Reisnieuws

Mobiel aan in vliegtuig gevaarlijk

Gepubliceerd: 23 jun 2011
2

De meeste vliegtuigreizigers hebben zo hun twijfels over de aankondigingen voor de vlucht om je mobieltje en andere elektronische apparaten uit te schakelen. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat elektronische apparatuur tijdens een vlucht wel degelijk voor problemen kan zorgen.

Het klinkt ongeloofwaardig: alsof jouw iPhone echt een heel vliegtuig kan laten neerstorten. Bovendien is iedereen tegenwoordig helemaal verslaafd aan al die moderne foefjes waar je telefoon mee uitgerust is. Zelfs als je niet met je telefoon belt, dan mag je toch wel gebruik maken van de spelletjes en andersoortige apps op je mobiel?

We zullen niet zo ver gaan als te zeggen dat je vliegtuig per definitie uit de lucht zal vallen als je iets te laat vergeet je mobieltje uit te zetten bij het opstijgen, maar er kunnen zich wel grote problemen voordoen als iedereen de regels aan zijn laars lapt. Er is nieuw bewijs dat het gebruik van elektrische apparaten in de lucht al een serie vliegtuigongelukken heeft veroorzaakt.

75 luchtvaartincidenten door laksheid passagiers

Uit onderzoek van de International Air Transport Association onder 125 vliegtuigmaatschappijen is naar voren gekomen dat 75 afzonderlijke incidenten die tussen 2003 en 2009 plaatsvonden, aan het gebruik van mobiele apparaten te wijden zijn. In 26 van de gevallen ging het om falende instrumenten, waaronder het landingsgestel en de automatische piloot. Zeventien incidenten hadden betrekking op het navigatiesysteem van het vliegtuig, vijftien op het communicatiesysteem en in dertien gevallen werden elektronische waarschuwingen gegeven die betrekking hadden op motorproblemen. Al deze gevallen werden veroorzaakt door de laksheid van passagiers die het vertikten om zich aan de regels te houden en hun apparatuur uit te zetten.

Tweede waarschuwing

In één van de incidenten liep de klok terug en gaf een GPS verkeerde informatie door. Dit werd veroorzaakt door twee laptops van passagiers die in de buurt van de cockpit zaten. Tijdens een andere vlucht veranderde de meting van het hoogteregelingssysteem te snel, welke zich herstelde nadat een bemanningslid de passagiers vroeg om hun elektronica uit te zetten. Na een uur waren er weer veranderingen merkbaar; de purser gaf een tweede waarschuwing en de fenomenen stopten weer.

Ook de bemanning over de schreef

De waarschuwing geldt natuurlijk ook voor de piloten en de bemanning. Zo is in 2003 een vliegtuig neergestort in Christchurch, Nieuw-Zeeland, doordat een mobiele telefoon storingen had veroorzaakt in het navigatiesysteem. Acht mensen kwamen om bij dit ongeluk, waarbij het vliegtuig kort voor de landingsbaan zich de grond in boorde. De piloot had een paar minuten voor het neerstorten naar huis gebeld, maar had zijn telefoon nog aanstaan tijdens de laatste paar minuten van de vlucht. Uit het rapport van de New Zealand Transport Accident Investigation Commission is vastgesteld dat de GSM van de piloot voor verkeerde coördinaten bij het landen heeft gezorgd. Had hij een paar minuten gewacht met het telefoontje naar zijn vrouw, hadden de levens van die acht mensen waarschijnlijk bespaard kunnen blijven.

Beter niet bellen in de lucht

In vier van de tien gevallen wordt verwacht dat de mobiele telefoon de boosdoener is. Het mobiel bellen in het vliegtuig, dat op de planning voor 2012 staat, zal dus goed dichtgetimmerd moeten worden. Veiligheid staat altijd voorop tijdens het vliegen, dus luister voortaan goed naar de aanwijzingen van het vliegtuigpersoneel en wacht even met dat telefoontje naar huis. Het is bovendien toch veel heerlijker om eens even geen rinkelende telefoons te horen; dan kom je pas echt tot rust.
Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Boarden met je mobieltje

Online inchecken wordt door veel reizigers al gedaan, maar boarden doen de meesten vaak nog steeds met een papieren boarding pass. En dat terwijl veel luchtvaartmaatschappijen daar al een technologische variant voor hebben bedacht. Het zal waarsch...

0
Reisnieuws
Wifi in vliegtuig breekt door

Je kon er op wachten: na mobiel bellen doet ook internet zijn intrede in het vliegtuig. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines introduceert wifi aan boord van meer dan 330 vliegtuigen in de Verenigde Staten.

0
Reisnieuws
Mobiel bellen in vliegtuig

Eind dit jaar kun je mobiel bellen tijdens je vlucht. Met de introductie van nieuwe technieken en een aanpassing in de wet is mobiel bellen in vliegtuigen dan niet langer verboden.

5

Reacties van bezoekers Reageer

rjong999

Door: rjong999 • Geplaatst op

Dit is dikke onzin. Op veel amerikaanse lijnvluchten heb je al gewoon WiFi aan boord.

djepie

Door: djepie • Geplaatst op

Ik vraag me altijd af of je ook met je spiegelreflex geen foto/video meer mag maken na zo'n waarschuwing dat alle apparaten uit moeten. Enerzijds is het wel electronica, anderzijds stralten ze niet.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.