Reisnieuws

Top 10 bizarre plaatsnamen

Gepubliceerd: 22 apr 2011
4

Wanneer je rondreist, kom je vaak langs tientallen plaatsen, waarvan vele je niet zullen bijblijven, al was het alleen maar om de onuitsprekelijke naam. Sommige plekken zijn daarentegen zo bijzonder ze je wel onthoudt. En zo nu en dan komt dat niet eens door de plek zelf. Columbus ging op zoek naar de tien meest bizarre plaatsnamen.


1. Fucking

Ook al spreken de inwoners zelf het uit met een andere klemtoon – zodat het rijmt op het Engelse cooking – werkt de Oostenrijkse plaats Fucking bij veel mensen op de lachspieren. Het dorp ligt in het noordwesten van Oostenrijk en heeft maar 104 inwoners. De enige twee bushaltes die het dorp kent, heten 'Oberfucking' en 'Unterfucking'. Niet verwonderlijk wordt het plaatsnaambord vaak gestolen. Na een golf van diefstallen, zijn de gewone borden in augustus 2005 vervangen door diefstal-resistente borden. Deze zijn aan staal vastgelast en vastgezet in beton, om te voorkomen dat het dorp wéér zonder bord komt te zitten.

2. Boring

Het dorp Boring ligt in Oregon, Verenigde Staten. De opvallende naam is volledig omarmd door de inwoners en stadspromoters maken er dan ook gretig gebruik van. Zij gebruiken de toepasselijke slogan: The most exciting place to live!

3. Why

Het dorp 'Waarom' bevindt zich in de Arizona, Verenigde Staten, ongeveer dertig kilometer ten noorden van de Mexicaanse grens. De ongebruikelijke naam van de stad komt voort uit het feit dat de twee belangrijkste snelwegen samen een y-vorm maken. De oorspronkelijke bedenkers van de plaatsnaam wilde het daarom ook alleen bij 'Y' laten, maar de Amerikaanse wetgeving geeft aan dat een plaats minstens drie letters moet hebben, dus werd het 'Why'.

4. Accident

Accident is een dorp in Maryland, Verenigde Staten. Inwoners van dit dorp noemen zichzelf met een knipoog een 'Accidental'. De oorsprong van deze ongelukkige plaatsnaam is een mysterie, maar het meest voorkomende verhaal gaat als volgt. Het was 1774 en Lord Baltimore van Maryland was op zoek naar een stuk land om zich te vestigen. Vriend en buurman Beall was toevallig hetzelfde van plan en ze zochten 'per ongeluk' hetzelfde stuk land uit. Omdat de mannen vrienden waren, gaf Baltimore dit stuk land uiteindelijk aan Beall, die het vervolgens 'Accident' noemde.


5. Hell

Hell is een rotsformatie op de Caymaneilanden, een eilandengroep ten zuiden van Cuba. De formatie ligt in het noordwesten van het grootste eiland, de Grand Cayman. Het gebied waar de rotsen van kalksteen zich bevinden is niet groter dan een voetbalveld, maar door de naam wordt het wel een bijzonder duistere plek. Toeristen mogen niet dichtbij Hell komen, maar er zijn wel platforms gebouwd waar toeristen kunnen naar de duivelse rots kunnen kijken. De merchandising kan natuurlijk niet uitblijven: er is zelfs een Hells giftshop.

6. Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu

Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu is een heuvel op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De naam is geschreven in de taal van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Een mogelijke (vrije) vertaling: de top van de heuvel waar Tamatea, de man met de grote knieën, die bergen neersloeg, beklom en verzwolg om het land door te trekken, gekend als de Landeter, speelde op zijn neusfluit voor zijn geliefde. Veel Nieuw-Zeelanders kunnen de naam uitspreken omdat Peter Cape de plaatsnaam in een volksliedje verwerkte. Deze heuvel wint overigens niet de titel van langste plaatsnaam ter wereld: de officiële naam van Bangkok bestaat uit 163 tekens (in het Thaise schrift 95 letters).

7. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoc

Met 59 letters heeft deze plaats, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoc, de langste plaatsnaam van Europa. Het onuitspreekbare dorp ligt in Wales en is ook alleen maar bekend om de plaatsnaam.
Het station is de meest toeristische attractie van het dorp; bezoekers maken hier foto's van het plaatsnaambord. In het bezoekerscentrum kun je een stempel met de plaatsnaam in je paspoort laten zetten. De 3040 inwoners gebruiken verschillende afkortingen als Llanfair PG, hoewel 76% van de dorpelingen vloeiend Welsh spreekt en de naam wel uit kan spreken. In het Engels betekent de plaatsnaam: St Mary's Church (Llanfair) in the hollow (pwll) of the white hazel (gwyngyll) near (goger) the rapid whirlpool (y chwyrndrobwll) and the church of St Tysilio (llantysilio) by the red cave (g ogo goch). Gelukkig wordt er een afkorting gehanteerd, anders zouden ansichtkaarten moeilijk te schrijven zijn.

8. No Name

Het ziet eruit alsof ze de plaatsnaam zijn vergeten op de borden rondom No Name. Maar dit dorp in Colorado, de Verenigde Staten heet echt No Name. In het gebied is er een No Name tunnel, een No Name meer en een No Name kloof. Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door Indianen. No Name kreeg haar naam, nadat er een snelweg door het gebied was gelegd. De afrit moest een naam krijgen en de plek werd voor het gemak aangeduid als No Name, maar bewoners namen de naam over. Officiële instanties probeerden er nog een 'gewone' naam aan de geven, maar deze is nooit overgenomen door de bewoners.

9. Head-Smashed-In Buffalo Jump

Deze plaats heet eigenlijk Head-Smashed-In, maar ligt in een zogeheten buffalo jump. Een buffalo jump is een afgrond waar Noord-Amerikaanse indianen van oudsher buffels naar verdreven, zodat zij in de afgrond hun benen braken. Vervolgens konden de indianen de kreubele beesten gemakkelijker te pakken krijgen. Een buffalo jump wordt ook wel een pishkun genoemd, oftewel een ketel met bloed. Head-Smashed-In Buffalo Jump ligt aan de voet van de Rocky Mountains.


10. Truth or Consequences

De eerste stad die zich vernoemde naar een radioprogramma is Truth or Consequences. In 1950 riep radiopresentator Ralph Edwards dat zijn show Truth or Consequences de eerste zou zijn waar een plek naar vernoemd zou worden. Het dorp Hot Springs in New Mexico voelde zich geroepen om mee te doen aan de ludieke actie en veranderde haar naam. Toen Edwards het dorp bezocht, werd er een groot feest georganiseerd. Dit 'Fiësta' wordt nog elk jaar gevierd. Het dorp staat vooral bekend om de heetwaterbronnen, waar het dan ook de oorspronkelijke naam aan dankt.

Hoofdbeeld door: Rkimpeljr.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 minst veilige luchtvaartmaatschappijen

Er bestaan honderden vliegtuigmaatschappijen over de hele wereld. Sommige met een goede reputatie, andere met een wat minder goede naam. Vliegen is de veiligste manier om te reizen, maar als er iets misgaat terwijl je op tien kilometer hoogte zit,...

12
Reisnieuws
10 feiten over St. Patrick's Day

St. Patrick's Day wordt overal ter wereld en ieder jaar op 17 maart gevierd. Het is een dag waar iedereen plots iemand kent die afkomstig is uit Ierland. Maar er zijn waarschijnlijk veel zaken dat je niet weet over die bewuste dag. Waarom 17 maart...

0
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Top-10 Toeristloze oorden

Toeristen komen bijna overal. Toch zijn er prachtige plaatsen waar je nauwelijks iemand tegenkomt, maar die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Columbus heeft tien schitterende locaties buiten de gebaande paden voor je op een rij gezet.

2

Reacties van bezoekers Reageer

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

Ja, zo ken ik er ook nog wel een paar:
Blup Blup, (vulkanisch eiland van Nieuw-Guinea)
Dildo Island, (South Dildo en Dildo, Canada-Newfoundland)
Doodstil, (gemeente Eemsmond, Nederland)
Erps-Kwerps, (gemeente Kortenberg, België)
Hoeryong, (Noord-Korea)
Jipsingboermussel, (gemeente Vlagtwedde, Nederland)
Kakeiland, (Alaska, Verenigde Staten)
Klein Homo, (gemeente Dilsen-Stokkem, België)
Koedood, (gemeente Barendrecht, Nederland)
Le Tampon, (stad op het Franse eiland Réunion)
Poepershoek, (gemeente Steenwijkerland, Nederland)
Soekmekaar, (Zuid-Afrika)
Tot slot nog: Ginderbuiten, (gemeente Mol, België)

En voor de geïnteresseerden de naam van Bangkok: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit

REDACTIE

Door: REDACTIE • Geplaatst op

Hai Leo, natuurlijk. We hebben slechts een selectie gemaakt waar mensen meteen een associatie bij hebben, want er zijn er meer dan dat je zou kunnen tellen. Het was al moeilijk kiezen, kunnen we je beloven! Overigens vragen wij ons af of je dan als je stelt dat ze allemaal Engels zijn nummer 6 en nummer 7 zonder moeite uit kunt spreken ;-)

LeoVerhoef

Door: LeoVerhoef • Geplaatst op

Leuk, maar waarom alleen de Engelstalige plaatsnaamborden die op je lachspieren werken. Er zijn toch ook plaatsen die in de Nederlandse taal leuk overkomen. Wat te denken van de plaatsen "Onbekend" en "Bekend" in de buurt van Pretoria-Zuid Afrika. Er zullen er vast wel meer zijn.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

En wat denk je van de plaats: 'Corrie of the urisks' in Schotland? Hier ontmoeten de urisken (fabeldieren) elkaar om allerelei kattekwaad uit te halen. http://www.commentonline.co.uk/sub-history/highlandperthshire/HighlandFolklore.htm

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.