Reisnieuws

Reddingsactie cheeta en wilde hond

Gepubliceerd: 11 apr 2011
0

De cheeta en de Afrikaanse wilde hond worden met uitsterven bedreigd. Stichting Save and Protect Our Treasures (SPOTS) en het N/a’an ku sê Wildlife Sanctuary in Namibië doen er alles aan deze twee roofdieren te redden.

De cheeta: het dier staat bekend als het snelste landdier ter wereld en is een kers op de taart voor wildlife fanaten die naar Afrika trekken om wilde dieren te spotten. Dat de kans steeds kleiner wordt om deze kat in het wild te zien, is lang niet bij iedereen bekend. Naar schatting leven er nog minder dan 10.000 cheeta's in het wild, waarvan het merendeel in Afrika; slechts enkele tientallen komen voor in Iran en Afghanistan.

Leefgebied wordt steeds beperkter

Het grootste deel van de populatie leeft in Namibië. Hoewel de dieren beschermd worden in de nationale parken, leeft 95% van de cheeta's op het land van boeren. De kat heeft namelijk van nature veel leefruimte nodig, maar omdat het leefgebied steeds meer wordt ingenomen door de mens, worden de wilde beesten nu gedwongen om met veel soortgenoten een beperkt gebied te delen. Door de toenemende concurrentie sterven er meer prooidieren en met name de cheeta delft hierbij het onderspit, omdat het weliswaar een snel roofdier is, maar niet agressief en dus zijn maal vaak moet afstaan aan de agressievere leeuw en hyena.

Boeren schieten cheetahs dood

Op het land van de Namibische boeren leeft zo'n 70% van de dieren waar de cheeta op jaagt. Echter, een dier dat zich op het land van een boer begeeft, is automatisch 'eigendom' van zo'n boer. Omdat de veehouder de cheetah als een bedreiging van de inkomsten beschouwt, worden de katten vaak doodgeschoten - in veel gevallen betreft het moedercheeta's die welpen weerloos achterlaten; de meeste weeswelpjes halen het eerste levensjaar niet. Daardoor wordt de situatie steeds nijpender.


Zelfde lot voor Afrikaanse wilde hond

Een soorgelijk lot dreigt er voor de Afrikaanse wilde hond. Dit dier is weliswaar de meest succesvolle jager op de Afrikaanse savanne, maar begeeft zich ook soms op het terrein van boeren en wordt dan afgeschoten. Het eigenlijke gevaar van de hond voor het vee is waarschijnlijk kleiner dan aangenomen door de boeren; het dier blijft zelden lang op één plek en zou in korte tijd dus niet veel schade aanrichten. In Afrika leven naar schatting nog minder dan 3000 van deze honden en de populatie in Namibië zelf wordt geschat op minder dan 250.

Afweer met herdershonden

De Nederlandse Simone Eckhardt richtte in 2004 Stichting SPOTS op, in de hoop deze en andere wilde dieren te redden. Zij werkt hiervoor samen met het Cheetah Conservation Fund (CCF) dat bestaat sinds 1990. De organisatie probeert samen te werken met de boeren en hen bewust te maken van het feit dat de cheeta het vee meestal met rust laat en dat zowel de cheeta als de wilde hond cruciaal zijn voor de balans in het Afrikaanse ecosysteem, omdat zij de zieke en verzwakte dieren 'opruimen'.

Herdershonden beschermen het vee

Eén van de meest succesvolle proeven is het Anatolian Shepherd Livestock Guarding Dog Program gebleken. Hierbij worden er Anatolische herders - ook wel Kangals geheten - ingezet om het vee te beschermen. Deze hond identificeert zich namelijk met het vee en zal zijn 'roedel' van nature tegen gevaar van buitenaf beschermen. Omdat de cheeta van nature niet agressief is slaat deze doorgaans al bij het geblaf van de hond op de vlucht. Het CCF fokt deze honden en inmiddels zijn er meer dan 200 herders die vee beschermen op Namibische boerderijen. Dit project is zo succesvol in Namibië dat ook landen als Kenia en Zuid-Afrika interesse hebben getoond.

Fokprogramma


SPOTS heeft tevens de handen ineen geslagen met het N/a’an ku sê Wildlife Sanctuary, waar de dieren worden opgevangen. Deze organisatie is ook begonnen met het Wild Dog Breeding & Rehabilitation Project, dat de wilde honden fokt en opnieuw uitzet. In het NamibRand Natuurreservaat, wat grenst aan de befaamde Sossusvlei, worden cheeta's en luipaarden vrijgelaten en gevolgd via de halsbanden met radiozenders, zodat belangrijke data verzameld kan worden, dat hopelijk helpt de dieren van de ondergang te redden.

Hulp van buitenaf

Inmiddels komt er steeds meer besef in de rest van de wereld dat deze dieren beschermd moeten worden. Zelfs filmsterren Angelina Jolie en Brad Pitt hebben met de Shiloh Jolie-Pitt Foundation hun naam verbonden aan de projecten van het Wilde hondenproject en ondertseunen zij deze ook financieel. Als reiziger is het mogelijk om in de N/a’an ku sê lodge te verblijven, de projecten van N/a’an ku sê Wildlife Sanctuary te bezoeken onder begeleiding van Eckhardt (SPOTS) en mee te helpen met het verzorgen van de dieren, evenals mee te werken aan het onderzoek . Kijk voor meer informatie hierover op de website van reisorganisatie All for Nature.

Lees het beste van Columbus of.


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Wilde katten stelen show

Ook dit televisieseizoen kun je de avonturen volgen van een groep wilde katachtigen op de Afrikaanse savanne. In Big Cat Diary op de zender Animal Planet zien we weer oude bekenden én nieuwe kattensterren vanaf zondag 8 maart om 20:00 uur.

0
Reisnieuws
Olifanten onder schot in Namibië

De olifanten in het noordwesten van Namibië worden steeds meer in het nauw gedreven. In augustus gaf de Namibische overheid een jachtvergunning uit voor zes woestijnolifanten. Hierop volgde al snel meer vergunningsaanvragen. Daarnaast heeft de ov...

0
Reisnieuws
Wildlife Afrika verdwijnt

Binnenkort is het wildlife in Afrika net zo zeldzaam als in Europa, aldus het tijdschrift ‘African Journal of Ecology’.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.