Reisnieuws

Zo reis je veilig als single vrouw

Gepubliceerd: 06 jun 2011

Alleen rondreizen kan heel bevrijdend zijn. Als vrouw alleen ben je echter wel kwetsbaarder en is er een aantal regels die je in ogenschouw moet nemen voor je eigen veiligheid.

Het is bevrijdend om alleen rond te reizen. Je kiest zelf je bestemming, hoelang je ergens verblijft en welke plekjes je moet gezien hebben. Je hoeft je met andere woorden niet aan te passen aan iemand anders. Wanneer je alleen op reis vertrekt, moet je echter goed voor ogen houden dat je in een onbekende plaats bent. Zeker als vrouw moet je heel voorzichtig zijn, omdat je meer aandacht trekt en ongewenste gasten hier misbruik van kunnen maken. Hier volgen enkele tips hoe je als vrouw alleen toch veilig kunt reizen.

1. Kies een veilige accommodatie

Boek liefst vooraf een accommodatie en check deze goed online. Let erop dat deze in een veilige buurt is gevestigd. Zijn er veel kamers beschikbaar of zijn er slechts twee kamers voor reizigers? Hoe meer reizigers je om je heen hebt, des te veiliger je in principe bent. Als je aankomt op je bestemming en de accommodatie is niet wat je verwachtte, neem dan geen risico's en ga op zoek naar een andere verblijfplaats.
 

2. Draag je documenten bij je

Neem van belangrijke documenten een kopie - of zelfs twee - mee. Denk aan een kopie van je paspoort, je rijbewijs en andere officiële documenten en bewaar ze altijd op een veilige plaats. Bewaar de documenten ook in een aparte sectie van je handbagage, zodat je bij controle snel de juiste documenten kunt voorleggen. Niets is namelijk zo beschamend als je paspoort niet meteen terugvinden en je bagage te moeten doorzoeken onder de brandende ogen van de controleurs. Bovendien geef je mensen om je heen daarmee de gelegenheid om te kijken of je iets waardevols in je bagage hebt zitten. Iemand die niet goed voorbereid is, oogt ook voor anderen als een makkelijke prooi. Scan ook voor de zekerheid de officiële documenten in en mail je ze naar jezelf.
 

3. Houd contact

Wanneer je eenmaal vertrokken bent, is het verstandig om contact te houden met je familie en vrienden. Niet alleen zullen zij minder ongerust zijn over je veiligheid; door het thuisfront op de hoogte te houden van je verblijfplaats, kunnen zij ook sneller ingrijpen als er onverhoopt toch iets mis zou gaan. Bovendien duurt het niet lang om een berichtje te sturen. Ook voor jezelf kan het weleens fijn zijn om een vertrouwde stem te horen.
 

4. Vertrouw enkel op jezelf

Zorg goed voor je bezittingen en houd ze altijd bij je op je trip. Vertrouw enkel op jezelf en maak niet de fout een vreemde te vragen op je bagage te letten. Die jongen ziet er misschien vriendelijk uit op het eerste gezicht en je wilt altijd het positieve denken van mensen, maar je kunt je spijtig genoeg snel vergissen. Luister ook naar je intuitie: als iemand je vraagt ergens naartoe mee te gaan en je voelt dat het niet te vertrouwen is, kies dan voor de veilige weg.
 

5. Kleed je gepast

Je kleding zal al snel verraden dat je een toerist bent, vaak zonder dat je het wilt. In sommige gevallen is het verstandig je te kleden als een local om jezelf enigszins te behoeden van overvallers en oplichters, maar ook om bijvoorbeeld respect te tonen naar de lokale bevolking. In Arabische landen zullen blote armen en benen niet altijd geaccepteerd worden en soms is de veiligste manier om te reizen toch door een burqa of niqab te dragen, als de lokale vrouwen dat ook doen. Lokale kleding verbergt niet alleen je identiteit als toerist, maar kan ook om ongewenste aandacht van mannen vermijden. Draag geen strakke T-shirts en bedek zoveel mogelijk je armen en benen, om aanranding te vermijden en zonder moeilijkheden kerken te betreden. Kanttekening: let wel op waar je de lokale outfits aantrekt; het kan ook als een grap beschouwd worden en juist in het verkeerde keelgat schieten. Laat je vooraf eventueel adviseren door de hoteleigenaar of een local die je vertrouwt.
 

6. Zorg dat je de basiswoorden kent

Leer voor je vertrek enkele basiswoorden in de taal van je bestemming, waarmee je kunt communiceren met de locals. De taal van een bepaald land spreken, zelfs in beperkte mate, helpt je jezelf verstaanbaar te maken in bepaalde situaties. Simpele woorden als 'ja', 'nee' en 'help' kunnen je in veel situaties al redden. Het geeft je ook meer een identiteit als local waardoor de mensen je ook minder als toerist zullen behandelen.
Lees ook: De 10 meestgebruikte woorden op reis

7. Maak nieuwe vrienden

Als single reiziger zijn er ongetwijfeld dagen waarop je je eenzaam voelt en graag je reiservaringen zou willen delen. Door contact te leggen met locals of andere reizigers, bied je jezelf de mogelijkheid om je niet meer alleen te voelen en toch je vrijheid als single reiziger te bewaren. Je deelt verhalen en tips en soms ontdek je dat ze dezelfde kant opgaan als jij. Misschien is er op zo'n moment nog een plaatsje vrij in de groep en kun je enkele steden samen bezoeken. Een groep biedt niet alleen troost als je je eenzaam voelt, maar ook een zekere mate van veiligheid als je 's avonds een bar bezoekt en 's nachts door de straten struint.
Lees ook: Zo maak je vrienden op reis
 

8. Blend in!

Probeer als single vrouw niet teveel op te vallen. Geniet gewoon van je reis en vermijd gevaarlijke situaties en smalle steegjes. Wees 's avonds extra op je hoede. Zoek desnoods de juiste persoon om je een rondleiding te geven overdag of 's avonds. Vermijd daarbij ook nog eens uitdagende situaties met mannen en let altijd op met welke locals je bevriend raakt. Als je deze tips in acht houdt, kan je vakantie niet meer stuk.Hoofdbeeld door: Dickverton.reisreporter.nlLees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo maak je vrienden op reis

Alleen reizen wil niet zeggen dat je alleen moet zijn: reizen is de perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. Columbus geeft je tien tips om onderweg gemakkelijk vrienden te maken.

1
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo leer je snel een vreemde taal

Het is handig als je een woordje Engels spreekt wanneer je in het buitenland rondreist, maar helaas spreekt niet iedereen ter wereld deze taal. Met handen en voeten kom je ook al een heel eind, maar wat zou het fijn zijn als je met de mensen kunt...

3

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.