Reisnieuws

De meest bedreigde bestemmingen

Gepubliceerd: 14 apr 2011
1

'Ooit wil ik daar nog een keer heen!' Het is een veelgehoorde smoes om niet naar de plekken te gaan waar je al jaren over droomt. De redactie geeft je de smoes om wel te gaan: de volgende bestemmingen bestaan waarschijnlijk niet lang meer.

Malediven

De Malediven is de droombestemming bij uitstek. Menig kantoorpersoneel heeft een foto van de Malediven als wallpaper. Misschien zal het bij plaatjes moeten blijven, want de eilandengroep is aan het zinken. Wetenschappers stellen dat de zeespiegel stijgt met 0,9 centimeter per jaar. En aangezien 80% van de 1200 eilanden niet meer dan één meter boven de zeespiegel ligt, zijn de Malediven binnen honderd jaar volledig onbewoonbaar. De eilandengroep is één van de laagste landen ter wereld en krijgt dus als één van de eerste landen serieuze problemen door het stijgende waterpeil. De huidige president is nu al op zoek naar nieuwe bestemming voor zijn burgers.

De Dode Zee

De Dode zee is zo rijk aan zout dat je per definitie blijft drijven. Het water heeft ook therapeutische waarden: reumapatiënten hebben baat bij een bad en het drijven vermindert stress. Maar niet voor lang, want de Dode zee verdampt. Klimaatverandering is wederom de oorzaak van dit probleem. De Dode Zee wordt ieder jaar kleiner, waardoor een heel ecosysteem wordt bedreigd. De verdamping zou vooral veroorzaakt worden door de rivier de Jordaan, de belangrijkste voedingsbron van de Dode Zee. Het water dat van de rivier de zee in stroomt is veel te weinig om het benodigde water te kunnen bijvullen, dat verdampt door het warme weer. De kustlijn is al een kilometer teruggetrokken in de afgelopen 25 jaar. In de afgelopen vijftig jaar is het waterpeil bijna met dertig meter gedaald. Een derde van de totale zee is al verdwenen. Sommige wetenschappers beweren dat het water nog een derde zal slinken, maar dat het water dan zo geconcentreerd is met zout dat het verdampingsproces stopt.

Belize Barrier Reef

De klimaatverandering heeft ook invloed op de oceanen. Doordat de zeeën warmer worden, sterft koraal wereldwijd af. Zo ook in Belize. Koralen zijn ontzettend gevoelig en zeer belangrijk voor het maritieme leven. Het koraal op het barrièrerif van wel 290 kilometer waar het land zo om bekend staat, is door orkaan Keith en de toeristen ernstig aangetast. Ze worden tijdens het zwemmen, snorkelen en duiken beschadigd. En als koraal breekt, sterft het direct. Ook het vissen met vergif of dynamiet vernietigt het koraal direct. In Belize is meer dan de helft van de koraalriffen al afgestorven. Vooral het koraal in de buurt van Caye Caulker en San Pedro heeft hieronder geleden. Het koraal sterft daar sneller dan nieuw koraal groeit en daarom staat de Barrier Reef van Belize nu ook op de lijst van bedreigde gebieden van de UNESCO.

De Zwitserse Alpen

Het sneeuwt nu al minder in de Zwitserse Alpen dan het ooit heeft gedaan en er wordt steeds vaker kunstsneeuw gebruikt. Het landschap zal drastisch gaan veranderen, het sneeuwseizoen zal korter worden en de gletsjers zullen nog verder smelten in de komende decennia, voorspellen wetenschappers. Het volume van de ijsgletsers is in de afgelopen vijftig jaar al gehalveerd. Een gevaar van stijgende temperaturen is het ontdooien van permafrost, het permanent bevroren binnenste gedeelte van de bergtoppen. Permafrost kan overal voorkomen waar de gemiddelde bodemtemperatuur onder de -1 °C ligt. In de Alpen is dat vanaf ongeveer 2500 meter. Wanneer de dooi doorzet, is er een groot risico op losrakend steenmassa. Voor (wintersport)plaatsen zoals Pontresina en St.Moritz in Graubünden vormt dit nu al een direct gevaar en worden de ontwikkelingen constant gemeten. Enorme dammen zijn nodig om deze dorpen te beschermen tegen stenen en lawines.

Hoofdbeeld door: Joanna.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Dé bestemmingen van 2011

Tijdens de kerstdagen worden vaak de nieuwe vakantieplannen besproken voor het komende jaar. Het wordt dus hoog tijd dat de topbestemmingen voor 2011 bekend worden gemaakt.

3
Reisnieuws
Duiken met levensgrote manta's

De Malediven is een van het laatste eilandenrijk dat grotendeels onaangetast is gebleven door toeristen. Je vindt hier witte stranden, azuurblauw water en een prachtig onderwaterparadijs. Als je hier gaat duiken kan je onder andere de reuzenmanta ...

3
Reisnieuws
meest fotogenieke landen

Het complete overzicht van de meest fotogenieke landen ter wereld.

3

Reacties van bezoekers Reageer

lansjes

Door: lansjes • Geplaatst op

Ik mis hierin Madagascar.
Door de ontbossing heeft Madagaskar ruim 90% van zijn oorspronkelijke bossen verloren.
Hiermee verdwijnen dus ook heel veel diersoorten. Bijna alle dieren in Madagascar zijn endemisch.
Wil je nog iets zien van de prachtige natuur met haar zeer aparte dieren en vriendelijke bevolking moet je snel gaan doen. Helaas wordt dit eiland niet zo goed beschermd als bijv. Galapagos.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.