt iets anders onverwacht op je pad waardoor je te laat gaat komen. Bel dan meteen je gastheer - of gastvrouw - op en laat hem weten dat je later komt, zodat hij zich niet afvraagt waar je blijft of onnodig lang op het vliegveld op je staat te wachten. Kom ook niet te vroeg, omdat je gastheer zich dan misschien nog wel op je komst aan het voorbereiden is. Laat van tevoren weten hoe lang je wilt blijven en blijf niet langer rondhangen, dat voorkomt ongemakkelijke situaties. Neem bovendien niet onverwacht een vriend, familielid of huisdier mee, maar vraag eerst of dat wel goed is.

2. Neem een cadeautje mee

Het is een goed idee om een klein cadeautje mee te nemen als teken van je dankbaarheid voor de gastvrijheid. Probeer uit te vinden of je gastheer iets wil hebben dat ze in jouw land wel verkopen, maar waar in zijn land moeilijk aan te komen is. Het hoeft geen duur cadeau te zijn: een zelfgebakken taart, een doosje bonbons, een bosje bloemen of een kleinigheidje dat jouw cultuur representeert, zal vast gewaardeerd worden. Het gaat ten slotte om het gebaar.

3. Houd je aan de huisregels

Observeer hoe het er in het huishouden van je hospita aan toe gaat. Als ze bijvoorbeeld hun schoenen uittrekken bij binnenkomst, doe dan hetzelfde. Word er in huis niet gerookt, ga dan met je sigaretje naar buiten. Als de kat binnen moet blijven, pas dan op dat hij niet tussen je benen door naar buiten glipt en geef de hond geen restjes van je eigen bord als dat niet op prijs wordt gesteld. Informeer dus van tevoren naar de huisregels en respecteer die.

4. Ruim je rotzooi op

Onthoud dat je niet in een hotel zit en dat je gastvrouw dus niet je schoonmaakster is. Laat dus niet je spullen rondslingeren, maak je bed netjes op als je wakker wordt en laat geen gebruikte handdoeken in de badkuip liggen. Als je hebt gegeten, ruim dan je vuile vaat op en was deze – als je gastvrouw dat tenminste toelaat – ook meteen even af. Ook als je hebt geknoeid, is het een kleine moeite om het even met een nat doekje af te nemen.

5. Denk om je manieren

Als je gastheer vegetariër is, vraag dan of hij het niet erg vindt als jij een biefstuk voor jezelf bakt, maar ga niet voor zijn neus staan bakken in de veronderstelling dat hij het wel goed vindt. Staat je gastheer vroeg op en gaat hij op tijd naar bed, houd daar dan rekening mee; kom niet midden in de nacht met veel lawaai binnen en slaap niet elke dag tot drie uur 's middags uit. Dat is ongezellig en kan tot irritaties lijden. Een beetje tandpasta of wat zonnebrandcrème gebruiken is vast niet erg, maar als je de shampoo helemaal hebt leeggegoten op je volle bos haar, een heel brood hebt opgegeten of een pak melk hebt leeggedronken is het tijd om naar de winkel te gaan. Wees ook zuinig met het gebruik van elektriciteit, gas en water; zorg ervoor dat je je gastheer niet met een torenhoge energierekening opzadelt. Bied vooral je hulp aan in het huishouden; help mee met schoonmaken, eten koken of afwassen.

6. Let op je kinderen

Dat je vakantie hebt, wil niet zeggen dat je ook vrij bent van het ouderschap. Neem je je kids mee, praat dan voor de reis met je kinderen over dat ze op hun manieren moeten letten en zich netjes moeten gedragen. Laat ze weten dat verwacht wordt dat ze hun speelgoed en kleren opruimen en dat ze helpen met de boodschappen dragen en de tafel dekken. Behandel bovendien je gastheer niet als een babysitter en zorg ervoor dat hij niet met de kinderen achter blijft, terwijl jij lekker de stad aan het verkennen bent. Neem je kinderen mee als je ergens heen gaat.

7. Breng samen wat tijd door

Zie je logeeradres niet als een goedkoop hotel, waar je alleen maar eet en slaapt terwijl je van je vakantie geniet, maar breng ook wat tijd met de gastheer door. Eet niet elke dag buiten de deur, maar bied ook eens aan om iets voor je gastheer te koken of neem hem gezellig mee uit eten. Ga ook eens samen naar de bioscoop of pak een terrasje. Als je van tevoren al hebt uitgezocht wat er in de buurt te doen is, kun je je gastheer ook verassen met een uitstapje naar een plek waar hij ook nog nooit is geweest. Kortom, laat hem niet eenzaam op de bank zitten terwijl jij de stad verkent.

8. Niet je persoonlijke gids

Als je wat van de omgeving wilt zien en een tour langs alle culturele hot spots wilt, huur dan een gids, maar zie je gastheer niet als je persoonlijke tourgids. Als hij zelf aanbiedt om je enkele toeristische plekken te laten zien, dan is dat natuurlijk prima, maar ga er niet vanuit dat hij dat vanzelf wel doet. Hou er namelijk rekening mee dat je gastheer de locale bezienswaardigheden vast al meerdere malen heeft gezien en er misschien wel niet om staat te springen om er voor de zoveelste keer heen te gaan. Als je dus graag iets wilt bezoeken, onderneem dat dan zelf of neem je kinderen mee.

9. Gun je gastheer zijn privacy

Als je al een paar dagen bij iemand in huis zit, plan dan ook eens een dagje weg, zodat hij ook eens een dag rust heeft en zijn eigen ding kan doen. Het is natuurlijk heel gezellig om samen van alles te ondernemen, maar als je de hele dag op elkaars lip zit, is een dagje apart van elkaar iets ondernemen ook wel eens nodig.

10. Nu is het jouw beurt

Na een leuk verblijf bij je familielid, vriend of kennis is het natuurlijk jouw beurt om hem uit te nodigen. Bedank hartelijk voor de gastvrijheid, betaal eventuele schade die jij of je kinderen per ongeluk hebben gemaakt en vergeet niet om te zeggen dat hij altijd welkom is als hij eens een keer in Nederland komt. Nodig hem tenminste uit voor een kopje koffie, een etentje of bied aan om alle leuke plekjes in jouw land te laten zien als hij in de buurt is.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
De 10 grootste hotelirritaties

Hoe meer je reist, hoe meer verschil je ziet in de wijze waarop hotels worden gerund. Hoe duur een hotel is, maakt niet het verschil. Het is de bezieling van de eigenaar en de wil om het de gast naar de zin te maken dat het verschil maakt. Sommige...

16
Reisnieuws
Grootste irritaties van hotelgasten

Je kent het wel, je gaat op reis met het vooruitzicht op een topvakantie. Eenmaal bij jouw bestemming aangekomen, verandert een rustgevende vakantie in een paar stressvolle dagen. Er is een online enquête afgelegd om de grootste irritaties op een...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.