Reisnieuws

5 reisziektes: zo voorkom je ze

Gepubliceerd: 21 mrt 2011
0

Ooit last gehad van de Delhi Belly, de Pharaoh's Revenge of de Yalla Yalla? Columbus brengt voor jou de meest voorkomende reisziektes in kaart en hoe je kunt zorgen dat jij ze niet krijgt.

1. Malaria

Malaria is een ernstige ziekte, die wordt veroorzaakt door parasieten. die een malariamug met zich meedraagt. De ziekte kan fataal zijn als het niet behandeld wordt. Volgens Wereldgezondheidsorganisaties loopt de helft van de wereldbevolking (3,3 miljard mensen) het gevaar malaria op te lopen. Elk jaar krijgen 250 miljoen malaria en overlijden 1 miljoen mensen aan de ziekte. Elke dertig seconden sterft er in Afrika één kind door malaria.

Er zijn verschillende manieren om malaria te bestrijden, zoals het slapen onder geïmpregneerde muggennetten en het spuiten van langwerkende anti-insectenmiddelen in huizen. Als je vanuit Nederland naar een malariagebied reist, kun je uit voorzorg malariatabletten als Malarone en Lariam slikken. Deze medicijnen zijn te duur voor mensen in arme landen en bovendien daar niet of nauwelijks verkrijgbaar. Vroeger konden we eenvoudige en goedkope middelen slikken als chloroquine en paludrine, maar door veelvuldig en soms ook onzorgvuldig gebruik is de malariaparasiet daar resistent voor geworden.

2. Reizigersdiarree

Je ontkomt er bijna niet aan: 20 tot 50% van alle reizigers krijgt het, reizigersdiarree. Veel grappige namen zijn er verzonnen om dit leed te pogen te verzachten: de Delhi Belly, de Pharaoh's Revenge en de yalla yalla (wat in het Arabisch 'snel, snel' betekent). Je krijgt reizigersdiarree door een bacterie of insect. Het is ook mogelijk dat pittig eten je darmen prikkelen. De meeste kans om het te krijgen loop je in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

De bekendere trucjes als altijd gebotteld water drinken en je ijsklontjes uit je drinken halen helpen erg goed. Probeer ook je mond dicht te houden tijdens het douchen en was vaak je handen (vooral nadat je in contact komt met geld). Maak minimaal eenmaal per dag, maar afhankelijk van de situatie vaker, het toilet schoon. Het gebruik van gewone schoonmaakmiddelen is voldoende. Werk van schoon (deurklink, kraan, trekker of drukknop) naar minder schoon (toiletbril, toiletpot). Gebruik schoonmaakdoekjes die voor het toilet zijngebruikt niet voor andere schoonmaakwerkzaamheden. Je kunt nog beter wegwerpdoekjes gebruiken. Verschoon dagelijks de handdoek in het toilet. Houd de nagels kort en vermijd gemeenschappelijk gebruik van washandjes, handdoeken en tandenborstels.

3. Cholera
Cholera wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt gekenmerkt door heftige, waterige diarree. De ziekte is dodelijk als het niet behandeld wordt. Het is een extreme vorm van reizigersdiarree. De ziekte wordt verspreid door het drinken van besmet water of besmet voedsel. De bron van het verontreinigde water is vaak te wijten aan andere cholerapatiënten die diarree doorlaten in de waterwegen.
In 85% van de gevallen verloopt de ziekte zonder symptomen. Maar als de symptomen zich wel voordoen, kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. De eerste verschijnselen die na besmetting optreden zijn misselijkheid, braken en plotseling opkomende waterige diarree. Omdat je heel veel vocht verliest door deze symptomen, is de belangrijkste doodsoorzaak bij cholera uitdroging. Na 24 uur kan een cholerapatiënt al uitgedroogd zijn.

Er is een drinkbaar vaccin verkrijgbaar onder de naam Dukoral. Gebruik verder dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor de normale reizigersdiarree.

4. Hepatitis A & B

Zowel hepatitis A en B zijn virale infecties van de lever. De meest voorkomende transmissie voor hepatitis A is via besmet voedsel en water en bij hepatitis B wordt het van mens op mens overgedragen door blootstelling aan geïnfecteerd bloed of lichaamsvloeistoffen die bloed bevatten. Vaak merk je niet dat je besmet bent, want er zijn weinig tot geen symptomen en de symptomen die er zijn - misselijkheid, koorts, malaise en buikproblemen - hebben een lange incubatietijd (Hepatitis A: twee tot zes weken, Hepatitis B: twee tot zes maanden).

Het is voornamelijk hygiëne en een vaccinatie die hepatitis A helpen voorkomen. Om hepatitis B te voorkomen, moet je altijd veilig vrijen. Voorkom daarnaast contact met bloed van anderen. Denk hierbij ook aan gemeenschappelijk gebruik van tandenborstels en scheerapparaten. Het hepatitis B-virus kan namelijk lang buiten het lichaam overleven. Gebruik bij drugsgebruik schone spuiten, naalden en attributen. Voorkom in (para)medische functies zoveel mogelijk prikincidenten. Plaats daarom na gebruik nooit de naald terug in het hoesje. Gooi de naald en spuit in een hiertoe bestemde container. Er bestaat bovendien een vaccinatie om hepatitis B te voorkomen, welke je bij vaccinatiebureaus kunt halen: je dient wel in totaal drie keer ingeënt te worden binnen een half jaar.

5. Buiktyfus

Buiktyfus is een levensbedreigende ziekte van het maag-darmkanaal. De oorzaak is een besmetting met de bacterie 'Salmonella typhi'. Wereldwijd krijgen per jaar zo'n 16 miljoen mensen buiktyfus. Jaarlijks sterven ongeveer 600.000 mensen aan de ziekte, de meeste in ontwikkelingslanden. De ziekte wordt overgedragen door besmet voedsel of water met salmonella. Typische symptomen zijn ernstige hoofdpijn, misselijkheid, massale verlies van eetlust en koorts.

Zoals bij de meeste reizigersziekten is de combinatie van een vaccin en hygiëne het beste. Neem het vaccin twee weken voor reizen.


Meer informatie over infectieziekten is te vinden op de site van het Rivm.

Hoofdbeeld door: UNICEFsverige.flickr.com
Foto wassen door: petervanrijen.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 bizarre buitenlandse regels

Ieder land heeft zijn eigen regeltjes, wetten en gebruiken om de orde te handhaven. Bij sommige van deze regels, geschreven of ongeschreven, vraag je je echter af wat het nut ervan is. Columbus zette een tiental opmerkelijke regels uit het buitenl...

2
Reisnieuws
Oppassen voor rabiës in China

Reizigers naar China moeten meer oppassen voor het oplopen van bronchitis en hondenbeten dan voor een exotische ziekte. Zo blijkt uit een rapport in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

0
Reisnieuws
Zonder vaccinatie op reis

Wakker liggen van vaccinaties en vrezen voor de gezondheid voordat reizigers op vakantie gaan, gebeurt minder vaak dan eigenlijk zou moeten. Dat blijkt uit een enquête van de Belgische VZW Omtrent Gezondheid. Vaker vrezen we voor diefstal, verlie...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.