Reisnieuws

Filmevent: van soja naar suiker

Gepubliceerd: 19 mei 2011
0

Op 21 mei wordt in filmtheater/café Kriterion in Amsterdam het Indigenous Film Event 'Van soja naar suiker' georganiseerd door Columbus partner Survival International Nederland: een filmevenement over inheemse stammen in crisis.

Tijdens een dagvullend programma belicht Survival International de schrijnende situatie van de Zuid-Amerikaanse Guarani en andere inheemse volken, die omwille van economische belangen hun land kwijt raken. Tijdens dit filmevenement zijn exposities, korte films, documentaires en speelfilms te zien en lezingen bij te wonen. We lichten er een paar uit.

Documentaire: The Dark side of Green

De Guarani-Kaiowá-indianen (letterlijk: woudmensen) vechten al jaren voor hun land op de grens van Brazilië en Paraguay, waar ze volgens de Braziliaanse grondwet recht op hebben. ‘Maar de zakenlui in de ethanolhandel hebben 'honger' naar extra land, wat botst met de landrechten van de inheemse Guarani,' stelt journaliste An Baccaert in de documentaire. ‘Terwijl de ethanol-industrie vrolijk verder boert en een groen verhaal zegt te schrijven, kwijnt een volledige bevolkingsgroep weg.'

Lezing door Guus Geurts

Guus Geurts is beleidsgericht milieukundige en auteur van Wereldvoedsel – pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening. Tijdens het event geeft hij een lezing over het landbouw- en handelsbeleid, dat de grootschalige teelt van soja en suikerriet voor Europa mogelijk maakt en bespreekt hij mogelijke alternatieven.

Speelfilm: Birdwatchers

Birdwatchers is gemaakt door de de Chileens-Italiaanse filmmaker Marco Bechis. Hij geeft op een realistische wijze de huidige situatie van vele Guarani weer. Een groep Guarani-Kaiowá nemen het radicale besluit om het ‘inheemse reservaat’ te verlaten en terug te keren naar hun geboortegrond. Birdwatchers kreeg uitstekende recensies na de première op het filmfestival van Venetië in 2008 en is vorig jaar met de prestigieuze One World Media Award bekroond.Over het Indigenous Film Event

Het Indigenous Film Event 'Van soja naar suiker' vindt plaats op 21 mei in filmtheater/café Kriterion in Amsterdam. Een ochtend- of middagkaart kost €10 en een hele dagkaart €15. Aanmelden kan via info@survivalinternational.nl.

Over Survival International

Survival International helpt inheemse volksstammen hun bestaan te verdedigen, hun land te beschermen en zelf hun toekomst te bepalen. Columbus is partner van Survival International en steunt deze non-profitorganisatie met 5% van het abonnementsgeld van elke nieuwe abonnee. Hiermee helpt zij inheemse volksstammen om hun levens te verdedigen en hun land te beschermen.Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Jarawa-stam met uitsterven bedreigd

Een jaar na het overlijden van de 85-jarige Boa Senior, het laatst overgebleven lid van de Bo-stam op de Andaman eilanden in India, dreigt ook de buurstam Jarawa van de aardbodem te verdwijnen.

0
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Bo-stam Andaman uitgestorven

Vorige week is het laatste stamlid van de Bo overleden. Dit heeft Columbus-partner Survival International gisteren bekend gemaakt. Daarmee houdt de 65.000 jaar oude Bo-stam op te bestaan.

1
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Tribe-expositie 'Uncontacted'

Als westerling voelen we ons vaak bevoorrecht de kans te hebben te reizen, andere mensen, culturen, landschappen te beleven. Maar er zijn volken die niets met de buitenwereld te maken willen hebben.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.