Reisnieuws

Tips tegen ongedierte in hotelkamer

Gepubliceerd: 15 apr 2011
1

Ongedierte: ongewenste dieren die de mens op een of andere manier last bezorgen. Een gekko op het plafond van je hotelkamer vindt de een juist wel leuk, terwijl de ander geen oog meer dichtdoet, maar dieren als muizen, kakkerlakken, mieren en vooral bedwantsen worden eigenlijk door iedereen ervaren als ongewenst.

Het is niet ondenkbaar dat je in een hotelkamer oog in oog komt te staan met dit gespuis. Je kunt natuurlijk vragen om een andere kamer of naar een ander hotel gaan, maar soms wil je gewoon slapen zonder gedoe. De redactie zocht uit hoe je zelf van het ongedierte in je hotelkamer af kunt komen en vooral: hoe je het kunt voorkomen.

1. Muizen

Muizen lijken weliswaar niet zoveel kwaad te doen behalve je de stuipen op het lijf te jagen en je de hele nacht uit je slaap te halen met hun getrippel en geknaag. Echter, de knaagdieren kunnen ook ziektes overdragen. Hoewel het eigenlijk niet echt jouw taak is om als hotelgast achter de muizen aan wilt jagen, geven we toch een paar tips om het contact met de diertjes zoveel mogelijk te vermijden:


~ Inkoppertje: laat geen eten in het bereik liggen; zelfs kastjes zijn niet bestand tegen de kruip-sluip technieken van de dieren, noch tegen ander ongedierte. Voedsel trekt per definitie ongewenste gasten.

~ Er zijn stekkers beschikbaar, die een hoog geluid afgeven dat wij niet kunnen horen, maar muizen wel. Door de frequentie van 12 tot 24 kHz – voor de mens niet waarneembaar – worden muizen uit huis geweerd. Het enige wat je hoeft te doen is het apparaat in het stopcontact te steken - denk er op reis wel aan om een wereldstekker mee te nemen! Het apparaat is geschikt voor een kamer met een oppervlakte van maximaal 70 vierkante meter, dus het zou je hotelkamer zeker moeten dekken.

~ Muizen kunnen zich door hun flexibele skelet door hele kleine gaten wurmen. Het is dus belangrijk dat je de gaten afdicht. Muizen knagen bijna overal doorheen, maar aluminiumfolie laten ze meestal voor wat het is. Het heeft hetzelfde effect als wanneer wij op metaal bijten.

2. Kakkerlakken

Kakkerlakken verspreiden net zoals muizen ziektes en bacteriën door van je voedsel te eten of er zelfs alleen maar overheen te lopen, dus het is goed als je ze uit de buurt houdt. Een kakkerlak laat zich niet zo makkelijk wegjagen, dus de volgende tips zijn helaas geen garantie voor een kakkerlakvrije hotelkamer, maar kunnen je in ieder geval op weg helpen.


~ Kakkerlakken houden van warme, vochtige plekken en ze worden snel aangetrokken door voedsel. Als je in een appartement zit, houd dan zo mogelijk de temperatuur in de keuken laag, om die kamer zo minder aantrekkelijk te maken.

~ In hotelkamers vind je per definitie vaak vochtig textiel: badlakens, gewone handdoeken en natgeregende kleding zijn in elke hotelkamer wel te vinden. De stoffen bieden een feest voor kakkerlakken, maar de oplossing is vrij simpel. Zorg dat je je natte spullen nooit op een hoop op de grond gooit, maar hang het bij voorkeur buiten uit, bijvoorbeeld op het balkon. Als je geen buitenruimte hebt, zorg dan dat de vochtige stukken netjes opgehangen zijn aan haakjes of over de douchegordijnrails.

~ Ben je van het type 'ik-spring-op-een stoel-als-ik-een-beest-zie', neem dan een spray tegen kruipend ongedierte mee. Dit is overal te koop is voor minder dan € 10. Kakkerlakken zijn heel moeilijk te verdelgen, maar het helpt ook tegen andere kruipend ongedierte als mieren. Sla een kakkerlak nooit dood! Het insect legt vaak in doodsangst eitjes, waardoor je nog verder van huis bent...

Mieren

Mieren kom je niet tegen in de winter, maar hoe warmer het wordt, hoe meer ze zich laten zien en op warme vakantiebestemmingen kunnen ze een ware plaag vormen.


~ Mieren zijn voorzien van een perfecte radar voor voedsel en hebben je kostje ongetwijfeld zo gevonden. Echter, er is een aantal etenswaren die deze detector in de war kunnen brengen, zoals koffiedik en rode pepers. Deze producten zijn vrijwel overal ter wereld verkrijgbaar en een simpele manier om mieren van hun spoor af te leiden.

~ Ook de spray tegen kruipende dieren is handig wanneer je liever geen zwarte waas in je koffer wilt vinden.

Bedwantsen

Bedwantsen, ook wel bekend als bedbugs, zijn insecten die je echt niet in je hotelkamer wilt vinden. Het zijn platte, ovale insecten van ongeveer vijf millimeter groot, die zich in je matras of in de plinten van de muur verstoppen . 's Nachts komen ze naar de matrasoppervlakte en bijten ze je om bloed uit te zuigen. Bedwantsen houden het meestal niet bij één bijt, maar laten vaak een rits van bulten achter, die heel erg jeuken en eruitzien als uitslag. Als je deze bulten openkrabt, is het infectiegevaar hoog. Het wordt aangeraden om langs de kliniek te gaan en antihistamine, een medicijn tegen allergieën, te halen als je bent gebeten.


Het bedwantsenprobleem is groot en wordt steeds groter. Eerst kwam het probleem vooral buiten Europa voor, met name in Australië en Zuidoost-Azië, maar de plaag verplaatst zich langzaam naar Nederland. In Amsterdam is al een aantal hotels die last hebben van een bedwantsplaag. De beestjes zijn doorgaans meegereisd in de kleding en koffers van rondreizende toeristen.

~ Als je in een hotel zit met bedwantsen, is een oplossing als een andere kamer of ander beddengoed echt niet afdoende. Kom je bedwantsen tegen, verkas dan gelijk naar een ander hotel en geef het probleem door aan het personeel van het hotel. Het is niet mogelijk om jezelf te beschermen met een deken of kleding, want daar komen ze gewoon door. Als je zeker wilt weten dat je geen kans hebt op bedbugs in je hostel of hotel, kies dan een onderkomen waar gebruik gemaakt wordt van een plastic hoes om het matras. Deze hoezen worden veel gebruikt in Singapore.

~ Er is ook een aantal andere middeltjes tegen bedwantsen. Zo heb je een bedwantsdetector. Dit is een klein soort verwarmingstoestel, waar je lijmvellen met lokstof overheen legt. Plaats het toestel onder je bed. Als er bedwantsen aanwezig zijn, zullen deze op het lokstof en de warmte afkomen. Geen bedwantsen te zien? Dan is je bed veilig.


Hoofdbeeld door: Whelder.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Wereldvreemde lekkernij 4: Muizen

Muizen! Het liefst sta je vanaf een krukje gillend naar ze te wijzen. Toch is het voor veel mensen een ware traktatie.

2
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Nummer 9: Kakkerlakken-verwijderingsdienst

Lees mee en ontdek wie de winnaar is van de reisverhalenwedstrijd...

0
Reisnieuws
Huismuis XXL eet albatros

Een horrorfilm met de huismuis in de hoofdrol speelt zich af op het Engelse eiland Gough in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Birdlife International waarschuwde maandag dat huismuizen van formaat XXL de jonge zeevogels op het eiland opeten. Twee v...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Ha creepy crawlies! Overigens sla nooit een kakkerlak met je schoen of slipper dood... het risico dat je de eitjes meeneemt is aanwezig....

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.