Reisnieuws

4 typen reisgenoten om te vermijden

Gepubliceerd: 12 apr 2011
3

Reisgenoten drukken een grote stempel op je vakantie. Niet iedereen is geschikt om mee door de wereld te trekken en meestal kom je daar op reis pas achter. Wees goed voorbereid en screen je reisbuddy eerst op de volgende criteria.

1. Onzeker type

Als je reisgenoot thuis al onzeker is, dan zal dat op reis al helemaal het geval zijn. Dit is vaak de reden van ruzies in alle vormen. Als je van dezelfde sexe bent, kan jaloezie een rol gaan spelen, zeker als je mensen tegenkomt van het andere geslacht. Om aandacht te krijgen, kunnen mensen dingen doen die ze anders nooit zouden doen, zoals stomme grappen vertellen of teveel drinken. Ook mensen die de controle willen houden of je proberen te manipuleren, zijn vaak onzeker.

2. Dat wil ik niet-type

Twee verschillende persoonlijkheden kunnen elkaar compleet aanvullen, maar als je te verschillend bent zal je nooit de beste reisgenoten worden. Overleg vantevoren goed wat voor reis of vakantie je voor ogen hebt, en hoe je deze denkt in te gaan vullen. Als jjij cultuur wilt snuiven en vroeg op wilt staan om het meeste uit je dag te halen, terwijl je reisgenoot het liefst de hele nacht doorfeest en 's ochtends lekker uit wil slapen, dan gaat dat moeilijk samen. Ook is het zaak om vóór de reis al te kijken naar jullie budget en of deze met elkaar overeenstemt; in veel gevallen zul je namelijk dezelfde kosten maken en moet je het aan dezelfde dingen willen uitgeven. Anders zijn jullie straks in verschillende hotels te vinden en zit de één aan het water op de stoep, terwijl de ander een helikoptervlucht maakt over de Himalaya. Als je hetzelfde wilt, verwacht je hetzelfde en sta je niet voor verrassingen onderweg.

3. Arrogant type met kort lontje

Je schaamt je echt als je reist met iemand die geen respect toont voor locals en medereizigers. Als iemand reizen niet gewend is, kan een land als India een grote cultuurshock teweeg brengen. Begrijpelijk, maar wil je de hele reis met iemand opgescheept zitten die klaagt over hoe druk, warm of armoedig het is of hoe slecht het eten is? Het is vermoeiend om bij iemand te zijn die om het minste of geringste boos of verdrietig wordt. Je wilt toch niet je hele vakantie op je tenen hoeven lopen?

4. Naïef type

We zijn allemaal een beetje naïef als we aankomen op een nieuwe bestemming. Iedereen betaalt wel eens twee keer zoveel voor een souvenir, maar sommige mensen trappen werkelijk overal in. Ze antwoorden gerust 'ja' als een wildvreemde vraagt of hij zijn tas mag dragen en laten zich meeslepen naar elk winkeltje. Als je geen oppas wilt zijn, zorg dan dat je zeker weet dat je reisgenoot op de hoogte is van alle lokale trucjes en daar ook tegen opgewassen is.


Ben jij wel eens op reis geweest met een vriend of vriendin, die aan bovenstaande profielen voldeed of die je binnen de kortste keren de neus uitkwam? Deel je ervaring hieronder!

Hoofdbeeld door: Siim_Teller.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zeeziekte: zo voorkom je het

Sommige mensen worden tijdens het varen altijd zeeziek, soms is het onverwacht. Het is toch jammer als je meer afgeleid bent met het voeren van de vissen dan het genieten van je vaartocht. Met deze drie tips is zeeziekte hopelijk voltooid verleden...

9
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo reis je als vrouw alleen

Dat vrouwen niet meer alleen maar voor de kinderen zorgen is al jaren bekend. Maar dat er steeds meer vrouwen alleen op reis gaan is een relatief nieuwe tendens. Je omgeving vindt het vaak stoer en gewaagd, maar krijgen ook steevast de rillingen. ...

5
Reisnieuws
Ruzie over koningin Nefertiti

De buste van de voormalige Egyptische koningin Nefertiti heeft gezorgd voor discussie tussen Duitsland en Egypte. De buste van de koningin die in haar tijd de mooiste vrouw op aarde heette, staat al jaren in een Berlijns museum. Egyptische autorit...

1

Reacties van bezoekers Reageer

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

nummer 5: de reiziger met een bord (of een heleboel deksels) voor zijn kop.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Gek, ik sta er niet bij....

AnitaOedit

Door: AnitaOedit • Geplaatst op

Beste Anne,

Ik ben met jouw schrijven eens en kan me goed voorstellen dat een bepaalde reisgeno(o)t(en) inderdaad de sfeer van je vakantie kan bepalen.
Zelfs hebben wij ook mee gemaakt, dat men geen zin had in bepaalde avonturen, culturen, trekking of alleen maar aan het klagen waren waarom we niet de hele week lui op de strand konden liggen of dat men openbaar ruzie hadden op straat en wij op het einde van onze reis als mediator functioneerden :(
Sinds een aantal jaren screenen wij ook met wie we willen reizen en helaas zit er niemand bij omdat wij ( mijn vriend en ik ) vrij avontuurlijk, sportief en flexibel zijn. Met flexibel bedoel ik geen kids. Nu merken we heel vaak dat men uit pure jaloezie ( omdat ze zelf niet reizen of niet mee kunnen ) jouw vakantie al vooraf weten te verpesten in de zin van " het is toch regen seizoen "of "kijk maar uit dat je niet berooft wordt " of "waarom moet je zover reizen...ga lekker op de camping zitten"
Het is zo jammer omdat wij vrij open minded zijn, dat men jouw niet snapt waarom je een bepaalde reis anders wilt zien en beleven. Soms vragen wij ons af wat hun definitie van Reizen is!!!!!!
Mja, long story short....gelukkig verschillen ook in reizen de smaken en ben blij dat iedereen een keuze heeft ;)

Groetjes Anita

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.