Reisnieuws

KLM vliegt op frituurvet

Gepubliceerd: 22 jun 2011
0

KLM start vanaf september dit jaar een lijndienst op frituurvet tussen Amsterdam en Parijs. Tweehonderd vliegtuigen zullen dan voor de helft op kerosine en voor de helft op afgedankte olie uit restaurants en snackbars vliegen.

KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij die de biobrandstof gebruikt voor een deel van zijn commerciële vluchten. Het gaat om afgewerkt frituurvet waar biokerosine van gemaakt is. Die brandstof kan in alle vliegtuigen gebruikt worden, zonder dat er aanpassingen aan de motoren nodig zijn.

Doorbraak voor de luchtvaart

Voormalig minister van Verkeer Camiel Eurlings, inmiddels directeur bij KLM, noemt het een doorbraak voor de luchtvaart. Door de bijzondere brandstof zullen de Boeings 737 een stuk schoner vliegen en minder koolstofdioxide uitstoten.

Camelina bij demonstratievlucht

In november 2009 voerde KLM al een demonstratievlucht met biokerosine uit. Er werd toen gebruik gemaakt van het kruid camelina. KLM laat weten dat ze open staat voor verschillende grondstoffen voor het eindproduct, mits ze voldoen aan diverse duurzaamheidscriteria, waaronder substantiële vermindering van CO2-uitstoot, minimale negatieve impact op biodiversiteit en voedselvoorziening.

Wereld Natuur Fonds

KLM zet zich sinds 2007 in voor de ontwikkeling van duurzame biobrandstof. In januari was de airline samen met het Wereld Natuur Fonds al bezig met het onderzoek naar hoe oud frituurvet kan worden omgezet in hoogwaardige biobrandstof.


Hoofdbeeld door: happyrelm.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Eerste vlucht op biobrandstof

Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic gaat in februari een testvlucht uitvoeren met een Boeing 747 die vliegt op biobrandstof. Het is de eerste ‘groene’ demonstratievlucht en heeft als doel de CO² uitstoot door de luchtvaartsector terug te d...

0
Reisnieuws
Eerste biodiesel vliegtuig de lucht in

Het luchtverkeer wordt steeds iets minder slecht voor het milieu. Onlangs heeft in Reno, Nevada, een L-29 militair vliegtuig een testvlucht gemaakt op enkel en alleen biodiesel. Het vliegtuig bereikte zonder problemen een hoogte van vijf kilometer.

0
Reisnieuws
Vliegen op biobrandstof

De laatste tijd is alles groen, dus het was een kwestie van wachten op milieuvriendelijke kerosine voor vliegtuigen. En die komt er! Op dit moment is Virgin Atlantic in samenwerking met Boeing en General Electric (de motorproducent) bezig met het ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.