Reisnieuws

Solo versus groepsreizen

Gepubliceerd: 25 jun 2011
1

In je eentje op reis gaan kan wel eens saai en eenzaam zijn, maar met een groep is het ook niet altijd even gezellig. Zowel alleen als met een groep reizen heeft zo zijn voor- en nadelen. Waar jouw voorkeur naar uitgaat is natuurlijk persoonlijk.


Going solo

Elk jaar trekken er over de hele wereld miljoenen mensen alleen op uit. Daar zitten natuurlijk veel zakenreizigers bij, maar ook reizigers die alleen met een rugzakje een continent doorkruisen, mensen die alleen een stad gaan verkennen, avonturiers die er alleen op een fiets op uit trekken of reizigers die alleen een paar weken de rust en de natuur gaan opzoeken. En lang niet iedereen is ook daadwerkelijk alleenstaand. Sommige mensen kiezen er bewust voor om alleen op reis te gaan.

Voordelen

Alleen reizen is dan ook heel spannend. Je bent flexibeler en kunt je reis volplannen met dingen die jij leuk vindt, want je hoeft geen rekening te houden met anderen en kunt dus gaan en staan waar en wanneer je wilt. Bovendien is het een volmaakte kans om nieuwe vrienden te maken, want als je alleen reist ben je spontaner en ook toegankelijker voor anderen. Na een tijdje krijg je namelijk vanzelf behoefte aan wat gezelschap en spreek je sneller een vreemde aan. Je kunt er goede vrienden aan overhouden en misschien zelfs wel een goedkope verblijfplaats, als je besluit om naar dat land terug te keren.

Nadelen

Eén van de grote frustraties van alleenstaande reizigers is dat ze altijd te maken hebben met een toeslag omdat ze alleen reizen. Het lijkt soms wel alsof solo reizigers gestraft worden voor het feit dat ze geen medereizigers hebben. Hotels hebben vaak maar een beperkt aantal eenpersoonskamers, waar je bovendien nog eens bijna hetzelfde bedrag voor moet betalen als voor een tweepersoonskamer. Ook een taxi en het eten zijn duurder in je eentje, want je kunt de rekening met niemand delen.

Bovendien kun je je ontzettend eenzaam voelen als einzelgänger; dit merk je vooral als je in je eentje op een terras zit te genieten en de avonturen van die dag met iemand wilt bespreken. Als alleengaande reiziger sta je ook bloot aan meer gevaren. Alleen 's avonds door donkere straatjes lopen in een wildvreemde stad brengt nou eenmaal meer risico's met zich mee dan als je met z'n tweeën wandelt. Mocht je ergens in een noodsituatie belanden, dan moet je vertrouwen op de barmhartigheid van de lokale bevolking om hulp te halen.

Samen sta je sterk

Wat is er nou leuker dan met een groep het avontuur ingaan? Groepsreizen zijn in en steeds meer mensen willen met onbekenden het avontuur tegemoet gaan. Jong en oud, singles en koppels, iedereen boekt massaal groepsreizen. Maar ook deze vorm van reizen heeft zo zijn voor- en nadelen.

Voordelen

Het grootste voordeel – dat sommigen juist als een nadeel kunnen beschouwen – is dat je nooit alleen bent. Je hebt altijd wel iemand om op terug te vallen in goede en slechte tijden. Bovendien leer je ook bij deze vorm van reizen nieuwe mensen kennen. Wanneer je twee weken lang samen lief en leed deelt, groeit er vaak een band tussen de deelnemers aan een groepsreis. Na thuiskomst volgen er dan onvermijdelijk reünies.

Mensen die voor een groepsreis kiezen vinden het fijn dat hun reis voor ze uitgestippeld is en dat ze alle bekende en onbekende plekken te zien krijgen volgens een strikt programma. Zo ben je zeker dat je alleen maar op interessante bestemmingen terecht komt en dat je weinig tijd zal verliezen aan het zelf organiseren en regelen van bijvoorbeeld de volgende bus.

In een groep reizen is bovendien een stuk veiliger. Een groepsreis is ideaal om onbekend terrein te verkennen. Zo kom je in streken terecht waar je anders nooit door zou durven trekken. Een ervaren gids die meereist zorgt ervoor dat iedereen leuke, spannende dingen meemaakt en ook veilig weer thuiskomt. Als er iets is, heb je bovendien altijd wel iemand in de buurt die je kan helpen.

Nadelen

Het voordeel van dat je nieuwe mensen leert kennen, kan ook een nadeel zijn. Je hebt immers doorgaans geen inspraak in de samenstelling van de groep. Je kunt dus zowel gelijkgestemde mensen tegen het lijf lopen, als reisgenoten die het bloed onder je nagels vandaan halen. Een groepsreis is dus altijd een beetje gokken. Bovendien kom je een stuk minder in contact met de locals, omdat je door de grote omvang van de groep een stuk minder toegankelijker bent.

Een groepsreis kan ook duur zijn: vooral de georganiseerde avontuurlijke groepsreizen zijn prijzig. Je betaalt in sommige gevallen fors meer dan wanneer je zelf zonder begeleiding identiek dezelfde reis zou maken. Ook je gids en het bedrijf dat al het organisatorische voorwerk doet, moeten natuurlijk betaald worden.

Het strikte reisprogramma kan ook een groot nadeel zijn. Als je het dus ergens bijzonder naar je zin hebt en er eigenlijk een tijdje langer zou willen blijven, moet je toch verder naar de volgende bestemming. Ook als je het vanwege ziekte wat rustiger aan zou willen doen, dan gaat de bus gewoon verder. Het is ook vervelend als er elementen in je pakketreis zitten waar je een hekel aan hebt; als je ze zou kunnen overslaan is dat heel fijn, maar je moet er meestal wel gewoon voor betalen.

De voor- en nadelen afwegen

Elke reisvorm heeft zijn voor- en nadelen. Er zijn altijd wel zaken zijn waar de één een groot probleem van maakt, terwijl een ander dat helemaal niet zo erg vindt. Het blijft uiteindelijk een persoonlijke keuze naar welke reisvorm jouw voorkeur uitgaat. Het beste is om het gewoon uit te proberen, want alleen zo kom je erachter of je een die droomreis liever alleen maakt of toch liever voor een groep kiest. Uiteindelijk kun je beter spijt hebben van de dingen die je gedaan hebt dan die je niet gedaan hebt.


Reis jij liever solo of heb je de leukste ervaringen met groepsreizen? Laat het ons weten!

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo maak je vrienden op reis

Alleen reizen wil niet zeggen dat je alleen moet zijn: reizen is de perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. Columbus geeft je tien tips om onderweg gemakkelijk vrienden te maken.

1
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7

Reacties van bezoekers Reageer

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

De laatste jaren reizen wij vaak in een groep .Wij hebben het nog steeds goed getroffen met de andere reizigers .Het zijn mensen die vaak hetzelfde over die reis denken die je gaat doen en van b.v ook de natuur houden net als wij.Ons bevalt het in iedergeval prima.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.