Reisnieuws

10 geheime reisvoordelen

Gepubliceerd: 20 mrt 2011
2

Reizen heeft ontelbare voor de hand liggende voordelen: je krijgt de kans bijzondere nieuwe bestemmingen te ontdekken, je kunt je fotocollectie uitbreiden en een werken aan je teint. Maar pas wanneer je uit je comfort zone stapt, ontdek je de geheimen die de wereld voor je als reiziger in petto heeft.

1. Je krijgt een andere kijk op de wereld

Je krijgt een slecht beeld van sommige landen door de handelingen van een klein groepje mensen uit dat land. De media maakt je bang en zorgt ervoor dat je bepaalde landen liever vermijdt. Reizen en nieuwe plaatsen ontdekken geven je een kijk in het dagelijkse leven van een land. Je leert de cultuur kennen en merkt dat elk land zijn goede en slechte eigenschappen heeft. Je krijgt als het ware een andere kijk op de wereld dan wat de media ons doorgeeft.

2. Je maakt nieuwe vrienden

Reizen is de ultieme manier om mensen te leren kennen, als je openstaat voor nieuwe contacten. Dat kunnen zowel andere reizigers betreffen, als locals op je bestemming. Je merkt pas hoeveel je gemeen hebt met andere mensen, zelfs als ze uit een andere cultuur komen, wanneer je de tijd neemt om het gesprek met ze aan te gaan en ze te leren kennen. Zelfs als je al met vrienden op reis bent, kunnen nieuwe contacten een waardevolle toevoeging bieden aan je reis: ze kunnen je bijvoorbeeld insider tips meegeven, waardoor je het gevoel krijgt dat je een plaats op een significanter manier leert kennen. En om het helemaal gemakkelijk te maken: vrienden hebben altijd nog een slaapplaats vrij als je op bezoek komt.

3. Je verbant routine

Heb je vaak het gevoel dat je leven enkel een routine-aangelegenheid is? Andere landen ontdekken, in contact komen met andere culturen, normen, waarden en gebruiken, brengen je uit die dagelijkse huissfeer en verbannen routine uit je leven. Een constante verandering in je leven betekent ook dat unieke momenten zich sneller zullen voordoen. Een boek lezen in het oh zo bekende park voor je deur, geeft toch niet diezelfde thrill en bewustheid als wanneer je ergens onder een boom in India geniet van een boek en een cocktail. Je leert ook flexibeler te worden en je aan te passen aan omstandigheden, in plaats van alles in de hand te houden.

4. Je wordt zelfverzekerder

Er gebeurt van alles als je rondreist; Je bagage raakt zoek, je mist je aansluiting of je strandt op een ongelukkige plek zonder slaapplaats en je spreekt bovendien de taal niet. Dat kan heel beangstigend zijn, maar uiteindelijk sla je jezelf er altijd erdoorheen: juist daardoor leer je op je eigen benen te staan en zelfverzekerder te zijn. Je kunt onmogelijk in een hoekje gaan uithuilen, want nadien ben je nog geen stap verder. Reizen biedt je meer vertrouwen in jezelf en het idee dat je elke situatie aankunt. Waar denk je dat de uitdrukking 'wereldwijs' vandaan komt?

5. Je leert met weinig gelukkig te zijn

De kleinste dingen betekenen zoveel meer als je om te beginnen niets hebt. Wanneer je gedurende je reis niet constant baadt in luxe, maar ook teruggaat naar de basics, leer je dat je met weinig materiële dingen ook heel gelukkig kunt zijn. Als je enkele weken onderweg bent, verlang je naar een douche, een zacht bed en wat om je buik te vullen. De dingen die je eerder als logisch beschouwt, zie je nu als een luxe.

6. Reizen brengt je terug naar je kindertijd

Waarom is de lucht blauw? Waarom bestaat regen? In je kindertijd had alles iets magisch. Je keek met grote ogen naar een insect of moest lachen wanneer regendruppels op je gezicht vielen. Naarmate we ouder worden, is het moeilijker de betovering van dingen te zien. We lopen weg van insecten omdat ze 'vies' zijn en als het regent, komen we enkel met een grote paraplu het huis uit. Nieuwe culturen, gewoontes en gerechten openen je sensoren, brengen je terug naar je kindertijd en laten je het leven door andere ogen bekijken.


7. Wees niet kieskeurig

Reizen in een nieuw land biedt de perfecte gelegenheid om je eetgewoonte aan te passen. Welke streek je ook bezoekt, elke plek heeft een lokaal gerecht en nieuwe smaakcombinaties die de moeite waard zijn uit te proberen. Ook de manier van koken is vaak verbazingwekkend. Op reis leer je bijvoorbeeld eten op de grond of koken op een hete steen.

8. Je bent minder snel geschokt

De eerste keer dat iemand je op straat uitscheldt in een taal die je niet verstaat, je geconfronteerd wordt met grote armoede of je ruw door een menigte wordt geduwd, kan eng of overweldigend aanvoelen. Maar alles went - tot op bepaalde hoogte - en een aantal moeilijke ervaringen later leer je je aan te passen aan het onverwachte. Als je de culturen ondanks hun andere omgangsmanieren eenmaal weet te waarderen, leer je steeds meer te genieten van reizen.

9. Reizen leveren nieuwe reisverhalen op

Iedere reiziger kent het gevoel 'vol' terug te komen, vol ervaring, vol verhalen, die je meteen wilt delen met familie en vrienden. Je bouwt een waardevolle database op aan herinneringen. Ga nu niet overal waar je komt je reisverhalen spuien aan iedereen die maar vijf minuten een luisterend oor wil bieden, maar vertel met mate. Als je anderen de ruimte geeft om in te haken of hun ervaringen te vertellen, kan je eigen herinnering nog veel meer diepte krijgen. Het is ook een uitstekende manier om contact te leggen met andere reizigers. Denk ook aan je vreemdste anekdotes: die zijn vaak de beste ijsbrekers.

10. Je wordt bewuster van wereldproblemen

Reizen maakt je gevoelig voor wereldproblemen, doordat je je bewuster bent van de menselijke factor. Ziektes als aids bijvoorbeeld doden miljoenen mensen, maar wie zijn die mensen? Door landen te bezoeken en daar locals te ontmoeten, krijgen de verhalen in het nieuws een gezicht en voel je je meer betrokken. Het laat je oogkleppen afdoen, waarvan je je misschien niet eens bewust was dat je ze op had.


Hoofdbeeld door: Ronniedankelman.reisreporter.nl
Foto muizen door: Mireille.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Lokale gebruiken: pas jij je aan?

Er bestaan zoveel vreemde gewoontes over de hele wereld. Maar de vraag blijft: moeten we ons ook werkelijk aanpassen aan die gebruiken? Als je reist, wordt je vaak toleranter omdat je meer weet over bepaalde gebruiken. Toch zijn er een aantal gewo...

0
Reisnieuws
Vijf opvallende visumeisen

Als je op vakantie gaat buiten Europa, moet je vaak van tevoren een visum regelen. Vooral bij een last minute vakantie kan het lastig zijn om nog op tijd aan een visum te komen. Naast de tijd die het kost worden er vaak ook nog een aantal vreemde ...

3

Reacties van bezoekers Reageer

Yves

Door: Yves • Geplaatst op

Mooie lijst en heel erg herkenbaar! Leuk om 'm vandaag te lezen, want ben vanochtend terug gekomen uit Mexico en heb alles dus zeer recent mogen ervaren. :)

flexmaister

Door: flexmaister • Geplaatst op

Mooie lijst! Reizen maakt wijs en laat je zien hoe de wereld echt in elkaar zit. Echte reizigers hebben een enorme voorsprong op de kortzichtige westerlingen die elke zomer op dezelfde camping aan het gardameer zitten. Daar naast de buurvrouw uit Nederland staan en er 's nachts in 10 uur naartoe scheuren...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.