Reisnieuws

Per bus door Zuid-Amerika

Gepubliceerd: 08 jul 2011 0
Per bus door Zuid-Amerika trekken, is een kleurrijke manier om het land te zien. Je reist langs landschappen die je anders niet zou bezoeken of boerderijen waarvan je het bestaan niet afwist.

Op de bus leer je nieuwe mensen kennen, zoals een trotse bewoner die niet kan zwijgen over de prachtige bezienswaardigheden in zijn land. Wees ook niet verrast als je eens naast een koppel kippen of een varken zit. Het is daar namelijk heel gewoon om dieren mee te nemen op de bus. Om je een al te grote cultuurshock te besparen, zijn hier enkele tips die je busreis door Zuid-Amerika zo soepel mogelijk zullen laten verlopen.

1. Neem een reistas mee

Neem je spullen altijd mee in een kleine reistas en houd deze tussen je benen of op je schoot. Als je de reistas in het rek boven je hoofd plaatst, riskeer je dat mensen erin zullen snuisteren zonder dat je het merkt. Om later niet te ondervinden dat er dingen gestolen zijn, is het absoluut aan te raden je tas dicht bij je en te allen tijde in het oog te houden. Ga je slapen, houd hem dan in je armen geklemd. Overweeg je het toch op de grond te zetten, steek je voet dan door de armriem zodat iemand er niet zomaar mee vandoor kan gaan.

2. Verstop je portemonnee
Breng dieven niet in de verleiding je portemonnee te stelen. Houd dus net als je reistas je portemonnee constant in het oog. Als je in de bus zit, neem dan een zitje aan het raam en verberg je portemonnee in je broekzak aan de raamkant, zodat dieven heel wat moeite moeten doen als ze je willen bestelen. Het is nog verstandiger om een buideltasje onder je kleren te dragen en daarin je portemonnee te verbergen. Op die manier moeten dieven je als het ware uitkleden als ze een centje te pakken willen krijgen.

3. Denk aan oordopjes

Als je dertien uur in een bus doorbrengt met panfluitmuziek, zou je een moord plegen om oordopjes te pakken te krijgen. Panfluitmuziek kan best aardig zijn, rustgevend en mooi in het begin, maar na enkele uren ben je het gegarandeerd meer dan beu.

4. Breng een warme trui mee

In de Zuid-Amerikaanse landen is het zeker erg warm overdag, maar neem toch een warme trui mee als je een busrit plant. Heb je het geluk dat er een airco in de bus aanwezig is, dan mag je je verwachten aan een constante temperatuur van rond het vriespunt. In het begin is dit een aangename afkoeling, maar als je niet ziek wilt worden onderweg, kun je een trui maar beter overwegen.

5. Vraag tips aan de locals

Plan je een bezienswaardigheid in een bepaalde Zuid-Amerikaanse stad, vraag dan even op de bus wat de locals van die bestemming vinden. Vaak geven ze je tips zoals een gezellig restaurantje of een park waar je even tot rust kunt komen. Vinden ze die plaats maar niets, dan zullen ze je dat zeker laten blijken. Beter dan de lokale VVV en je doet er misschien ook nog een leuk contact mee op.

6. Zorg altijd voor toiletpapier

Ga nooit op een lange busrit in Zuid-Amerika zonder toiletpapier. Er is in de eerste plaats geen zekerheid dat er een toilet op de bus aanwezig is en als er toch eentje aanwezig is, is het toiletpapier vaak op of lijkt het meer op schuurpapier. Maar als je moet gaan, moet je gaan! Wees dus voorbereid op een tussenstop langs de weg of in een plaatselijk cafétje.

7. Neem je eigen eten mee

De busmaatschappijen proberen je te lokken door gratis maaltijden aan te bieden tijdens de nachtritten. Verleidelijk, maar ook erg gevaarlijk, want het voedsel voldoet vaak aan andere hygiènestandaarden dan je maag gewend is. Neem je eigen eten mee als je niet de hele tijd met diarree geconfronteerd wilt worden. Probeer je het eten toch uit, neem dan enkele tabletten imodium mee in je rugzak, en houd een blikje cola light bij de hand. Echter, het is beter te voorkomen dan te genezen!

8. Houd rekening met een tekort aan slaap

Hobbelige wegen, het in- en uitstappen van passagiers en de muziek die niet ophoudt: een goede nachtrust is moeilijk te verkrijgen. Voor sommige mensen zijn enkele slaappilletjes hier wel de oplossing, maar als je dat liever niet inneemt, zorg dan dat je moe genoeg de bus instapt en kies voor oordopjes en eventueel een ooglapje. Wie moe genoeg is, slaapt overal.

9. Onthoud dat mensen liegen

Buschauffeurs beloven je vanalles om je mee te krijgen op de bus. Of om het anders te zeggen, mensen liegen om je mee te krijgen op de bus. Van gratis maaltijden en geen tussenstops tot zitplaatsen van goud. Neem alles maar met een korreltje zout, want je krijgt natuurlijk enkel waarvoor je betaalt. Als je je dan vooraf in de oren knoopt, kan het alleen maar meevallen.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Geheimen van een topfotograaf. Wat wil jij weten?

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale foto maakt. En ze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale f...

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...