Reisnieuws

Vliegtuigen van de toekomst

Gepubliceerd: 18 jun 2011
0

De toekomst van het nieuwe vliegen komt steeds dichterbij. Niet alleen komt Airbus met een nieuw model vliegtuig dat duizend mensen kan vervoeren, maar zul je later ook nog optimaal van het uitzicht kunnen genieten in een doorzichtig vliegtuig.

1: Vliegtuig met duizend zitplaatsen

Voor sommigen is het de ideale manier, maar veel reizigers zullen zich net een hoopje opgekropt vee voelen als ze met de nieuwe Airbus A380 – met wel duizend zitplaatsen – gaan vliegen. De A380's die nu al rondvliegen kunnen zo'n vijfhonderd passagiers dragen, maar er zijn al luchtvaartmaatschappijen die de grotere versies hebben besteld.

Vliegtuigmaatschappijen wachten liever
De Franse vliegtuigmaatschappij Air Austral heeft al een paar Airbus A380's besteld waar 840 mensen in gepropt kunnen worden. Deze zal in 2014 klaar zijn. De vliegtuigmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben nog wel even geduld tot de nieuwere en grotere Airbus A380-1000 klaar is. Zij vervoeren liever zo veel mogelijk mensen per keer.

2: Het doorzichtige vliegtuig

Niet alleen worden de vliegtuigen van Airbus steeds groter, ze worden ook nog eens doorzichtig. De plannen van een doorzichtig vliegtuig – waar we al eerder over berichtten – beginnen nu echt vorm te krijgen. In 2050 moet het nieuwe vliegtuig af zijn, maar Airbus geeft ons nu al een blik in hoe het eruit komt te zien.

Geen ruzies meer
Doordat het nieuwe vliegtuig voor een deel van glas wordt, zal er geen ruzie meer gemaakt hoeven te worden wie er aan het raampje mag zitten: iedereen kan namelijk de steden en landschappen onder zijn voeten voorbij zien komen. Heb je hoogtevrees, dan zal het ongetwijfeld minder plezierig zijn, want je zult je wellicht de hele vlucht krampachtig aan je stoelleuning vasthouden.

Botstructuur van vogel
De bouw van het vliegtuig is geïnspireerd op de botstructuur van vogels, om de vlieggeluiden, het gewicht van het toestel en het kerosineverbruik tot een minimum te beperken. Ook kan Airbus het vliegtuig op die manier van extra grote deuren en panoramische ramen voorzien. Over het skelet komt een bioplymetrisch membraan: het doorzichtige materiaal. Het controleert de natuurlijke lichtinval, de vochtigheid en de temperatuur. Ook kan het zichzelf schoonmaken en herstellen indien nodig, want je wilt natuurlijk geen dode vliegen tegen je raam hebben hangen die je uitzicht verpesten.

Exit first class
Het mooie aan dit vliegtuig van de toekomst is dat je niet meer in een hokje geplaatst wordt: er is geen indeling in eerste klas, business en economy meer, dus iedereen is gelijk. De klasses zijn vervangen door zones om te ontspannen, te werken en te socialisen bij de bar. Het in-flight entertainmentsysteem, zoals holografische gamedisplays, draaien op de lichaamswarmte van de passagiers en zitten aan de stoelen vast. De verwachting is dan ook dat het nieuwe vliegen het een stuk aangenamer zal maken voor iedereen. Maar voorlopig zullen we dus nog even met zijn duizenden als sardientjes in blik onze reis moeten doorstaan.

3: Het raketvliegtuig

Als je dan toch als vee vervoerd moet worden, dan het liefst niet te lang. Je moet nog wel even wachten, maar over een paar decennia ligt de wereld écht aan je voeten: over veertig jaar zou het ook mogelijk moeten zijn om supersonisch in 2,5 uur van Parijs naar Tokio te vliegen. De zogenoemde Zehst (Zero Emission Hypersonic Transportation) zal vijftig tot honderd passagiers kunnen vervoeren. Het toestel stijgt op met gebruik van een motor die draait op biobrandstof. Eenmaal in de lucht schakelt het vliegtuig over op raketmotoren, die worden aangedreven door zuurstof en waterstof, waardoor alleen nog damp de atmosfeer in word gestuurd. Het toestel zal met deze motor tot op een hoogte van 32 kilometer kunnen vliegen. De vliegtuigen van tegenwoordig kunnen 'maar' een hoogte van tien kilometer bereiken.

Eerste testen afgerond
Een paar jaar geleden hebben militaire wetenschappers bij experimenten in de Australische Outback ook al een vliegtuig getest dat een snelheid weet te behalen van maar liefst 5.840 km per uur. De realisatie van dit hypersonische vliegtuig komt dus steeds dichterbij.
Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
NIEUW: doorzichtig vliegtuig

Stel je voor: je zit op tien kilometer hoogte en ziet ver beneden je steden, bergketens, woestijnen, jungles en zeëen voorbij schieten. De Eiffeltoren of pyramides van bovenaf bekijken, zou zomaar werkelijkheid kunnen worden.

1
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Boeing maakt groene vlucht

Een Boeing 747-400 van Air New Zealand heeft dinsdag een succesvolle testvlucht gemaakt op biobrandstof.

0
Reisnieuws
Grootste privéjet ter wereld

De Airbus A380 breekt weer alle records. Een Saudische prins heeft voor het bedrag van 200 miljoen euro een privé-versie van dit gigantische vliegtuig besteld.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.