Reisnieuws

Zo reis je licht en stressvrij

Gepubliceerd: 20 jun 2011
0

Als je reist, zul je ongetwijfeld naast alle plezier ook wel eens op een probleem stuiten, die je vooraf niet had kunnen overzien. Maar als je onderstaande vijftien tips in gedachten houdt bij de voorbereiding van je reis, minimaliseer je het risico van ongemak en pech.

1. Neem alleen mee wat je nodig hebt

Het ligt in onze natuur om alles in te pakken wat in de tas past. Uiteraard zit alles wat we nodig hebben ook in de koffer, maar daar blijft het niet bij! We nemen nog een extra boek mee voor onderweg en misschien zelfs twee: wat nou als het eerste boek te saai is, of juist zó spannend dat je het in no time uit hebt? We pakken een extra trui in voor het geval dat de temperatuur aan de Costa Brava onder het vriespunt zakt. Iedereen probeert plannen te maken ‘voor het geval dat’ en zo eindig je met een overvolle reiszak en een pijnlijke rug.Tip: wees realistisch: is een sneeuwstorm in Afrika te verwachten? Bedenk dat je in geval van nood de meeste spullen ook op de plek van bestemming kunt komen. Neem dus alleen mee wat je écht nodig hebt en trek schoenen aan die in meerdere omstandigheden praktisch zijn en waarvan de kans groot is dat je die constant zult dragen.

2. Koop dingen onderweg

Shampoo, conditioner en tandpasta zijn kleine dingen, maarnemen tezamen veel plaats in in je bagage. Deze zaken zijn vrijwel overal te verkrijgen. Koppel het nuttige aan het aangename en schuim enkele lokale marktjes af op zoek naar benodigdheden. Neem dus niet langer dingen mee die je in het buitenland ook kunt kopen of die vele hotels zelfs gratis in de badkamer zetten. Ze nemen alleen maar ruimte in beslag die je nodig hebt voor belangrijker zaken.

3. Laat entertainment thuis

Boeken, spelletjes en een laptop zijn items die je graag meeneemt op reis om je bezig te houden, wanneer je ligt te zonnen aan het zwembad of net voor het slapengaan. Spijtig genoeg nemen al deze dingen heel wat plaats in beslag, terwijl je je ook op andere manieren kunt bezighouden. Knoop bijvoorbeeld eens een praatje aan met de barman of met andere gasten van het hotel en wie weet zit je uren gezellig te babbelen zonder dat het gesprek één keer stilvalt. Kaartspellen kun je vaak op vakantie in de souvenirshop voor een schijntje kopen en leveren meteen een leuk souvenir op. Reisgidsen zijn ook interessant leesvoer, maar ook zwaar: in plaats van het hele boek mee te sleuren, kun je de belangrijke pagina’s ook gewoon kopiëren.

4. Steek alles in je handbagage

Als je eenmaal geland bent, wil je zo snel mogelijk aan je reisavontuur beginnen. Het is jammer dat je dan nog moet wachten op je bagage, die bovendien ook nog eens achtergelaten kan zijn en voor de nodige stress kan zorgen. Als het mogelijk is, steek dan alles in je handbagage zodat je geen tijd verliest aan de band en meteen de stad kunt verkennen.
Lees ook: Zo reis je met alleen handbagage

5. Bereid je voor op veiligheidscontroles

Het minder leuke deel van je reis begint op het vliegtuig, waar je altijd wordt onderworpen aan veiligheidscontroles. Om het zo vlot en schaamteloos mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden hierop voorbereid te zijn. Trek makkelijke schoenen aan die je snel uit kunt trekken, vermijd riemen en sieraden die je af moet doen. Verpak 'verdachte voorwerpen' zoals vloeistof en je nagelknipper in de grote bagage: je gaat toch niet je nagels knippen in het vliegtuig en die shampoo heb je ook echt niet nodig. Zorg dat je benodigde papieren, zoals je paspoort en boarding pass bij de hand hebt en werk altijd mee met de controleurs.


6. Stuur souvenirs naar huis

Souvenirs zijn ideaal om te blijven genieten van je trip lang nadat je weer thuis bent. Spijtig genoeg nemen ook kleine souvenirs veel ruimte in beslag en zorgen ervoor dat je bagage steeds zwaarder gaat wegen. Dé oplossing: stuur je souvenirs naar huis. Zo kun je van stad naar stad reizen zonder je zorgen te hoeven maken over een pijnlijke rug. Wanneer je dan eindelijk thuis aankomt, zullen al je souvenirs op je liggen te wachten bij de buurvrouw of op het postkantoor.

7. Laat het toeristenimago varen

Niets verraadt meer dat je toerist bent dan grote tassen vol bagage. De lokale bevolking zal je zo makkelijk identificeren en iedereen zal weten dat je niet thuishoort in het gebied. Voor de bevolking daar is het ook gemakkelijker om van je te profiteren: het maakt je een makkelijker prooi voor afzetpraktijken en berovingen. Zo zullen taxichauffeurs meer geld rekenen dan normaal, omdat ze weten dat je zult betalen en je bent ook het perfecte doelwit voor overvallen. Wees dus slim en laat dat toeristenimago varen door lichtere bagage mee te nemen en niet met een toeter van een camera op je buik te lopen.

8. Hergebruik kleding

Thuis draag je dezelfde kleding liefst geen drie dagen achtereen, omdat je dezelfde mensen iedere dag opnieuw ziet. Als je op reis bent, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je bent omringd door vreemden, dus waarom combineer je niet eens iets? Draag een paar dagen dezelfde broek maar verander je T-shirt of omgekeerd. Je hoeft dan ook minder kleren mee te nemen.

9. De wasbak is mijn beste vriend

Natuurlijk wordt kleding vuil. De meest kwetsbare kledingstukken, zijn de meest lichte stuks, zoals t-shirts, ondergoed en sokken. Het voordeel van lichte kledingstukken is echter ook dat ze ook heel snel drogen. Dus gebruik af en toe de wasbak in je hotelkamer of zelfs de rivier om je kleding in te wassen. Een stuk zeep en zelfs puur water doet vaak al wonderen.


10. Draag laagjes

Het is beter een aantal lichte kleren in te pakken dan een zware jas, want als je uiteindelijk veel laagjes over elkaar draagt bij koude temperaturen, heb je ook warm. Zo bespaar je ruimte in je tas én kun je bij warm weer vaker verwisselen van t-shirt, in plaats van te vertrouwen op een jas voor alle weersomstandigheden.

11. Dump de slaapzak

Slaapzakken zijn net als die zware jassen die je of niet gaat gebruiken of teveel ruimte innemen. Of je nu in een hostel of in een vijfsterrenhotel verblijft, beddengoed is er altijd aanwezig. Soms moet je er een kleine prijs voor betalen maar dat is zeker de moeite waard om je rug te redden van het extra gewicht. Een eigen laken en/of kussensloop is overigens wel soms aan te raden: deze zijn een stuk lichter dan slaapzakken en bieden soms uitkomst in onhygienische omstandigheden.

12. Draag geen formele kleding

We zien het je denken: stel nou dat je een luxe avondje uit gaat, dan kunnen die afgetrapte gympen toch niet? Voor de zekerheid toch...? Nee. Tenzij je op reis gaat om een zakendiner of een bruiloft bij te wonen, laat je je maatpak, colbert, hoge hakken en galajurkje gewoon thuis. Een overhemd en zomerjurk die je ook tijdens de reis kunt dragen, bieden genoeg uitkomst in geval van nood. Voor vrouwen zijn er vouwbare ballerina's beschikbaar die licht en ruimtebesparend zijn en in elke gelegenheid uitkomst zullen bieden.

13. Denk aan de lokale cultuur

Kleedgewoontes zijn overal anders. In de meeste religieuze landen kennen ze bijvoorbeeld een bescheiden dresscode. Het is dus belangrijk enkele kledingstukken in te pakken die niet al te onthullend zijn: denk dus aan een vestje en een lange broek of rok. Je kunt je ook laten inspireren door de lokale bevolking en ter plaatse een aantal nieuwe stukken kopen, zoals een djellaba.


14. Verdeel en heers

Verdeel je items over enkele plastc zakken in je koffer, zodat je sneller iets terugvindt. Denk niet alleen aan ondergoed en sokken, maar ook shirts en broeken. Bij beperkte ruimte is organisatie essentieel om al je spullen te vervoeren. Het is daarnaast beter om alles te verdelen dan dat je alles op een hoopje in je koffer smijt.

15. Kies gemakkelijke schoenen

Je hoeft niet voor elke gelegenheid andere schoenen te dragen, net zomin als je verschillende soorten kleren moet hebben voor elke gelegenheid. Een goede en stevige schoen is een must voor een reiziger die van land naar land trekt. Zorg er eveneens voor dat ze waterdicht zijn en comfortabel zitten.


Hoofdbeeld door: Coine Wijngaarde.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Reis milieubewust de wereld rond

Rondreizen en toch geld besparen is moeilijk. Rondreizen, geld besparen én aan het milieu denken, lijkt een onmogelijke opgave. Nu we steeds milieubewuster leven, merken we dat denken aan het milieu best duur kan zijn. Met ecologische hotels en t...

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.