Reisnieuws

10 x werkend de wereld zien

Gepubliceerd: 01 mei 2011
1

Veel mensen zien werk en vakantie als twee afzonderlijke elementen en realiseren zich niet dat ze dat ook kunnen combineren. Hoewel er meer opties voor studenten zijn, zijn er ook verschillende mogelijkheden voor de ervaren werknemers of reizigers. We zetten er tien op een rij.

1. Struin de vacaturesites af

Het is een behoorlijke klus om een reis te regelen én een geschikte baan te vinden. Er zijn een aantal organisaties als Joho die je, ook als je al op reis bent, kunnen voorzien van een baan. Zo kun je blijven doen waar je thuis ook al goed in bent en je ondertussen vol onderdompelen in een andere cultuur.

2. Regel een werkvisum

Voor veel landen heb je een werkvisum nodig. Als je van plan bent een langere periode in het buitenland te blijven en te werken, is een dergelijk visum een absolute noodzaak. Ieder land kent zijn eigen regels: zo zul je voor sommige landen moeten kunnen aantonen dat je voldoende geld als back-up op je rekening hebt staan, of moet je al een baan geregeld hebben om een werkvisum te kunnen krijgen. Een visum kan je onder andere aanvragen via het VisumBuro.

3. Geef Engelse les

Onderwijzen van een vreemde taal in het buitenland wordt goed beloond. Was het geven van Engelse les voorheen vooral populair in Azië, tegenwoordig kun je bijna overal terecht, van spaanstalige landen als Spanje, Mexico en Zuid-Amerika, tot de Verenigde Arabische Emiraten en Afrika. Of je voldoet aan de kwalificaties om les tegeven in het buitenland, is - uiteraard - afhankelijk van het kennisniveau van je Engels. Om te bewijzen dat je gekwalificeerd bent om les te geven en gemakkelijker aan een baan als Engels docent te komen kun je het internationale TEFL-certificaat halen. TEFL staat voor Teaching English as a Foreign Language. Overigens is Taal is niet het enige vak waar je les in kunt geven; ook sportieve vakken als gymleraar of skileraar of creatieve vakken zoals tekenleraar zijn niet altijd even moeilijk om te vinden.

4. Zoek bij hotels of gezinnen voor een baan in housekeeping

Werken in de toerisme-industrie is de perfecte manier om werkend een bestemming te leren kennen. Hotels bieden vaak banen waar je 'onderaan' kunt beginnen maar waarin je vaak door kunt groeien naar hogere functies. Kijk op de sites van hotelconcerns voor vacatures. Misschien zou je niet kiezen voor deze banen thuis, maar ze zullen echt wat toevoegen aan je reis.
In sommige gevallen kun je dergelijke banen ook vinden bij gegoede gezinnen in het buitenland. In veel gevallen kun je bij iemand thuis inwonen en krijg je zo veel mee van de lokale culturen en gewoontes.


5. Help mee in de landbouw

Heb je een dikke huid of een liefde voor planten? Over de hele wereld vind je landbouw en ze hebben allemaal werknemers nodig. Sinaasappels plukken in Spanje, bomen planten in Noord-Amerika of fruitbomen snoeien in Australië? World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) is een wereldwijd netwerk van organisaties die vrijwilligers koppelen aan biologische boeren en daarmee hun duurzame manier van leven overdragen. In ruil voor het vrijwilligerswerk biedt WWOOF voedsel, huisvesting en de mogelijkheid om alles te leren over een biologische levensstijl.

6. Werk op een cruiseschip

Wil je alle zeeën over van de Cariben tot Alaska in één trip zien? Voor veel mensen klinkt dat als een droom, maar wanneer je werkt op een cruiseschip, verdien je geld terwijl je verschillende landen bezoekt. Veel cruise-organisaties hebben hun schepen verspreid over de wereld liggen en bieden de mogelijkheid om na een seizoen op het ene continent verder te gaan op een ander schip.

7. Zoek een baan binnen Europa

Het is niet geheel noodzakelijk om de hele wereld af te struinen voor wat avontuur: ook binnen Europa kun je veel cultuur snuiven en interessant werk vinden. Met name in de zomer kan dit een goed alternatief bieden. ook best leuk. Binnen de E.U. is het bovendien een stuk gemakkelijker om aan de slag te gaan, omdat je geen werkvisum nodig hebt.

8. Ga aan de slag als gids

Kun je goed feiten onthouden. heb je een talenknobbel en een vlotte tong, dan kun je er ook voor kiezen om een gids te worden. Opvallend genoeg worden dit soort informatieve banen vaker door buitenlanders dan door locals vervuld. Als gids leer je zelf veel van de achtergrond van een land of stad en kun je die kennis delen met anderen.

9. Trek in bij een gezin als au pair

Als je als Au Pair werkt, wordt er van je verwacht dat je dag en nacht paraat staat. Het voordeel daarvan is dat je ook dan doorbetaald krijgt. Met kinderen kun je er meestal ook op uit trekken, waardoor je zelf het gebied ook op een leuke manier kunt ontdekken. De accommodatie is ook al geregeld, want doorgaans slaap je bij de familie in huis.

10. Maak gebruik van je expertise of volg vooraf een cursus

Als je je hebt gespecialiseerd in een beroep dat wereldwijd vervuld wordt, kun je vaak ook overal terecht. Veel landen hebben een tekort aan verpleegkundigen, leraren, ontwerpers en IT-mensen. Heb je geen specialisatie, maar wil je toch in het buitenland werken, bekijk dan aan welke werknemers in jouw droombestemming een tekort is. Soms kun je al door een cursus te volgen jezelf kwalificeren voor een baan. Met name als je ergens een langere periode wilt wonen, is een kleine kennisinvestering vooraf een uitstekende manier om voet aan de grond te krijgen.


Hoofdbeeld door: Juliette1974.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
5 verwarrende uitdrukkingen

Je hebt het ongetwijfeld al vaker meegemaakt: je spreekt de taal niet in een bepaald land of er is een aantal gewoontes die je liever niet uitprobeert. En dan heb je ook nog verschillende gebaren die voor behoorlijk wat verwarring kunnen zorgen.

1
Reisnieuws
5 reisziektes: zo voorkom je ze

Ooit last gehad van de Delhi Belly, de Pharaoh's Revenge of de Yalla Yalla? Columbus brengt voor jou de meest voorkomende reisziektes in kaart en hoe je kunt zorgen dat jij ze niet krijgt.

0
Reisnieuws
Hoe overleef je Rusland in winter?

Wanneer je aan Rusland in de winter denkt, denk je aan één woord: koud! Onmiddellijk zie je mannen voor je ogen rondhuppelen in mutsen van bont met een vodkafles in elke hand. De winter van 2010-2011 zou voor Rusland (en over het algemeen voor h...

0

Reacties van bezoekers Reageer

kokkeeri

Door: kokkeeri • Geplaatst op

of kijk eens op www.sharepeople.nl voor (korte) projecten voor in Kenya, Ethiopie, Zuid afrika, Inda & Filipijnen op het gebied van logistiek, marketing en financiën.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.