Reisnieuws

Zo ga je om met corrupte douaniers

Gepubliceerd: 21 apr 2011
1

Een landsgrens overgaan is zonder twijfel altijd een spannend moment tijdens je reis. Zeker wanneer het een grens betreft van een land dat bekend staat om corrupte ambtenaren. No worries, met enkele basisregels kom je er redelijk ongeschonden doorheen. Stel, je komt in Afrika met je terreinwagen bij een grenspost midden in de jungle aan. Wat doe je dan?

1. Houd je exact aan de regels

Corrupte douaniers pakken elke aanleiding aan om je te beboeten. Geef ze die kans niet. Staat er bijvoorbeeld dertig meter voor de douanepost een stopbord, stop dan exact daar en wacht tot ze je een teken geven. Ga dus niet, zoals we hier gewend zijn, de regels een beetje oprekken want het komt je hoogstwaarschijnlijk duur te staan.

2. Blijf vriendelijk lachen

Wees altijd vriendelijk en glimlach. Als er om geld wordt gevraagd, kan de situatie snel gespannen worden. Een beetje humor kan de situatie redden. Als je als een zuurpruim die baalt van z'n onterechte betaling achter het stuur blijft zitten of erger nog, uitvalt tegen de douanier of de discussie aangaat, dan betaal je veel meer dan iemand die vrolijk is.

3. Neem de tijd

Bedenk dat jij hier maar een paar uur bent, maar dat zij hun hele leven lang in dit gat moeten doorbrengen, ver weg van hun familie, terwijl ze misschien wel al in zes maanden geen salaris hebben gezien. Zij gebruiken het feit dat jíj haast hebt, als extra reden om je tot betaling te bewegen. Maar ook jij hebt alle tijd... Vergeet geen eten en drinken mee te nemen.

4. Draag weinig geld mee in je portemonnee

Grote kans dat de douanier rond gaat snuffelen naar geld en spullen die hij wil hebben. Leg daarom alles van waarde uit het zicht. Zorg dat je weinig geld in je portemonnee hebt zitten, zodat de douanier geen dikke stapels biljetten ziet als je hem als tegemoetkoming wat wilt geven. Steek ook een aantal kleine biljetten los in je broek, waar je er gemakkelijk bij kunt.

5. Houd je van de domme en blijf stoicijns

Hoewel je maar beter niet de discussie aan kunt gaan, hoef je ook niet te snel toe te geven. Houd je van de domme, doe alsof je de regels gewoon niet begrijpt. Laat je niet overbluffen door de harde 'This is for me, yes?'-afpersers. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet meer betaalt dan een fooi.

6. Doe er je voordeel mee!

Bedenk: smeergeld is niet altijd uitsluitend negatief. De regels-zijn-regels-mentaliteit van westerse landen kunnen ook voor veel problemen zorgen. Zo was ik bij een checkpoint tussen Botswana en Namibie vergeten de juiste papieren te halen bij het laatste dorp 120 kilometer terug. Dan kun je op je kop gaan staan, maar zonder fooi kom je er niet langs. Ik was blij dat ik een paar euro kon betalen in plaats van weer 240 kilometer over onverharde wegen te moeten rijden.Meer tips? Deel ze met ons hieronder!

Hoofdbeeld door: Yuri.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 Vreemde smokkelpraktijken

Onlangs werd een Thaise vrouw aangehouden omdat zij in haar koffer een tijgerwelpje probeerde mee te smokkelen. Smokkelaars lijken vaak wel een diploma creativiteit te hebben als het gaat om oplossingen om dieren ongemerkt langs de douane te krijg...

3
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Tips en tricks invoerbelasting

Op reis shoppen we er graag op los. Veel dingen in het buitenland zijn namelijk mooier, beter of goedkoper. Helaas krijgen we vooral met producten buiten de EU te maken met invoerrechten die ervoor zorgen dat niet alles mee naar huis mag of we er ...

7
Reisnieuws
Pas op voor Thaise douane!

Zig-zag oplichterij wordt het genoemd. Reizigers die op Thaise vliegvelden vals worden beschuldigd van winkeldiefstal. Om weer op vrije voeten te komen, worden gedupeerden gedwongen een flinke som geld neer te leggen.

2

Reacties van bezoekers Reageer

bartf

Door: bartf • Geplaatst op

In Egypte trok op de luchthaven een douanier een aantal eurobiljetten uit mijn portemonnee met de mededeling dat dat wel voor hem was.
Ik trok het geld uit zijn handen, hield het hoog boven mijn hoofd en vroeg hard genoeg dat iedereen het kon horen hoeveel hij precies wilde.
De beste man wist niet hoe snel hij mij door moest laten zonder geld aan te pakken. Blijkbaar werkte dat dit keer.

Overigens werkt de tip hierboven gegeven om een aantal losse biljetten in je broekzak te houden voor het geval dat ook uitstekend.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.