Reisnieuws

Minst sexistische landen ter wereld

Gepubliceerd: 28 mei 2011
1

Ieder jaar wordt de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in 134 landen onderzocht op het gebied van gezondheid, educatie en politieke macht. Noord-Europa scoort overde gehele linie het beste.

Noordelijk Europa grote winnaar

In de top twintig van the Global Gender Gap Report van 2010 komen dertien Europese landen voor, twee Noord-Amerikaanse, twee Afrikaanse en twee Aziatische. De lijst met de aatste tien wordt gedomineerd door uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Nederland is zes plaatsen gezakt

Nederland staat met een zeventiende plaats nog net in de Top-20. Vorig jaar stond ons land nog op de elfde positie; we zijn dus zes plaatsen gezakt. Dit hoeft overigens niet per se te betekenen dat de kloof tussen onze mannen en vrouwen groter is geworden: andere landen kunnen ook zulke positieve slagen hebben gemaakt, dat ze Nederland hebben ingehaald. Over het algemeen zijn de meeste landen er ten opzichte van 2006 op vooruitgegaan.


De top 20 minst seksistische landen

1. IJsland
2. Noorwegen
3. Finland
4. Zweden
5. Nieuw-Zeeland
6. Ierland
7. Denemarken
8. Lesotho
9. Filipijnen
10. Zwitserland
11. Spanje
12. Zuid-Afrika
13. Duitsland
14. België
15. Groot-Brittannië
16. Sri Lanka
17. Nederland
18. Letland
19. Verenigde Staten
20. Canada

De 10 meest seksistische landen (van 10 naar 1)

124. Syrië
125. Egypte
126. Turkije
127. Marokko
128. Benin
129. Saoedi-Arabië
130. Ivoorkust
131. Mali
132. Pakistan
133. Tsjaad
134. Jemen

100% kloofvrij

We zijn er nog niet: er is geen land in de wereld die de kloof 100% heeft weten de dichten. In Nederland worden vrouwen weliswaar in 74% van de gevallen gelijk behandeld als mannen, maar IJsland doet het het best met 85%.


Hoofdbeeld door: Bowral.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Homo's trouwen in Nepal

Vanaf mei mogen homoseksuelen in Nepal met elkaar trouwen. Nepal hoopt hiermee zijn positie als homovriendelijke vakantiebestemming te versterken. Een opmerkelijke ontwikkeling, aangezien homo's er pas ruim twee jaar dezelfde rechten hebben als he...

0
Reisnieuws
Vrouwenparadijs in Himalaya

Als vrouw altijd al getrouwd willen zijn met twee mannen? Op naar de Himalaya! In de volgende aflevering van BBC’s ‘Tribe’ is te zien hoe Bruce Parry ervaringen opdoet bij de Layappen in Bhutan, die doen aan ‘veelmannerij’. Voor de veran...

0
Reisnieuws
Strand voor vrouwen

Lekker met andere vrouwen naar het strand zonder dat er de hele tijd mannen lopen te koekeloeren en er jengelende kinderen om je heen drentelen... Ideaal toch? In de Italiaanse kustplaats Riccione is nu het eerste strand speciaal voor vrouwen geop...

2

Reacties van bezoekers Reageer

gosternokke

Door: gosternokke • Geplaatst op

Filippijnen staat op plaats 9 ??? Moet toch wel een grote vergissing zijn. In dit land hebben vrouwen moeilijk toegang tot geboorte beperking. En ook echtscheiding en abortus is voor vrouwen verboden.
Tis wel een van de weinige landen die al 2 keer een vrouw als president hebben gehad.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.