Reisnieuws

VIDEO: Mosselen plukken onder ijs

Gepubliceerd: 29 mrt 2011
1

De Inuit-eskimo's uit Arctisch Canada nemen enorme risico's voor het verzamelen van mosselen in de winter. Tijdens extreem lage getijden klimmen ze onder het verschuivende zee-ijs. Ze hebben maar een uur de tijd, want dan komt het water weer terug. Zijn ze niet op tijd weg, dan sluit het ijs boven hun hoofd en worden ze verzwolgen door de zee...

De lokale bevolking kan alleen mosselen verzamelen tijdens de extreem lage waterstanden. De zee kan daar maximaal tot twaalf meter zakken. Als de zee droogvalt is het enkel bedekt met ijs. Onder het ijs is veel voedsel te vinden, dus wagen de Inuits zich eronder. In het ijs zitten scheuren en openingen, waar de ekimo's zich doorheen wurmen. De beste tijd om onder het ijs te gaan is wanneer het volle of nieuwe maan is, want dan kunnen de jagers het langst mosselen verzamelen.

Riskante operatie

Het is een riskante operatie. Wanneer het ijs is dan niet langer wordt ondersteund door het water, verschuift en kreunt het onheilspellend. Vaak hebben de verzamelaars enkel een lantaarn of zaklamp mee. Er staat iemand op de uitkijk die in de gaten houdt of het water gaat stijgen. Roepen kan alleen niet te hard, want dan kan het ijs breken.

Maar twee plekken op aarde

Vermoedelijk zijn Kangiqsujuaq met haar vijfhonderd inwoners en Wakeham Bay de enige plaatsen zijn ter wereld waar mensen mosselen oogsten onder de dikke dekens van ijs tijdens de winter.

Het werk van de eskimo's is vastgelegd door de BBC serie Human Planet. Inuit Maria Qumaaluk vertelt aan het BBC team: 'We hebben allemaal verhalen gehoord van mosseljagers die het niet op tijd gehaald hebben. Als je er niet op tijd uit kunt, dan ga je dood.'

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Beren gijzelen dorp Rusland

In het zuiden van Rusland durven de inwoners van enkele dorpen amper de deur uit. Een groep kamtsjatkaberen terroriseert de straten op zoek naar voedsel.

0
Reisnieuws
IJsberen worden kannibalen

Doordat er steeds meer ijs op de Noordpool smelt en ijsberen geen voedsel meer kunnen vinden hebben ze geen andere keus dan elkaar op te eten.

0
Reisnieuws
Haaien naar de haaien

De jacht naar haaienvinnen heeft zulke desastreuze vormen aangenomen, dat elf haaiensoorten worden bedreigd met uitsterven. De dieren zijn ten prooi gevallen aan de Aziatische honger naar haaienvinnensoep.

1

Reacties van bezoekers Reageer

MvanCooten-Boot

Door: MvanCooten-Boot • Geplaatst op

Wat is dat eng om te doen zeg! respect!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.