Reisnieuws

Voordelen van een reisspecialist

Gepubliceerd: 09 mei 2011
6

Wanneer schakel je een reisexpert in en wanneer organiseer je je reis zelf? Je lijkt meer vrijheid te hebben als je je vakantie zelf regelt, maar dat is niet altijd het geval. Columbus zocht uit wat de voordelen zijn van een reisexpert.

1. Een reisexpert heeft het gebied zelf bezocht

Een reisexpert wordt vaak door elkaar gehaald met een allround medewerker van een reisbureau. Een medewerker van reisbureau wordt vaak ingezet op een groot gebied en is niet zelf overal geweest. Een reisexpert daarentegen specialiseert zich doorgaans in een bepaald gebied en heeft het gebied als het goed is (meerdere keren) bezocht. Sommige reisagenten werken vanuit een eenmansbedrijf, maar voor expertise kun je ook terecht bij reisorganisaties zijn die zich specialiseren in een bepaald gebied. Soms spreken reisexperts ook de taal van het land, wat bijvoorbeeld voor een bestemming als Rusland erg handig is.

2. Een reisexpert kent de accommodaties

Het specialisme van een reisexpert kan je als reiziger veel profijt bieden, zelfs als het binnen het gebaande pad is. Hij of zij kent de aangeboden accomodaties en heeft deze zelf geïnspecteerd. Je zult dus niet zo snel in de valkuil lopen dat er wordt gesteld dat het hotel een prachtig luxe buitenbad heeft en je bij aankomst geconfronteerd wordt met een pierebadje.

3. Een specialist weet wat te doen bij calamiteiten

Je wilt liever niet nadenken over het feit dat je iets kan overkomen gedurende je reis, maar het kan altijd gebeuren. Reisexperts staan doorgaans meer uren standby dan de telefonische klantenservice van een grote reisorganisatie en zullen je persoonlijke hulp bieden. Iemand die veel over het land weet, kan gericht te werk gaan en de juiste instanties voor je contacteren of je helpen je weg te vinden in een voor jou onbekende bureaucratie.

4. Een specialist is op de hoogte van de actuele situatie

Reisspecialisten hebben in het gebied van hun expertise veel contacten en zijn goed op de hoogte van wat er speelt. Of het nu gaat om veranderende weersomstandigheden of politieke knelpunten: een reisexpert kan tijdig inspelen op actuele gebeurtenissen en je daarover adviseren. Lang niet iedere wereldse gebeurtenis haalt het nieuws en soms wachten media tot de bom daadwerkelijk gebarsten is, maar een specialist zal als er iets smeult al alle informatie inwinnen om ervoor te zorgen dat jij als klant niet in de problemen komt.

5. Door een reisexpert kom je op hele bijzondere bestemmingen

Sommige landen zijn simpelweg niet 'zomaar' te bereizen. Je hebt iemand nodig die weet wat kan en niet kan, welke gebieden je moet vermijden en hoe je je onder de locals moet gedragen. Daarvoor heb je een vinger in de pap nodig. Wil jij wat verder van het gebaande pad naar een bijzondere bestemming, dan kan een reisspecialist met gedegen kennis van het gebied een reis voor jou mogelijk maken die je zelf onmogelijk zou kunnen waarmaken. Bovendien, waar jij net drie weken zit te googlen naar je volgende bestemming en twee gidsen hebt aangeschaft over de regio, zijn reisexperts daar al jaren mee bezig.

Kent een reisexpert ook nadelen?

Als je graag alles op eigen houtje doet, dan kan het gevoel van avontuur enigszins worden weggenomen door de organisatie van je reis uit handen te geven. Je kunt achteraf niet meer zo snel trots roepen dat je zelf dat fantastische unieke hotelletje hebt ontdekt. Een reisexpert zal ook de ervaringen van eerdere klanten met hotels meenemen, dus houd er rekening mee dat je niet in een hotel terecht komt waar jij als enige gast het rijk voor je alleen hebt. Je kunt soms ook duurder uit zijn dan wanneer je het zelf organiseert - afhankelijk van hoe goed je bent in de beste en meest betaalbare plekjes voor jezelf te vinden - maar daar tegenover staat dan wel weer dat je onderweg weinig zorgen zult hebben en meer tijd om op de plek zelf het avontuur op te zoeken, omdat het voorwerk al voor je is gedaan.


Als je graag gebruik wilt maken van een reisexpert, bieden Google en Twitter veelal uitkomst. Kijk ook eens op de partnerpagina's van Columbus Magazine (pagina 148 in Columbus editie 28) of maak gebruik van de Columbus Trip Wizard. Als service kun je hier gratis en vrijblijvend heel eenvoudig je reis-aanvraag doen. Wij sturen je aanvraag dan door naar de specialist(en) die door ons het meest geschikt bevonden zijn.

Een Columbus lezer over reisexperts

Reisreporter Photorenes schakelt ook een reisexpert in als hij voor het eerst een nieuw gebied bezoekt: 'Een reisexpert kan persoonlijke vragen beantwoorden en beschikt over locale kennis. Er staat op internet of in een reisgids weliswaar veel informatie, maar niet alle vragen worden daarin beantwoord. Of wij een reisspecialist inschakelen, is afhankelijk van de bestemming: voor Thailand, ver weg en onbekend, hebben we iemand ingeschakeld. Komende zomer gaan we naar Italië en omdat dat voor ons bekend gebied is, doen we dat op eigen houtje. Wij zoeken altijd online naar een reisexpert. Dit doen we door te kijken welke locaties er worden aangeboden in een reisbeschrijving en we kijken naar de ervaringen van de expert. Het is eigenlijk een soort crossmatch tussen een reisexpert en wat we zelf aan informatie kunnen vinden in Columbus Magazine, via Google en Tripadvisor.'Regel jij je reis liefst zelfstandig of heb je wel eens gebruik gemaakt van een reisagent? Deel je ervaringen hieronder!

Hoofdbeeld door: Duncan.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Luc Bierman
Online reis boeken populair

De deur niet meer uit hoeven, om juist de deur uit te gaan. Het aantal mensen dat online vliegtickets boekt, blijft stijgen.

2
Reisnieuws
Liever groepsreis dan bonnefooi

Steeds meer Nederlanders reizen niet meer op de bonnefooi, maar kiezen voor een georganiseerde reis. Meer dan de helft van de vakanties naar het buitenland werd als een pakket bij een reisbureau geboekt, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bure...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Yves

Door: Yves • Geplaatst op

Ik ben een grote voorstander van zelf een reis uitstippelen. Niet alleen vanwege de voordelen die hierboven genoemd worden, maar bovenal omdat het een hobby van me is om uren op internet te speuren en te zoeken naar de leukste, bijzonderste en toch betaalbare accommodaties en routes. RR is hierin een waardevolle bron van informatie overigens! Wanneer ik me zorgen maak om de situatie in een land (zoals nu Japan) gebruik ik ook het internet intensief, ik kijk dan met name veel bij de georganiseerde reisexperts wat zij adviseren met betrekking tot hun reizen, zonder dus verder gebruik van ze te maken.
Alleen wanneer een land voor mij riskant aandoet wil ik een reisexpert inschakelen, en dan altijd één die individuele rondreizen organiseert, geen groepsreizen.

Rena

Door: Rena • Geplaatst op

Voor de reisspecialist valt veel te zeggen als backup.
Wij fietsen overal en boeken met regelmaat een fietstocht; echter individueel. Dwz. we krijgen een routebeschrijving en boeken een begin en eindhotel, daar zit dan ook de transfer van vliegveld/hotel MET fietstransport erbij. Lekker makkelijk. Je kunt het ook zelf doen. Maar ik vind het prima na vaak meer dan 16 uur reizen. Met regelmaat hebben we de vluchten zelg beboekt, omdat we het gewoon flink goedkoper kunnen boeken. Vaak vanaf Duitsland, waarbij ik Frankfurt een aarader vind mbt vliegveld en parkeerkosten bij vroegboeken. Overdekt en voor de deur!
Tijdens de fietstocht laten we het los en kijken waar ons de route brengt, waar we afwijken en wat de dag ons brengt.
Omdat onze beider ouders nu erg oud en kwetsbaar zijn, hebben we dit jaar (Maleisie) de vlucht via de fietsorganisatie laten boeken. als we overhaast terug moeten, dan hoeven we alleen te bellen en vragen: "boek svp een nieuwe vlucht zsm."
Het "vrije" reizen moet wel bij je passen. En ik denk dat dat voor de meeste Columbus fans dit opgaat.
Onze voorjaars fietsreis gaat naar Andalusie, die hebben we geheel zelf samengesteld. Wordt weer boeiend...
groet Renate

sjakkels

Door: sjakkels • Geplaatst op

Ook wij plannen de route maar dan in de GPS en laten de reisagent ter plaatse de reserveringen maken op de campsites die wij zelf aangeven de rest doen we zelf.
Werkt uitstekend!!
Heb het dan wel over landen als Zimbabwe,Botswana en Namibië.

flintstone

Door: flintstone • Geplaatst op

Ik hanteer al jarenlang het zelfde systeem .Plan mijn reizen voor 90% zelf .print dit complete verhaal uit en sckakel mijn reis ( Agent/bureau ) in .Heb geen probleem dat deze mensen een % verdienen . Krijg er voor terug een aanspreekpunt voor eventuele klachten .Een contact adres voor onze kinderen en in veel gevallen een zacht prijsje voor de Schiphol/Dusseldorf taxi ,
Groet Fred

enklaar

Door: enklaar • Geplaatst op

Ook wij regelen onze (individuele) vakanties meestal zelf. In ons "reisgezelschap" zit iemand die in een rolstoel zit en onze ervaring is dat daar of te weinig rekening mee wordt gehouden (accommodatie met tig trappen/treden) of juist teveel (een standaardhuis in Swaziland krijgen terwijl er rolstoelvriendelijke "beehives" beschikbaar zijn). De eerste keer Zuid Afrika hebben we via een reisexpert geregeld en liepen we er tegenaan dat we regelmatig dingen "misliepen" omdat er meer rekening werd gehouden met de rolstoelgebruiker dan nodig was (wat op zich natuurlijk heel goed is, beter teveel dan te weinig). Maar de daaropvolgende 3x hebben we het volledig zelf georganiseerd. Zo kunnen we de reis en het programma volledig aanpassen aan de beperking van mijn reisgenoot. Wij regelen wel alles vooraf (vlucht, auto, alle accommodaties).

Daarnaast bespaar je enorm veel geld (zeker op accommodaties) als je het zelf regelt. Zo plaatst een reisexpert je vaak voor meer geld of net buiten een nationaal park of voor nog meer geld binnen een nationaal park. Als je het zelf boekt, kun je voor minder geld midden in een nationaal park zitten of voor hetzelfde geld een mooiere/luxe accommodatie boeken.

Maar, eerlijk is eerlijk. Als we naar een bestemming zouden gaan die wat lastiger te bereizen is en waar we nog niet eerder zijn geweest, dan zou ik denk ik toch een reisexpert inschakelen. Wat dat betreft sluit ik me aan bij Photorenes.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.