Reisnieuws

Dekt jouw reisverzekering alles?

Gepubliceerd: 24 jun 2011
0

De vakantie komt er weer aan en dus ben je vast druk bezig met het maken van allerlei mooie plannen. Het kopen van zwemkleding en zonnebrandcrème staan nu misschien wel bovenaan je lijst, maar vergeet je de reisverzekering niet?

Ieder jaar lopen vakantiegangers problemen op met hun reisverzekering. De dekking is niet goed, of in het ergste geval is de vakantieganger zelfs helemaal niet verzekerd. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een reisverzekering afsluiten toch wel heel verstandig is. Je moet er namelijk niet aan denken dat je op reis ziek wordt, een ongeluk krijgt of slachtoffer wordt van een beroving. Nederlandse vakantiegangers zijn meestal wel goed verzekerd, maar toch blijkt de reisverzekering tijdens vakantie geregeld voor problemen te zorgen.

Wat wordt er gedekt?

Een reisverzekering is een combinatie van een aantal verzekeringsvormen in één pakket. Dit noemt men ook wel rubrieken. Meestal kan je zelf kiezen welke rubriek je wel of niet wilt verzekeren. Hierdoor kun je overlappingen met bestaande verzekeringen voorkomen. Over het algemeen dekt een reisverzekering de kosten bij een ongeval, geneeskundige kosten, en verlies, diefstal of beschadiging van je bagage. Je moet wel goed de polisvoorwaarden lezen: de geneeskundige kosten worden bijvoorbeeld meestal alleen in Europa gedekt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
De problemen worden voor een deel veroorzaakt door hogere medische kosten dan dat gedekt wordt, waarvoor in het buitenland moet worden bijbetaald. Daarnaast dekt de zorgverzekering ook niet alle soorten medische onkosten, waardoor bepaalde rekening in het buitenland uit eigen zak betaald moeten worden. Het is daarom belangrijk om de reisverzekering af te sluiten die bij je past en goed te controleren of die verzekering wel alle belangrijke zaken dekt.

Kortlopend of doorlopend

Je kunt bij het afsluiten van een reisverzekering kiezen voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering geldt alleen voor de termijn van je vakantie. De datum van vertrek en terugkomst worden vastgelegd en je hebt alleen dekking in deze periode. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Indien je voor een langere periode op reis gaat of meerdere malen per jaar in het buitenland verblijft, is een doorlopende reisverzekering meestal goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. Wanneer je meer dan 21 dagen per jaar op vakantie gaat, ben je voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering.

Let op het maximum aantal dagen

Een doorlopende reisverzekering kent wel een maximum aantal vakantiedagen per jaar. Ga je langdurig op reis? Controleer dan wel het maximale aantal dagen dat je gedekt bent in de polisvoorwaarden. Dit kan sterk verschillen per reisverzekeraar. Het varieert van zo weinig als 35 tot zoveel als 365 dagen. Als je de maximum toegestane reisduur overschrijdt, heb je tijdens je vakantie geen dekking.

Breid je zorgverzekering uit

Hoewel je zorgverzekering ook in het buitenland geldig is, kan het verstandig zijn om toch een aanvullende ziektekostenverzekering te nemen, zeker wanneer je vaak op reis bent of landen bezoekt met dure gezondheidszorg, zoals de Verenigde Staten, Canada of Zwitserland. In de V.S. kost een dag in het ziekenhuis al snel $5.000 (€ 3.479). Die kosten vergoedt je verzekeraar lang niet allemaal. Extra eigen kosten zijn te voorkomen door extra buitenlanddekking bij je basiszorgverzekering te nemen of de medische kosten mee te verzekeren op je reisverzekering.

Extra kosten

Heb je een aanvullende zorgverzekering afgesloten? Informeer dan bij je zorgverzekeraar in hoeverre je verzekerd bent in het buitenland. Dit kan namelijk sterk verschillen per zorgverzekeraar. Bij sommige verzekeraars worden parasol- en gipsvluchten bijvoorbeeld niet door de zorgverzekeraar betaald. De kosten voor zo'n vlucht kunnen in de duizenden euro’s lopen. Onder deze onvoorziene uitgaven vallen ook de kosten van langer verblijf door ziekte of de overkomst van familie bij ernstige ziektes. Zorg dus dat je goed verzekerd bent in het buitenland, om financiële teleurstellingen te voorkomen.

Europa of werelddekking

Kijk voor je op vakantie gaat of het land van bestemming onder de dekking van de reisverzekering valt. Bij de meeste reisverzekeraars kun je kiezen uit een Europa- of werelddekking. Onder de dekking van Europa vallen ook de niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee, de Azoren, Madeira en de Canarische eilanden. Ga je buiten Europa op vakantie, dan kun je het beste een werelddekking nemen.

Bijzondere sporten

Voor gevaarlijke sporten – zoals skiën, bobsleeën, grotduiken of paragliden – moet je ook vaak een aanvullende verzekering afsluiten. Het risico dat je een beroep moet doen op je reisverzekering is dan namelijk groter. In de polisvoorwaarden staat aangegeven wat uitgesloten is van de basisdekking. Je kunt er dan het beste voor kiezen om de rubriek wintersport of bijzondere sporten mee te verzekeren. Wanneer je dan bijvoorbeeld je been breekt tijdens het skiën en hiermee terug wilt naar Nederland, dan zijn de vliegtuigkosten met deze aanvullende verzekering gedekt.

Spullen kwijt of gestolen

Het kan je zomaar overkomen: je bagage is kwijt of je tas – met portemonnee en paspoort – wordt uit je handen gerukt. Als je bagage niet is meegekomen met het vervoermiddel waarmee je reist, is je verzekeraar verplicht om de kosten te dekken voor de periode dat je op je bagage moet wachten. Controleer wel of de dekking van je reisverzekering aansluit op de spullen die je meeneemt; zijn dure camera's en computerapparatuur bijvoorbeeld wel voldoende meeverzekerd?

Eigen risico

Let er ook op dat in de voorwaarden van je reisverzekering meestal wel wordt vermeld dat diefstal van persoonlijke spullen alleen wordt vergoed wanneer de 'normale voorzichtigheid' in acht is genomen. Dat betekent dat als er een mogelijkheid is geweest om je geld en andere dure apparatuur in een kluisje te bewaren, en je toch het risico hebt genomen om daar geen gebruik van te maken, het je eigen schuld is. Je kunt daarom zelf bepalen of je een aparte reisverzekering voor je bagage wilt afsluiten – hieronder vallen ook reisdocumenten – of dat je het risico wilt lopen.

Bewaar het bonnetje

Bij verlies, diefstal of vermissing ben je verplicht om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de plaatselijke politie. Zorg dat je een kopie krijgt van het proces-verbaal, want deze moet je overhandigen aan de verzekeringsmaatschappij. Als je bagage getransporteerd wordt met het openbaar vervoer of een ander vervoermiddel, dan dien je bij aankomst na te gaan of de bagage in goede staat is en er niets ontbreekt. Bij constatering van schade of vermissing moet je direct aangifte doen bij de vervoersmaatschappij. Ook van deze aangifte heb je een kopie nodig voor je reisverzekeraar. Als verzekerde ben je verplicht om eventuele schade aan te tonen door middel van originele rekeningen of duplicaten daarvan, garantiebewijzen, geldopnamebewijzen, verklaringen van een deskundige over de mogelijkheid van reparatie en andere door de reisverzekeraar verlangde bewijsstukken. Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal voor de verzekeraar: des te eerder kan de schade afgehandeld worden. Let er ook goed op hoe je reisverzekering de schade afhandelt. Krijg je direct vervangende spullen of pas een geldbedrag wanneer je al weer terug bent van vakantie?

Annuleringsverzekering

Een verzekering die voor alle reizigers is aan te raden, is de annuleringsverzekering. Deze verzekering biedt dekking voor de annuleringskosten wanneer de reis niet door kan gaan, of vergoedt (een deel van) de reissom bij het afbreken van de vakantie. De dekking van de annuleringsverzekering is afhankelijk van de verzekeraar. Bekijk daarom goed de polisvoorwaarden en het volledige dekkingsoverzicht, voordat je de verzekering afsluit.


Hoofdbeeld door: dirkjankraan.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Verzekering vergeten?

De nieuwste service van Europeesche Verzekeringen is dat je per sms je reisverzekering kan regelen.

0
Reisnieuws
Voorbereid op reis

Een goede voorbereiding voordat je op reis gaat is erg belangrijk. Het is tenslotte vervelend om slecht verzekerd in het buitenland te stranden. Daarom zetten wij hier een paar tips op een rij voor een goed begin van de reis.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.