Reisnieuws

5 tradities om van te leren

Gepubliceerd: 20 apr 2011
0

Een van de dingen waarom mensen zo van reizen houden, is omdat het er in andere landen niet zo stressvol aan toe gaat. Maar het mañana-mañana-gevoel is niet het enige wat wij kunnen leren van andere culturen.

1. Wees dankbaar voor wat je hebt

In Bali liggen de straten vol met kleine offers met eten, bloemen en geld. Veel buitenlanders denken dat de Balinezen dit alleen doen om geluk op te roepen, maar dat is niet helemaal correct. De inwoners tonen zo ook aan de goden dat ze dankbaar zijn voor alles wat ze hebben. Hoewel wij in veel opzichten een 'rijker' volk zijn, lijken we armer in ons geluk. In plaats van te streven naar 'meer, meer, meer' en materialisme, is het goed om net als de Balinezen zo nu en dan stil te staan bij wat je hebt niet alles als vanzelfsprekend aan te nemen.

2. Deel met je naasten

In veel lokale dorpen in andere landen bestaat geen betaalcultuur, maar wordt al het beschikbare voedsel onderling verdeeld. De locals vinden dat de gewoonste zaak van de wereld en als je op bezoek bent, krijg je ongetwijfeld iets met een grote glimlach in je handen geduwd. Hoe vaak krijg je geen kopje thee of avondmaal aangeboden als je op reis bent? Daarentegen kennen we in Nederland een vrij individualistische cultuur waar 'Voor wat, hoort wat' de gangbare manier van omgang is. Maar wie eens zijn voedsel - of andere zaken - met een ander deelt, zonder er iets voor terug te hoeven, en zonder bang te zijn dat we zelf te weinig overhouden, zal merken hoe dankbaar dat voelt en hoeveel je er in een andere vorm voor terugkrijgt.

3. Leef je eens lekker uit

Met name in Latijns-Amerika speelt muziek een grote rol. In Cuba staat op elke hoek van de straat wel iemand te zingen, gitaar te spelen of met de heupen te wiegen. En geloof ons, dat komt niet alleen door de Cuba Libre! Muziek brengt kleur in een gemeenschap en waar wij hopen dat niemand ons hoort onder de douche, werkt het daar het tegenovergestelde. Het is een manier om vrolijkheid te verspreiden en saamhorigheid te creëren. Laat de gène varen en gooi de haren los! Het werkt ongetwijfeld aanstekelijk.

4. Vier feest en geniet

Nederlanders zijn van nature erg nuchter en houden niet zo van poespas. Maar waar wij veelal eigenlijk Tweede Paasdag al nergens op vinden slaan en vaak niet eens meer weten op welke historie een feestdag gebaseerd is, vieren ze in sommige landen daadwerkelijk om de dag feest. Bruiloften worden niet een dag, maar soms wel een week lang gevierd. De nationale feestdagen zorgen vaak voor verbroedering en versterken het nationale gevoel. Werktechnisch is het misschien lastig in Nederland, maar een paar extra ontspannende festiviteiten zouden niet misstaan in onze 24-uurs maatschappij.

5. Mediteer en relax

Onze week is vrijwel altijd te kort, er lijken nooit genoeg uren in een dag te zitten. Doordeweeks werken we en in het weekend maken we schoon, doen we boodschappen en gaan we naar die verplichte verjaardag. We kunnen niet meer 'niksen'. Zelfs op reis moeten we zoveel mogelijk zien en in ons opnemen, want je zou maar net iets missen in dat weekje. Als je echter naar Aziatische culturen kijkt, zoals de Indiërs, maar zelfs dichterbij huis zoals de Spanjaarden, dan zie je dat het ook anders kan. Neem eens een voorbeeld aan hun, doe een stap terug en probeer eens een rustmoment in te boeken. Ga op de bank liggen met een goed boek, plan een siesta in, geniet eens wat uitgebreider van die heerlijke maaltijd of nog beter, neem een keer de tijd om te mediteren. Wedden dat je je als herboren voelt?


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Bestaan echte volkeren nog?

DISCUSSIE - We reizen de wereld af om te zien hoe mensen in andere culturen leven. Met name traditionele volkeren als de Maasai en Himba zijn populair onder reizigers. Maar hoe authentiek zijn deze culturen nog?

12
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo overkom je cultuurverschillen

Tijdens je vakantie wil je je zoveel mogelijk aanpassen aan de gewoontes van het gastland. Je kunt je natuurlijk van te voren goed inlezen, maar nog lang niet alles staat beschreven. Door goed om je heen te kijken, kom je al een heel eind. Toch zi...

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.