Reisnieuws

Haai is levend €1,2 miljoen waard

Gepubliceerd: 18 mei 2011
2

Op het tropische eiland Palau is een levende haai 17.000 keer meer waard dan een dode haai. Dit blijkt uit onderzoek van het Australian Institute of Marine Science (AIMS). Deze realisatie zou het leven van duizenden haaien kunnen redden.

Haaientoerisme is in Palau big business: de duikers die naar het land trekken om tussen de haaien te zwemmen, leveren maar liefst 8% van het bruto nationaal product (BNP) op. Hierdoor zijn de haaien heel waardevol: een levende haai levert in heel zijn leven 1,2 miljoen euro op. Met een gemiddelde levensverwachting van tien jaar, betekent dat dat een haai gemiddeld per jaar € 113.780 oplevert. Een dode haai voor consumtie is slechts € 69 waard.
 

Palau is een haaienheiligdom

In 2009 werden de wateren rondom Palau tot haaienheiligdom gebombardeerd, waar niet naar haaien gevist mag worden. Sindsdien is het ook verboden om op walvissen, dolfijnen en zeekoeien te jagen. Hierdoor is Palau een van de meest progressieve beschermers van de onderzeewereld.
 

Haaien zijn een economische motor

'Haaien kunnen een belangrijke economische motor betekenen voor een land,' verklaart Mark Meekan, onderzoeker van het AIMS. Matt Rand, directeur van Global Shark Conservation voor Pew Environment Group ziet het onderzoek als van groot belang voor het behoud van de haai: 'Overbevissing van haaien kan desastreuze effecten op ecosystemen en oceanen. Resultaten uit dit onderzoek kunnen misschien meer landen overtuigen goed voor deze vissen te zorgen. Zelfs als het maar voor hun financiële waarde is.'
 

Haaienvinnensoep zorgt voor sterke daling haaienpopulatie

Als gevolg van overbevissing en de stijgende populariteit van de Aziatische delicatesse haaienvinnensoep, zijn haaienpopulaties over de hele wereld gedecimeerd. Haaienvinnensoep alleen al zorgt voor de dood van naar schatting 73 miljoen haaien per jaar. De aantallen van sommige soorten populaties zijn gedaald met meer dan 90%.
Hoofdbeeld door: StormyDog.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Special: Top-10 Gevaarlijkste dieren

Er leven een heleboel dieren op onze aardbol die je liever niet in een tijdens een onbewaakte wandeling tegenkomt. Wat dacht je van de neushoorn, de zwarte weduwe of de hyena? Allemaal dieren die het in hun mars hebben om flink wat slachtoffers te...

3
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Rotte haai IJslandse delicatesse

Dat haaienvlees veelvuldig gebruikt wordt in Azië weten de meesten van ons wel. Maar in Europa? Ja, rot haaienvlees is in IJsland een echte delicatesse.

0
Reisnieuws
Reuzenhaai verlegt leefgebied

Al jaren ging men ervan uit dat reuzenhaaien alleen zwemmen in koud water. Uit een onderzoek blijkt dit niet waar te zijn. Dit melde Discovery News afgelopen week op hun website.

0

Reacties van bezoekers Reageer

nita92

Door: nita92 • Geplaatst op

Gelukkig maar dat men begint in te zien, dat een levende meer oplevert, hoop dat dit eindelijk eens een vervolg krijgt in ook andere gebieden

veersesmurf

Door: veersesmurf • Geplaatst op

Mooi stukje reclame voor Palau, en zeer terecht ook vanwege de bescherming van haaien. Wat een heerlijk (duik)paradijs, kan niet wachten om er nog eens heen te gaan!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.