Reisnieuws

Zo bepaal je je positie

Gepubliceerd: 06 dec 2011
1

Grote kans dat de laatste keer dat je een dropping hebt gedaan al even geleden is. Ook verdwalen doe je in Nederland niet zo vaak. Columbusfans verdwalen toch wel net iets meer dan de gemiddelde Nederlander; avontuurlijke trekkingen en jungle hikes doen je wel eens twijfelen of je in de juiste richting loopt. Mocht je binnenkort in zo'n situatie terecht komen, denk dan aan deze tips.

1. Kijk naar de zon en de maan

We kennen allemaal de windstreken noord, oost, zuid en west en deze punten zijn ook redelijk makkelijk te bepalen op een zonnige dag. Het enige dat je moet onthouden is dat de zon opkomt in het oosten en in het westen weer ondergaat. Strek je rechterhand uit naar de plek waar de zon opkomt. Als je met je linkerarm een rechte lijn maakt, wijst je linkerhand naar het westen. Je gezicht wijst dan naar het noorden en je rug naar het zuiden.
Als het 's nachts is, kun je de maan gebruiken om je te oriënteren. De maan heeft vier fasen: volle maan, laatste kwartier, nieuwe maan en eerste kwartier. Tijdens het laatste kwartier wijzen de horens van de maan naar het oosten en tijdens het eerste kwartier wijzen ze naar het westen.

2. Gebruik een kompas

Met gebruik van een kompas is het het meest gemakkelijk om je positie te meten; de naald wijst namelijk altijd naar het noorden. Met dit referentiepunt kun je ook de andere windstreken bepalen.

3. Kijk naar de bomen

Als je geen kompas bij je hebt en als de zon ook niet duidelijk zichtbaar is, zijn er nog steeds andere mogelijkheden om je positie te bepalen. De natuur geeft je voldoende aanwijzingen.

Lage planten versus bomen
Normaliter hebben bomen meer zon nodig dan de lagere planten, daarom zijn ze ook hoger. Als je dus in een afgesloten gebied bent, dat bijvoorbeeld wordt afgescheiden door een rivier, zullen de planten meer aan de noordzijde van het gebied groeien.

Boomstammen
Als je boomstammen tegenkomt en de ene kant is groener dan de andere, dan is de groene kant gericht naar het oosten.

Takken
Bij bomen ontkiemen er altijd meer takken aan de oostzijde dan aan andere kanten.

Jaarringen
Als je een gekapte boom tegenkomt van gemiddelde grootte, vind je een reeks jaarringen in de doorsnede. Deze ringen zijn nooit van gelijke grootte. De zijde met de smalste ringen is de kant van het noorden en de dikkere ringen wijzen naar het zuiden.

4. Toch verdwaald?

Als je dan toch verdwaald bent, zijn hier nog een aantal tips voor je om terug in de bewoonde wereld te komen.

Breek de takjes
De mens is niet in staat om een rechte lijn te lopen en lopen mensen van nature in cirkels. In onderstaand filmpje is te zien wat voor route wij mensen afleggen als er geen oriëntatiepunt is. Om de paden te markeren, kun je kleine takken buigen, breken of figuren snijden in de bast van een boomstam. Je zal hierdoor niet je huis terug vinden, maar je loopt in ieder geval niet twee keer dezelfde route.

Volg de rivier
Als je het geluk hebt dat je een beekje vindt, volg deze dan. Een beek loopt altijd uit in een grotere beek en uiteindelijk in een rivier. Aangezien de meeste volkeren hun nederzetting plaatsen aan de oevers van een rivier, is dit je beste kans om de bewoonde wereld terug te vinden.

A Mystery: Why Can't We Walk Straight? from NPR on Vimeo.Hoofdbeeld: Calsidyrose.flickr.com

Beeld maan: Goochelmuts.reisreporter.nl

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Man verdwaald op vliegveld

Een Griekse toerist was een week lang compleet de weg kwijt op het – niet eens zo heel grote – vliegveld van Hannover, Duitsland.

2
Reisnieuws
Vulkanenpark Hawaii borrelt

Hawaii National Volcanoes Park werd gisteren voor de tweede keer deze maand geëvacueerd. Door de verhoogde concentratie zwaveloxide was het niet langer veilig om in het park rond te lopen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

SG1

Door: SG1 • Geplaatst op

Nog iemand dergelijke tips voor in de woestijnen?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.