Reisnieuws

Zo reis je landsgrenzen over

Gepubliceerd: 02 sep 2011
0

Landsgrenzen oversteken kan een hele uitdaging zijn. Waar je in Nederland zonder moeite doorrijdt naar België of Duitsland, wil het buiten de Europese Unie soms een heel lang en moeizaam proces worden. Maar met deze zes tips wordt het - hopelijk - toch nog een eitje!

1. Zoek de beste manier om de grens te bereiken

In veel landen zijn grenssteden vrij gevaarlijk en de busmaatschappijen die je naar de grens brengen, lichten je geregeld op. Onderzoek dit dus grondig alvorens je beslist hoe je de grens wilt bereiken.

Controleer daarnaast ook of de grensstad in the middle of nowhere ligt en of je ter plaatse een bus of taxi kunt nemen die je naar een stad over de grens brengt. Is dit niet het geval, regel dan vervoer vooraf vanaf je eerste vertrekpunt, zodat je niet in een verlaten, donker en onveilig stadje terechtkomt.

Kijk rond en ga op zoek naar de beste prijzen. Busmaatschappijen concurreren met elkaar, waardoor je vaak voor weinig geld de grens kunt oversteken. Vergelijk daarnaast ook de informatie die je krijgt. Informatie van een hotel kan heel anders zijn dan de informatie die een reisbureau je geeft. Stel aan verschillende mensen dezelfde vragen om zo de meest accurate resultaten te verkrijgen.


2. Vraag vooraf een visum aan

Het is verstandig om vooraf een visum aan te vragen - dit kan bij aankomst veel duurder uitvallen of heel wat tijd in beslag nemen. Bij sommige grenzen gaat dit proces gemakkelijk en snel, bij andere is het een ware nachtmerrie. Lees eventueel enkele blogs of meningen om te zien wat andere mensen ervaren hebben. Heb je vooraf geen visum aangevraagd, schrijf dan je gegevens op je ticket, zodat je deze meteen kunt overhandigen. Op die manier gaan dingen een stuk sneller aan de grens.

3. Houd al je documenten bij elkaar

Officiële documenten, pasfoto's en je paspoort kun je het beste bijeen bewaren, zodat je ze meteen terugvindt. Daarnaast kun je je geld eveneens bij die documenten bewaren, als je weet dat je nog voor het visum moet betalen. Zorg wel dat alles goed weggeborgen is, zodat je het een eventuele dief niet al te gemakkelijk maakt. Wanneer je weet dat er nog formulieren zijn om in te vullen, dan is een balpen ook handig om binnen handbereik te hebben.

4. Neem genoeg contant geld mee

Als je op reis gaat zonder een visum, neem dan genoeg contant geld mee. Er komen heel wat extra kosten bij het aanvragen van een visum ter plaatse. Daarnaast wordt er een dollar extra gerekend per stempel dat je krijgt. Het is dan ook handig om genoeg kleingeld mee te nemen op reis, zodat je gepast kunt betalen.

5. Blijf bij de groep

Blijf bij de groep als je per bus de landsgrenzen oversteekt. Je wilt natuurlijk de andere passagiers niet kwijtraken of op de verkeerde bus stappen. Je zult gegarandeerd mensen leren kennen op de bus, met wie je even iets kunt drinken om later weer gezamenlijk verder te reizen.

6. Vraag een stempel

Wees er zeker van dat je een stempel krijgt vóór je de grenzen oversteekt. Als je paspoort niet gestempeld wordt, kun je in de problemen komen. Je moet dan bijvoorbeeld terug naar de ambassade om alles in orde te laten brengen, wat heel wat tijd zal kosten. Luchtvaartmaatschappijen mogen en zullen ook weigeren je mee te nemen als je visum niet in orde is. Controleer dus ook altijd even of de begin- en einddatum correct zijn en corrigeer het nooit zelf met een balpen, anders verlies je tijd met uitleggen waarom dit werd aangepast en kan de geldigheid van het visum komen te vervallen.

Hoofdbeeld door: Robbie.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Christa Klop
Maak je pasfoto's zelf thuis

Het kan voorkomen dat je opeens een pasfoto nodig hebt voor een nieuw paspoort of rijbewijs, maar je geen tijd hebt om langs de fotozaak te gaan. Stress? Nee hoor. Je kunt nu namelijk gewoon thuis je eigen pasfoto maken.

5
Reisnieuws
Geen visum? Geen Amazone!

Als het aan de Braziliaanse overheid ligt, heb je straks een speciale vergunning nodig om de Amazone te betreden. Het wetsvoorstel hiervoor wordt volgende maand gepresenteerd in de senaat.

0
Reisnieuws
Libië: Arabisch paspoort nodig

Reizigers naar Libië opgelet: zorg ervoor dat je een Arabische vertaling van je paspoort hebt, anders kom je dit land niet meer in. Dit werd gisteren bekend, nadat hele vliegtuigladingen toeristen meteen terug naar hun eigen land moesten worden g...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.