Reisnieuws

10 benodigdheden als je gaat hiken

Gepubliceerd: 13 mei 2011

Als ervaren wandelaar weet je waarschijnlijk wel welke dingen je niet mag vergeten als je gaat hiken. Maar als je de weg niet wilt kwijtraken, of weg wilt branden onder de blakende zon, komt deze lijst van hikenoodzakelijkheden ongetwijfeld goed van pas.

1. Kaart

Navigatie is van groot belang wanneer je gaat wandelen in de natuur, dus een kaart die volledig up-to-date is, is essentieel. Natuurlijk geeft een GPS je dezelfde informatie als een kaart, maar vertrouw niet teveel op de elektronische apparatuur van tegenwoordig. Deze krijgen namelijk niet altijd het gewenste signaal en je moet constant reservebatterijen bij je hebben voor het geval de GPS het begeeft. Uiteraard is het niet genoeg om alleen de kaart bij je te hebben: je moet ook de kennis hebben om de kaart goed te kunnen lezen: leer de legenda te lezen, zorg dat je weet wat de verschillende kleuren betekenen en wat de werkelijke afstanden zijn. Zorg dus dat je weet hoe de map in elkaar steekt voordat je te ver afwijkt van het pad.

2. Kompas

Een kompas kunnen gebruiken is even belangrijk als een kaart kunnen lezen. Een goed kompas is vrij goedkoop, klein en licht van gewicht en het kan een redding zijn als je ooit verdwaalt in het bos en geen overzichtspunt hebt. Tegenwoordig zijn ook sommige telefoons uitgerust met een kompas, maar ook hier geldt dezelfde regel als bij het kompas: vertrouw niet volledig op electronische apparatuur. Je kunt beter de batterij van je GPS wat sparen door je kaart en kompas te gebruiken om te navigeren en van tijd tot tijd de GPS aanschakelen om je route te controleren, en je telefoon kun je beter opgeladen laten voor noodgevallen. Zowel een kaart als kompas zijn licht van gewicht en nemen weinig ruimte in, dus er is geen reden om ze thuis te laten.
 

3. Zonnebril en zonnecrème

Tijdens het wandelen zijn een zonnebril en zonnebrandcrème absoluut noodzakelijk om comfortabel je weg te vervolgen in de zomer én in de winter. Tijdens de zomermaanden is het logisch dat je je huid moet beschermen tegen de zon, maar de reflectie van de zon op de sneeuw in de winterperiode is al even gevaarlijk. Een zonnebril beschermt je ogen tegen takjes, opspringende steentjes en vliegen, maar ook tegen de weerkaatsing van de zon. Zonnebrandcrème verhindert dat je verbrand raakt door de zon. Zorg er echter wel voor dat je je huid vooraf goed insmeert, want als je het pas opsmeert als de genadeloze zon je al te pakken heeft genomen, heeft de zonnebrandcrème niet veel nut meer.
 

4. Extra kleding

Extra kledingstukken zijn vaak een redder in nood. Ze beschermen je tegen onderkoeling en bij wisselende weersomstandigheden heb je altijd iets extra's zodat je je kleding kunt verwisselen. Zo kan extra kleding al letterlijk het verschil maken tussen leven of dood als je door een ongelukkig toeval uitglijdt en in een rivierbedding belandt en tot op het bot doorweekt raakt. Veel bergbeklimmers hebben dit op de harde manier ondervonden, toen ze bijvoorbeeld door noodweer op een berg vastraakten.

5. EHBO

Een EHBO-kit opnemen in deze lijst lijkt misschien onnozel, maar het is verrassend hoeveel mensen op trektocht gaan zonder een simpele pleister in hun rugzak. Je eigen EHBO-kit zal verschillen van andere, afhankelijk van de lengte en de aard van de wandeling. Iedere kit moet in ieder geval voorzien zijn van items om snijwonden, schaafwonden, brandwonden en insectenbeten te behandelen.
 

6. Zaklamp

Onvoorziene omstandigheden zorgen er vaak voor dat je niet voor het donker thuis bent. Een zaklamp of hoofdlamp kan hier dus goed van pas komen. Een hoofdlamp, die je met een elastiek om je hoofd bindt, is handig, omdat je dan je handen vrij hebt om bijvoorbeeld de kaart te lezen,. Maar een zaklamp werkt natuurlijk ook heel goed. Neem eventueel een klein zaklampje mee en bevestig deze aan je rugzak.
 

7. Lucifers

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een vuurtje je leven redden. Neem lucifers of een aansteker mee als je gaat hiken. Als je kiest voor lucifers, zorg er dan in ieder geval voor dat ze waterbestendig zijn of opgeborgen zijn in een waterbestendige doos en zak. De mogelijkheid om vuur te maken, is niet enkel noodzakelijk voor warmte. Het houdt ook ongewenste dieren op afstand en in sommige noodsituaties kan een rooksignaal ervoor zorgen dat een reddingsteam je terug kan vinden.
 

8. Aanmaakblokjes

Lucifers of een aansteker zijn enkel van toepassing als je het vuur wilt aansteken. Om het vuur echter gemakkelijk te ontsteken, heb je een aanmaakblokje nodig. Een van de beste aanmaakblokjes is een wattenbolletje gedrengd in vaseline. Dit is een zeer goedkope en eenvoudige oplossing en is meteen ook erg effectief.
 

9. Mes

Een mes is een veelzijdig instrument om te gebruiken op je wandeltocht. Je kunt er bijvoorbeeld hout mee snijden voor het vuur, een touw of doek doorsnijden en zelfs de maaltijd grotendeels mee bereiden. Een Zwitsers zakmes is nog handiger, omdat dit eveneens een schroevendraaier, een kurkentrekker en een schaar bevat. Kortom, allerlei handige tools voor onderweg.
 

10. Extra voedsel

Ga tot slot nooit op hikingtocht zonder extra voedsel en water. Ook al betekent dit dat je enkele energierepen of een extra boterham in je rugzak stopt, je zult ongetwijfeld blij zijn dat je ze bij je hebt als je tocht langer duurt dan je verwachtte. En onthoud: het lijf kan lang mee zonder voedsel, maar water is een absolute noodzaak voor overleving: laat deze dus niet achter omdat je ze te zwaar vindt.


Hoofdbeeld door: Dragonfly.reisreporter.nl
 

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Reis milieubewust de wereld rond

Rondreizen en toch geld besparen is moeilijk. Rondreizen, geld besparen én aan het milieu denken, lijkt een onmogelijke opgave. Nu we steeds milieubewuster leven, merken we dat denken aan het milieu best duur kan zijn. Met ecologische hotels en t...

2
Reisnieuws
Voetgangers lopen sneller

Uit psychologisch onderzoek naar voetgangers in steden is gebleken dat het looptempo van mensen de laatste tien jaar met gemiddeld tien procent is gestegen. De toegenomen haast zou een gevolg zijn van sms, e-mail en de druk om 24 uur per dag besch...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.