Reisnieuws

Zo fotografeer je het Noorderlicht

Gepubliceerd: 05 apr 2011
1

Als je eenmaal je de kans hebt gekregen het Noorderlicht te aanschouwen, gaat het beeld nooit meer uit je geheugen. Dit is ook dé reden waarom veel mensen een hele trip plannen rond dit natuurfenomeen. Columbus geeft je een aantal tips om het licht zo goed mogelijk vast te leggen.


De beste maanden om het Noorderlicht te spotten in Fairbanks, Alaska zijn februari en maart. Het noorden van Alaska is één van de weinige plaatsen in Amerika waar je het noorderlicht kunt zien en in Europa is Noorwegen de aangewezen plek om het poollicht te spotten. Als je de kans krijgt om het verschijnsel te zien, wil je natuurlijk maar één ding doen: fotograferen, zodat je er altijd een tastbare herinnering aan overhoudt.

Voorbereiding

Het poollicht is lang niet altijd zichtbaar en is bovendien erg gevarieerd. Op de foto ziet het licht er per definitie veel spectaculairder uit, omdat je een lange belichting neemt en daardoor als het ware meerdere lichtvallen over elkaar heen zet, wat de zichtbaarheid van het fenomeen vele malen versterkt.
Om het Noorderlicht te fotograferen, is het noodzakelijk dat je je goed voorbereidt. Aangezien het op de plaatsen waar het licht te zien is erg koud kan zijn, is warme kleding cruciaal. Het kan dat je een aantal uur moet wachten voordat je enige vorm van lichtactiviteit zult spotten. Als je eindelijk het poollicht ziet, moet je heel snel te werk gaan, want voor je het weet is het voorbij. De voorstelling kan ook een uur duren, maar daar heb je geen zekerheid over.

Benodigdheden

Om het noorderlicht te fotograferen heb je uiteraard materiaal nodig. Hier volgt een lijstje met de benodigdheden:

Een digitale reflexcamera. Als je twee camera's hebt, neem ze dan beide mee.Een stevig statief. Dit is écht noodzakelijk! Omdat je een lange sluitertijd moet gebruiken, is het vrijwel onmogelijk om uit de losse pols te schieten. Als je geen statief hebt, kun je onmogelijk mooie foto's nemen van het poollicht.Groothoeklenzen. Groothoeklenzen kunnen een groot deel van de lucht vastleggen. Standaardlenzen van bijvoorbeeld 24-70 mm zijn ook goed genoeg om mee te werken.Batterijen. Zorg ervoor dat de batterijen volledig zijn opgeladen. Bij temperaturen van -35° zijn de batterijen een stuk sneller leeg. Reservebatterijen zijn dus altijd welkom.Flexibele handschoenen. Handbescherming is vanwege de kou absoluut noodzakelijk, maar aangezien je geregeld je camera-instellingen zult moeten aanpassen, is het een enorme luxe als je daarvoor je handschoenen niet hoeft uit te doen.Een draadontspanner. Dit is geen noodzaak, maar wel erg handig. Met een draadontspanner kun je ieder beeld op afstand schieten en heb je minder kans dat het beeld wazig is door beweging omdat je de camera aanraakt. Heb je geen draadontspanner, gebruik dan bij voorkeur de zelfontspanner, waarmee tegenwoordig vrijwel iedere camera uitgerust is. Een zak- of hoofdlamp. Het is donker en koud en je zult alle verdere frustraties willen vermijden. Neem dus een zaklamp mee om de knopjes op je camera goed te kunnen zien, want voor je het weet druk je op het verkeerde knopje en is al je werk voor niets geweest.

Instellingen

Als je alle benodigdheden nagelopen bent, ga je vervolgens je camera-instellingen na.

Zet je lens zo ver mogelijk open zodat je heel wat op de foto kunt vastleggen. Het is bijvoorbeeld prachtig als je het Noorderlicht fotografeert met een deel van de grond of de omliggende gebouwen in beeld.Plaats je SLR in manuele stand, zodat je volledige controle hebt over de foto's die je neemt.Zet elke lens op manuele stand en verander de scherpstelring op oneindig. Zorg ervoor dat de ring precies op het oneindig teken (?) wordt ingesteld.Stel je diafragma zo laag mogelijk in.Verminder je ISO tot 200-1000. Afhankelijk van welke camera je hebt, kan dit sterk variëren. Dus begin bij 200 en ga geleidelijk omhoog als je foto's te donker zijn.Zet je sluitertijd op dertig seconden. Als je camera enkel tot 20 of 25 seconden gaat, is dit ook voldoende. Als je een afstandsbediening hebt, gebruik je de 'Bulb'-optie voor een extra lange belichtingstijd. Vergeet echter niet: hoe langer de sluiter openstaat, hoe lager de ISO moet worden ingesteld.Erg belangrijk: sla je bestanden op in RAW. RAW-bestanden nemen de nachtelijke hemel veel beter op dan JPEG-bestanden.Kijk door de zoeker en kies de hoek die je wilt fotograferen. Doe dit alles op een statief en kies geregeld eens een andere hoek uit.Druk voorzichtig de sluiterknop in en blijf zo stil mogelijk staan. De minste beweging zal je beeld wazig maken. Je kunt dit alles vermijden door een draadontspanner of de zelfontspanning te gebruiken, dan zal je foto ongetwijfeld geslaagd zijn.Evalueer je resultaten. Als je foto te donker is, kun je de ISO-waarde hoger instellen. Is de foto overbelicht, dan kun je het diafragma wat verhogen of de ISO-waarde dichter bij 0 brengen.

Als je alles doorlopen hebt, kun je aan de slag. Fotografeer zoveel mogelijk, want je bent nooit zeker dat je het poollicht te zien krijgt. Dus als je het geluk hebt het Noorderlicht te zien, neem dan meteen meerdere beelden als aandenken. Mocht je het Noorderlicht niet te zien krijgen de eerste keer dat je gaat kijken, probeer het zeker de volgende nacht opnieuw! Je moet dit echt ten minste één keer in je leven gezien hebben.


Bekijk even het volgende filmpje en zie wat je zult missen als je nooit de moeite neemt te gaan kijken!


The Aurora from Terje Sorgjerd on Vimeo.Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Hypoliet

Door: Hypoliet • Geplaatst op

Hello,
Mooi artikel.
Ik plan ook een reis naar lalpland om er het poollicht te gaan fotograferen.
Ik geb ruik een Nikon D50.
Ik zal die in M-modus (manueel) zetten om in bulb te kunnen opnemen.
Ik heb volgende lenzen:
NIKKON 35-80mm
NIKKON 18-55mm
SIGMA 70-300mm

Als ik u goed begrijp zou de voorkeur uitgaan naar de 35-80 mm?
Ook de lens zou ik op manuele stand zetten, om eigenhandig de scherpstelling te kunnen doen.
Of raad jij mij iets anders aan?

Dank voor enig antwoord.
Hartelijke groeten,
Hypoliet

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.