Reisnieuws

Wereldse onvertaalbare woorden

Gepubliceerd: 28 apr 2011
1

Wie wel eens het woord 'gezellig' heeft proberen uit te leggen aan een buitenlandse vriend, weet vast dat het soms moeilijk kan zijn de juiste vertaling te vinden omdat de essentie van het woord deels verloren gaan met de vertaling. Veel culturen kennen woorden die onvertaalbaar zijn, maar wel uitlegbaar. Columbus waagde een poging en ging op zoek naar enkele 'onvertaalbare' woorden uit de hele wereld.

1. Inshallah

Arabisch – [in-shal-la]
Letterlijk betekent Inshallah 'Als Allah het wil'. Afhankelijk van hoe je het woord uitspreekt, verschilt de betekenis een beetje. Je drukt er een oprecht gevoel mee uit als je bijvoorbeeld hoopt een jeugdvriend spoedig weer te zien. Spreek je na de zin 'Inshallah' uit, dan wil je eigenlijk meedelen dat je hoopt dat Allah of God het als het ware goedkeurt dat je elkaar terugziet. Wil je iemand subtiel laten weten dat je eigenlijk niet van plan bent iets te doen, dan krijgt het woord een andere ondertoon. Iemand plant bijvoorbeeld een afspraak om 20.00 uur en je weet bijna zeker dat je er niet op tijd zult raken. Je kunt dan zeggen: 'Tot 20.00 uur, inshallah'. Dit betekent dat als Allah het zo wil, je er wel op tijd zult zijn.

2. Takallouf

Urdu – [ta-ka-loof]
Het woord Takellouf komt oorspronkelijk uit het Urdu, de officiële taal in Pakistan. Takallouf verwijst naar een extreme sociale beperking die het voor het slachtoffer onmogelijk maakt zich uit te drukken en aan iedereen te laten weten wat hij precies wil zeggen. In Shame, de derde roman van de Brits-Indische Salman Rushdie, ontdekt een man dat zijn vrouw hem bedriegt. De man vermoordt daarop de minnaar van zijn vrouw. Beiden weten dus welk drama heeft afgespeeld, maar geen van beide praat tegen de politie wegens de beperkingen van de takalloufwet. Door takallouf zijn nog heel wat zaken niet opgelost, maar door deze traditie te breken, breng je grote schande over je eigen familie.

3. Chai-pani

Hindi-Urdu of Hindoestani – [chai-pa-ni]
Het Hindoestani is een overkoepelende term voor de Indo-Arische dialecten of talen uit het midden, noorden en noordwesten van het Indisch subcontinent. Chai-pani vertaal je letterlijk als 'thee en water' maar het betekent eigenlijk zoveel als geld en gunsten geven aan iemand om iets gedaan te krijgen.


4. Bacheque

Lingala – [ba-check]
Een bacheque is een man uit Kinshasa, de hoofdstad van Congo waar vandaag de dag de Lingala-taal gesproken wordt. Hij zal proberen je een auto te verkopen, net nadat je eigen auto op mysterieuze wijze verdwenen is. Hij organiseert een nachtelijk uitstapje in de stad voor je of neemt je mee op een tour in de stad om de bezienswaardigheden te bezichtigen. De bacheque heeft een belangrijke functie in de handel van de hoofdstad: hij bepaalt de marktprijzen en is karakteristiek voor Kinshasa.

5. Drachenfutter

Duits – [drach-en-foot-er]
Het Duitse woord Drachenfutter verwijst naar een geschenk dat een man geeft aan zijn echtgenote, wanneer hij weer eens te laat thuisgekomen is of als hij iets doet wat niet de goedkeuring van zijn vrouw weg kan dragen. De cadeaus variëren van simpele gestes als chocolade en bloemen tot aan duurdere goedmakertjes zoals parfum.

6. Dozywocie

Pools – [dosch-voch]
In Nederland kiezen veel stelletjes voor kinderen, omdat ze het een verrijking vinden van hun liefde voor elkaar. Een kind wordt dan ook veelal verwend. In veel andere culturen geldt echter een ander concept: kinderen dienen tot doel om ondersteuning op de oude dag te garanderen. Ze helpen mee in het huishouden maar er wordt ook van het kind verwacht dat deze als hij of zij volwassen is, voor de ouders zorgt. In Polen hebben ze er één woord voor: Dozywocie. Vrij vertaald betekent dit levenslange betaling, danwel annuiteit.

7. Gagung

Kantonees – [ga-gung]
Gagung vertaal je letterlijk als 'kale takken'. Hiermee verwijs je in het Kantonees, één van de Chinese talen, naar mannen die weinig kans hebben om te trouwen of een gezin te starten wegens het éénkindbeleid in China. Omdat veel Chinese gezinnen een jongen willen, maar maar één kind mogen, worden meisjes geaborteerd, danwel bij geboorte vermoord of verkocht als slaaf. Hierdoor is een overdaad aan mannen ontstaan, maar een tekort aan vrouwen om mee te trouwen.

8. Taarof

Persisch – [ta-ah-rof]
Dit Persisch zelfstandig naamwoord verwijst naar het aanvaarden van iemands gastvrijheid, maar het verwijst ook naar de sociale klasse waar iemand inzit en het respect wat je voor iemand dient te tonen. Het kan duiden op de plicht van een man om de deur open te houden voor een vrouw, maar ook de verplichting om de oudste collega voor te laten gaan. Het dient ook vaak tot onderhandeling; zo kan een werknemer eerst twee weken onbetaald werken, voordat men overgaat tot salarisonderhandelingen, of kan een winkelier geen prijs willen noemen totdat de koper genoeg heeft aangedrongen te willen betalen. De traditie maakt het soms lastig om te bepalen of iemand slechts beleefd iets aanbiedt of het echt eerlijk meent.

9. Luftmensch

Yiddish – [luft-mensh]
In het Yiddish, de taal van Ashkenazische Joden die voortkomt uit een mengeling van Duitse dialecten en Hebreeuws, bestaat het woord luftmensch. Een 'luchtmens' is een onpraktisch, onrealistisch persoon, die geen werk vast kan houden. Wanneer iemand bijvoorbeeld al tien verschillende banen heeft gehad en nog steeds de kost niet kan verdienen, spreken we van een luftmensch.

10. Kokusaijin

Japans – [kok-sye-djin]
Kokusaijin betekent letterlijk een internationaal persoon, maar volgens C. J. Moore, auteur van het boek The Untranslatables, refereert het naar Japanse burgers die goed kunnen opschieten met buitenlanders. Een Japanse kokusaijin is dus een gewone burger met een open karakter.

11. Lagom

Zweeds – [la-gum]
De letterlijke vertaling van het woord Lagom is 'net genoeg' of 'de juiste hoeveelheid, niet te veel en niet te weinig'. Soms wordt het ook gebruikt als 'Genoeg, maar dan ook net'. Lagom verwijst echter naar meer dan enkel een hoeveelheid. Auteur Alan Atkisson ziet dit woord bijvoorbeeld als Zweeds protest tegen het toenemende consumeergedrag.

12. Wanktok

Tok Pisin – [wahn-tok]
In deze creoolse taal van Papoea-Nieuw-Guinea verwijst een wanktok naar mensen die dezelfde taal spreken als jij. Letterlijk kun je het vertalen als 'een gesprek'. Hierbij gaat het om mensen van je eigen familie, dorp of een groter geografisch gebied.

13. Snorker

Engels – [snork-er]
Dit woord werd in de vroegere Engelse taal gebruikt en staat eveneens vermeld in een Engels woordenboek uit 1808. Volgens dat woordenboek is een snorker een belediging dat letterlijk zoveel betekent als 'iemand die ruikt naar een hond'. Dit woord werd gebruikt in dezelfde context als onze uitdrukking 'zijn neus in andermans zaken steken'. Tegenwoordig wordt het woord ook gebruikt als synoniem voor penis.

14. Lingam

Sanskrit of Oudindish – [leen-gum]
In het Nederlands zouden we Lingam kunnen omschrijven als een fallisch object, maar dat heeft niet altijd een positieve betekenis. Een lingam is eigenlijk een voorwerp van aanbidding, dat vaak verbonden wordt met de hindoe-god Shiva. In veel Indische dorpen vind je ook lingambeelden die gedrapeerd zijn met bloemenslingers.

15. Jung

Koreaans – [yung]
Jung betekent zoveel als een speciaal gevoel. Het is echter sterker dan gewoon 'liefde' en het gevoel kan het beste worden aangetoond door het overleven van een knallende ruzie met je geliefde.

16. Wabi

Japans – [wa-bi]
Het Japanse woord Wabi is eigenlijk moeilijk uit te leggen. Letterlijk staat het voor de schoonheid en de waarheid van iets eenvoudigs. Het verwijst naar de aantrekkelijkheid van alles wat perfectie mist. Neem nu een herfstblad dat van een tak omlaag dwarrelt. Perfectie zou zijn als het blad aan de boom blijft hangen. Maar een herfstblad op de grond is iets heel eenvoudigs en heeft toch een bepaalde schoonheid.

17. Ponte

Italiaans – [pon-tay]
Letterlijk betekent dit Italiaanse woord 'brug'. Maar je kunt ook 'de brug maken' door een extra verlofdag te nemen wanneer een nationale feestdag op een dinsdag of een donderdag valt. Zo neem je op maandag of vrijdag een dag vrij en kun je een vierdaagse trip naar het buitenland maken in dat verlengde weekend.

18. Koyaanisqatsi

Hopi – [koy-on-iss-kot-see]
Het Hopi wordt gesproken door de gelijknamige indianenstam in het noordoosten van Arizona in de Verenigde Staten. Het Hopi-woord Koyaanisqatsi betekent 'het leven uit balans'. Een bepaalde manier van leven is zo vreemd of zo 'uit balans' dat het vraagt om een nieuwe manier van leven. In de film Koyaanisqatsi toont regisseur Godfrey Reggio het verval van de natuur dat te wijten is aan menselijke interventie. Om de natuur te helpen, is een andere levenstijl noodzakelijk.

19. Potlatch

Chinkook jargon – [pot-latch]
Potlach is een weelderig ceremonieel feest dat wordt georganiseerd door rivaliserende stamleiders bij Noord-Amerikaanse Indianen. Tijdens het festijn worden grote hoeveelheden voedsel opgegeten en daarna soms vernietigd. Kostbare geschenken worden op zo'n feest uitgedeeld, die nadien ook vaak vernietigd worden. De stammen doen dit om te pronken met hun rijkdom. Het vernietigen van voedsel en geschenken toont dus aan dat de stam rijk genoeg is om zo iets te kunnen doen.

20. Frotteur

Frans – [frawt-er]
Wie een beetje Frans begrijpt, ziet in het woord 'frotteur' het werkwoord 'frotter' terugkeren, wat 'wrijven' betekent. Een frotteur is iemand die plezier wil maken door zijn kruis tegen de billen van een vrouw aan te wrijven in een menigte.


Hoofdbeeld door: Kirsten Loza.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Het hotelwoordenboek

Je hoeft maar een reisbrochure open te slaan en daar staat het: all suite-hotel, papa mama hotel, pullmanbed, quad en nog heel wat andere moeilijke benamingen. Weet jij het verschil tussen een twin, queensize en kingsize bed? Of wat het verschil i...

1
Reisnieuws
10 wereldse begroetingen

Wanneer je bij een gastgezin aankomt, wil je die mensen uiteraard vriendelijk begroeten. Niet overal ter wereld echter zijn de groeten dezelfde. Handjes schudden of een vriendelijke kus op de wang wordt dan als 'raar' bestempeld. Om lastige situat...

1
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo leer je snel een vreemde taal

Het is handig als je een woordje Engels spreekt wanneer je in het buitenland rondreist, maar helaas spreekt niet iedereen ter wereld deze taal. Met handen en voeten kom je ook al een heel eind, maar wat zou het fijn zijn als je met de mensen kunt...

3

Reacties van bezoekers Reageer

maryam12

Door: maryam12 • Geplaatst op

Saakin-ar-Rieh.
betekent letterlijk windstilte. Dit woord gebruikt men in de Zuid Sinai om een nietsnut aan te duiden. Windstilte kan men in de woestijn missen als kiespijn.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.