Reisnieuws

De 10 leukste camera-apps

Gepubliceerd: 11 apr 2011
0

Met de komst van de smart phones, schieten de telefoonapplicaties als paddestoelen uit de grond. Onder het aanbod vind je vele honderden camera-apps, die van allerhande snufjes zijn voorzien. De redactie ging op zoek naar 10 coole camera- en fotografie-applicaties voor de iPhone en iPad.

De iPhone en de nieuwe iPad 2 zijn standaard voorzien van een camera-applicatie die foto's en ook video's kan maken. Maar wie iets meer wil dan een simpel plaatje, kan ook terecht in de uitpuilende app-store. Naast allerhande reisapps als handige vertaalmachines, reisgidsen en lokatiebepalingen, vind je hier fotoprogramma's met allerlei mogelijkheden om je reisbestemming zo origineel mogelijk vast te leggen: van panoramafoto's tot kleurenfilters en bewerkprogramma's. De foto's kunnen natuurlijk niet concurreren met de kwaliteit van een spiegelreflexcamera, maar als je niet altijd rond wil sjouwen met de grote camera of even snel een foto wil maken van een bijzondere plek op reis, bieden de apps een uitstekend alternatief voor de compactcamera en heb je meerdere camera's in één op zak.


1. Hipstamatic

Hipstamatic is een van de meest populaire camera-applicaties. Het programma tovert je telefoon om tot een ouderwetse camera, met verschillende lenzen en filmrolletjes. Standaard is de applicatie voorzien van een drietal lenzen en filmrollen, maar er zijn verschillende andere lenzen, filmpjes en bodies te downloaden met hippe namen als 'Roboto glitter' en 'Dream canvas'. Iedere lens en filmrol biedt een ander effect: van jaren '70 looks tot Dali-eske verkleuringen. Nadat je de foto neemt, moet je even wachten totdat het beeld 'ontwikkeld' is. Ook de kaders verschillen per filmrol; het enige standaard aan de app is het formaat van de foto's, die altijd vierkant zijn. Zo kun je eindeloos variëren en is geen enkele foto gelijk. Je foto's zijn direct te uploaden op Facebook of Flickr en zijn eveneens na te bestellen in de Hipstamatic store.
De Hipstamatic app kost € 1,59. Additionele pakketten zijn vanaf € 0,79 verkrijgbaar. Lees meer over Hipstamatic...

2. 360° Panorama

Wanneer je rondreist, is een panorama een prachtige manier om een bijzondere bestemming vast te leggen. Of het nu een vergestrekt landschap is of een markt: een beeld van 360° kan een plek op een bijzondere manier overbrengen. Met de 360 Panorama-app maak je binnen twintig seconden een sfeerbeeld, door het beginpunt vast te leggen en dan om je as heen te draaien. De lijnen op je scherm bieden houvast om op één lijn te blijven en geen golfbeweging te maken. Het vereist wel enige oefening om het begin- en eindpunt netjes op elkaar aan te laten sluiten en het is ook noodzakelijk om de foto te maken onder goede belichting, maar dan heb je ook wat. Door geavanceerde videotechnologieën, kan de 360° panorama enkel op de iPhone 3G, de iPhone 4 en de nieuwe iPod Touch gebruikt worden.
360° Panorama kost € 1,59. Lees meer over 360° Panorama...

3. Color Splash

Soms maakt iets op reis een bijzondere indruk op je, wat je graag wilt uitlichten. Met Color Splash kun je geen foto's maken, maar je kunt ze wel op een bijzondere manier bewerken. Je foto wordt door de software omgezet naar een zwart-wit beeld, waarna je bepaalde kleuren opnieuw kunt oplichten. Gebruik je vinger om delen van de foto weer in kleur terug te zetten; je zult zien dat die elementen van het scherm spatten door de zwart-witte achtergrond. Door in en uit te zoomen, werk je supernauwkeurig. De Color Splash app voor de iPhone is speciaal aangepast zodat het ook op de iPad gebruikt kan worden.
Color Splash kost € 0,79. Lees meer over Color Splash...

4. Instagram

Instagram is een verrassend leuke en eenvoudige app voor de iPhone. Met de verschillende fotofilters creëer je effecten die enigszins gelijkend zijn aan Hipstamatic, alleen is het verschil dat je met Instagram niet alleen foto's kunt maken maar er ook achteraf een filter overheen kunt zetten en dat je de foto's direct kunt delen via de community. Door je vrienden te volgen, nemen zij je mee op hun reis aan de hand van hun foto-updates en zo kunnen je vrienden jouw reis ook meebeleven - mits je op reis internetverbinding hebt, natuurlijk. Bovendien kun je de meest populaire foto's bekijken van Instagram-gebruikers over de hele wereld. Zo kun je meteen de must-sees - of beter: de must photograph - zien van jouw reisbestemming.
Instagram is gratis te downloaden. Lees meer over Instagram...

5. 8mm

De iPhone is niet alleen handig om mee te fotograferen op reis; er zijn ook verschillende filmapps beschikbaar. Eén van de leukste is 8mm, waarmee je, zoals de naam al verklapt, ouderwetse 8 millimeter filmpjes kunt schieten. Breng de sfeer van vervlogen tijden tot leven. Met een simpele tik op het scherm breng je krassen aan op het beeld en laat je verschillende retro kleuren eruit springen. Zo ziet je vakantiebestemming uit 2011 er in één klap uit alsof je er in 1935 al rondreisde.
8 mm kost € 1,59. Lees meer over 8mm...

6. Plastic Bullet

Wie graag een hippie was geweest in de jaren zeventig, kan zich terug in de tijd wanen met de Plastic Bullet app. Hiermee worden foto's die je ter plekke schiet of uit je foto-album haalt, in no time omgevormd tot glorieuze, dromerige beelden. Met een enkele tik op het scherm ontwikkelt Plastic Bullet de foto in vier verschillende variaties waaruit je kunt kiezen; je kunt je eindeloos laten verrassen. Het zal je reisbestemming ongetwijfeld in een nieuw speels daglicht zetten.
Plastic Bullet kost € 1,59. Lees meer over Plastic Bullet...

7. MoreLomo

In Columbus editie 26 besteedden we al aandacht aan lomografie, een manier van fotograferen die steeds meer terrein aan het winnen is. Lomografie is een nonchalante manier van fotograferen, waarbij het niet uitmaakt of het beeld scherp of bewogen is. Het kon dan ook niet uitblijven dat dit over zou slaan op de smart phones. Een fijne tendens, want dat betekent dat je niet meer met drie camera's op reis hoeft. Met de MoreLomo app benadruk je gewone momentopnames en geef je het beeld een lomografisch effect. De applicatie geeft aan het beeld een werveld, abstract effect door de verzadigde kleuren.
MoroLomo is gratis te downloaden. Lees meer over MoreLomo...

8. TiltShift Generator

Heb jij jouw favoriete reisbestemming niet kunnen terugvinden in Madurodam? Geen zorg, je kunt het effect van een miniatuurwereld zelf creëren met de TiltShift applicatie. Dit programma transformeert een scène en geeft je beeld een speelgoedeffect. Maak een foto en creëer een circulaire of liniaire waas. Bovendien kun je ook de verzadiging, contrast en helderheid aanpassen voor een optimaal effect. Zo maak je dromerige portretten of een tijdreisfoto van een stadsbeeld.
Tiltshift Generator is gratis verkrijgbaar. Voor € 0,79 kun je ook grote formaten schieten en bestaande foto's inladen. Lees meer over TiltShift Generator...

9. SkipBleach

Na je vakantie kun je natuurlijk uren achter de computer kruipen om je reisfoto's te bewerken in Photoshop. Of je gebruikt gewoon een bewerkprogramma op de telefoon, zoals bijvoorbeeld SkipBleach. Deze applicatie biedt je de mogelijkheid om een 'Skip Bleach effect' over je foto heen te gooien. Hierdoor verhoog je de contrasten en maak je de zwarte gedeelten geaccentueerder. Deze techniek wordt vaak gebruikt in films zoals bijvoorbeeld 'Saving Private Ryan' en kan met reisfoto's een tijdloos effect creëren.
Skipbleach kost €0,79. Lees meer over SkipBleach...

10. DXP

Wil je een 3D effect creëren, dan kun je terecht bij de DXP app. Hiermee zet je twee bestaande, dan wel nieuwe foto's over elkaar heen. Vervolgens kies je voor een DXP effect, waarmee je bepaalt welke foto meer benadrukt wordt of hoe de twee foto's ten opzichte van elkaar getoond moeten worden. Op die manier creëer je een interessante dieptewerking. De applicatie biedt bovendien allerlei extra mogelijkheden, zoals het draaien, spiegelen en zwart-wit maken van je foto's. Zo kun je twee dezelfde foto's aan elkaar spiegelen of in kleur en zwart wit over elkaar heen zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos.
DXP kost € 1,59. Lees meer over DXP...


Heb jij nog leuke apps op je iPhone of iPad? Deel je tips met de redactie!

Hoofdbeeld door: Yutaka Tsutano.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 onmisbare reisapplicaties

Smartphonegebruikers kunnen hun geluk niet op. Steeds meer leuke en handige nieuwe applicaties komen er op de markt. Ook voor reizigers zijn er verschillende apps te downloaden die tijdens een reis van pas kunnen komen. Columbus selecteerde tien p...

2
Reisnieuws
Boarden met je mobieltje

Online inchecken wordt door veel reizigers al gedaan, maar boarden doen de meesten vaak nog steeds met een papieren boarding pass. En dat terwijl veel luchtvaartmaatschappijen daar al een technologische variant voor hebben bedacht. Het zal waarsch...

0
Reisnieuws
iPhone app tegen vliegangst

Mensen met vliegangst kunnen vanaf nu wat rustiger in het vliegtuig stappen. Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic Airways denkt namelijk de uitkomst te bieden voor de angstigen onder ons. Althans, mits ze in het bezit zijn van een iPhone.

3

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.