Reisnieuws

Alternatieven voor zware reisgidsen

Gepubliceerd: 06 apr 2011
1

Geen gezeul meer met zware boeken, geen ruimtegebrek meer in je tas. Die zware reisgidsen zijn verleden tijd met deze vijf alternatieven.

Reisgidsen zijn in de eerste plaats zwaar om overal mee naartoe te nemen. Daarnaast geven de boeken zoveel informatie dat je alles al gezien hebt, nog voor je uit het vliegtuig stapt. Reisgidsen zijn handig om wat meer te weten te komen over je bestemming en enkele plaatsgerelateerde attracties. Daarvoor heb je echter nog geen nood aan dikke boeken. Er zijn genoeg alternatieven die je geld besparen én je rugpijn beperken.

1. Download je favoriete reisgidsen

Tegenwoordig is reizen met een laptop de normaalste zaak ter wereld. Nu zou je kunnen denken dat een laptop veel zwaarder is dan boeken, maar dat is niet zo. Als je verschillende reisgidsen meezeult, kom je aan hetzelfde gewicht als een laptop. Daarnaast doe je met een laptop veel meer dan reisinformatie opzoeken. Als je voor alles wat je met een laptop doet, aparte boeken moet meenemen, dan kom je aan heel wat extra kilo's en een stuk minder bagageruimte.

Wanneer je reist, heb je niet op alle plaatsen toegang tot het internet. Een goed alternatief is om reisgidsen te downloaden, zodat je ze op elk tijdstip kunt raadplegen. Grote bedrijven bieden hun gidsen ook online aan voor een prikje en downloaden is met één muisklik geregeld. Deze zijn online in pdf-formaat te verkrijgen.

2. Vraag tips bij hostels en toeristische centra

Hosteleigenaren weten meestal alles van hun stad. Zij helpen je graag op je zoektocht naar de beste restaurantjes, de gezelligste clubs en de indrukwekkendste bezienswaardigheden. Sowieso kunnen locals je goed op weg helpen; als de hoteleigenaar je alleen naar de bekende hotspots verwijst, knoop dan eens een praatje aan met iemand in een bar.
Ga ook even langs bij een toeristisch centrum om informatie te verzamelen. Vaak geeft je gesprekspersoon je een gratis kaartje mee van de stad, wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is.

3. Kies voor een Smartphone met apps

Met de komst van de smart phones, is een ware ontploffing gekomen van applicaties die je van allerhande informatie voorzien of je op weg helpen - letterlijk. Er zijn verschillende reisapps, die teksten voor je vertalen, je de weg wijzen of als reisgids fungeren. Mobiele applicaties zijn met name handig omdat je ze op straat kunt gebruiken; let er bij het downloaden wel even op dat de app geen internetverbinding vereist, zodat je niet bij thuiskomst een onverwacht hoge rekening voor dataroaming krijgt.

4. Bereid je voor op het Internet

Waarschijnlijk de makkelijkste manier om informatie op te zoeken is het internet. Je typt het land of de streek van bestemming in in Google of op Columbusmagazine.nl en klikt op 'zoeken'. Het is makkelijk, snel en je krijgt soms zelfs meer informatie dan je nodig hebt. Zoek gericht op je bestemming om te filteren en gebruik zoektermen als 'museum', 'restaurant' of 'hotel' om de brij aan overtollige informatie weg te houden. Ook is er op internet een groot aanbod van tips en reisblogs beschikbaar die je meer dan voldoende informatie verschaffen over je bestemming. Vergeet ook niet de Community te checken voor tips van andere reizigers.

5. Ga zelf op ontdekkingstocht

In veel gevallen vind je de beste juweeltjes per definitie niet in een reisgids. Je kunt je natuurlijk zoveel mogelijk voorbereiden, maar het meest avontuurlijk wordt het als je eens zelf op ontdekking gaat zonder vooraf je tocht gepland te hebben. Sla eens een zijstraatje in en hoogstwaarschijnlijk ontdek je iets dat niet in de reisgidsen staat. Een overdekt marktje of een eendenvijver; wat je ook aantreft, het is allemaal even mooi. Vaak zijn het die plekjes die niet in de reisgidsen staan, die de beste attracties vormen.


Hoofdbeeld door: Sunshinecity.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 reistips voor groentjes

Als beginnende reiziger ben je gedoemd in de bekende valkuilen van reizen te vallen. Je neemt heel veel mee in je bagage dat je uiteindelijk toch niet nodig hebt of je wilt de bezienswaardigheden koste wat het kost zien en vergeet daarbij de ander...

0
Reisnieuws
Nieuw: reizen via sociale netwerken

Probeer maar eens iemand te vinden die nog geen Twitter-, Hyves- of Facebookpagina heeft. Het leven wordt hoe langer hoe digitaler, maar toch grijpen we massaal naar de Lonely Planet als we op vakantie gaan.

0
Reisnieuws
Lonely Planet pleegt plagiaat

Eén van de schrijvers van de bekende Lonely Planet boeken geeft toe dat hij een deel van zijn werk uit zijn duim heeft gezogen. Ook maakte hij zich schuldig aan plagiaat en drugshandel om zijn salaris aan te vullen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

FlyingDutchman

Door: FlyingDutchman • Geplaatst op

Tip 1 is zelfs nog beter wanneer je in plaats van een laptop een e-reader meeneemt. Je hebt ruimte voor de gehele Lonely Planet collectie voor de helft van het formaat en gewicht van de reisgids van een klein land. En je kunt er ook nog leesboeken op kwijt. Door e-ink gaat de batterij makkelijk een week mee.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.