Reisnieuws

Reis milieubewust de wereld rond

Gepubliceerd: 28 mrt 2011
2

Rondreizen en toch geld besparen is moeilijk. Rondreizen, geld besparen én aan het milieu denken, lijkt een onmogelijke opgave. Nu we steeds milieubewuster leven, merken we dat denken aan het milieu best duur kan zijn. Met ecologische hotels en transport denken we wel aan het milieu, maar niet aan onze portemonnee. Toch is er een manier om geld te sparen en toch de wereld te redden. Zelfs onderweg kun je aan het milieu denken.

1. Wandel in plaats van een auto

Wandelen op reis is best ontspannend. Je loopt langs leuke boetiekjes, ontdekt gezellige restaurantjes en leert wat over de cultuur van een land. Soms loop je zo'n tien kilometer per dag zonder het echt te beseffen. Je verbaast je dan altijd over hoe kort het duurde eer je bij je bestemming aankwam. Je leert pas echt een stad kennen door er rond te wandelen. En het beste van alles is dat het geen geld kost én milieuvriendelijk is.


2. Neem de trein

Het is dikwijls aantrekkelijker voor het milieu om de trein te nemen voor korte afstanden in plaats van een vliegtuig. Je hebt vaak meer beenruimte in een trein en je wint ook heel wat tijd. Helaas is het soms goedkoper het vliegtuig te nemen, maar om milieuvriendelijke redenen kun je altijd overwegen voor openbaar vervoer op land te kiezen. Een bus bijvoorbeeld: deze is weliswaar minder groen dan een trein, maar het is nog altijd beter een voertuig te delen met twintig anderen, dan allemaal in aparte auto's te reizen.


3. Eet lokale producten

Lokale producten uitproberen, is vaak goedkoper dan wanneer je producten eet die vanuit het buitenland overgevlogen zijn. Naast geld uitsparen, bespaar je dus ook op brandstof en koolstof. Verse, lokale groenten en fruit zijn vaak niet bespoten, wat ze veel gezonder én smakelijker maakt.

4. Verspil geen plastic met water

Het is echt verspilling van plastic als je meermaals per dag flessen water koopt. Beter is één keer wat meer geld uitgeven aan een waterzuiveringskan. Zo'n kan is goed voor het milieu en kun je lang gebruiken. Verkies je toch waterflessen, koop dan zesliterflessen. Ze gaan langer mee dan een éénliterfles en zo spaar je geld én plastic uit.

5. Gebruik geen plastic zakken

Als je niet echt een plastic zak nodig hebt, neem er dan ook geen. Neem een klein katoenen tasje mee in de koffer en gebruik deze op reis voor je aankopen, of als je in een shoppingbui bent: neem een stevige rugzak mee. In veel landen betaal je voor plastic zakken extra. Het is dan wel geen hoog bedrag, maar je rekening loopt op door onnodige zaken. Afval van plastic tassen is zo'n groot probleem geworden dat in een aantal landen zoals India het niet eens meer is toegestaan een plastic tas mee te geven.

6. Vraag om een doggy bag

Stel je voor: je gaat uit eten en de maaltijd bevalt je zo goed, dat je zou blijven eten tot je ontploft. Vraag gewoon een zakje om de restjes thuis te verorberen. Restauranthouders maken er over het algemeen geen probleem van om restjes mee te geven. Integendeel, ze zijn doorgaans zelfs erg blij dat je het vraagt, aangezien ze iedere dag tonnen restjes moeten weggooien.

7. Maak lange afstanden zonder tussenstop

Het lijkt vaak goedkoper om een vlucht te boeken met veel tussenstops. Maar denk er aan dat je er de wachttijden en eventuele vertragingen nog moet bijrekenen. Deze zorgen ervoor dat je in tax free winkels je portemonnee meermaals zal bovenhalen. Het is dus dikwijls voordeliger een lange afstand te overbruggen zonder tussenstops. Je reist comfortabeler, je bespaart geld en tijd én het is beter voor het milieu. Vliegtuigen verbruiken namelijk meer brandstof bij het opstijgen en de landing dan wanneer ze in de lucht blijven. Hoe minder tussenstops, hoe minder vervuiling, dus.


8. Kies voor lichte bagage

Neem een kleine trolley mee op reis. Het is in de eerste plaats een voorbehoud voor jezelf. Met een kleine reiszak kom je niet in de verleiding veel souvenirs te kopen. Lichte bagage bespaart de vliegtuigen ook brandstof, omdat ze minder gewicht moeten dragen. Stel je voor dat iedereen met lichte bagage zou reizen; daar zou het milieu echt beter van worden.

9. Online inchecken

Denk aan de bomen! Online inchecken is goedkoop, gemakkelijk, snel en het bespaart hopen papier. Wat wil je nog meer? Bovendien kun je tegenwoordig vaak een kleine toeslag online meeberekenen bij de aankoop van een vliegticket voor de CO2 uitstoot van het vliegtuig.


Hoofdbeeld door: Willyvanilly.reisreporter.nl
Foto sushi door: Mirandavoskuilen.reisreporter.nl
Foto trein door: Christiaandegroot.reisreporter.nl
Foto bagage door: Hans_v_d.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 reistips voor groentjes

Als beginnende reiziger ben je gedoemd in de bekende valkuilen van reizen te vallen. Je neemt heel veel mee in je bagage dat je uiteindelijk toch niet nodig hebt of je wilt de bezienswaardigheden koste wat het kost zien en vergeet daarbij de ander...

0
Reisnieuws
Door: Frijke Broos
Het vliegtuig van de toekomst

Als je benieuwd bent hoe luchtvaart er over een paar decennia uitziet, dan lichten wij alvast een tipje van de sluier op. In april dit jaar presenteerde ruimtevaartorganisatie NASA hét vliegtuig van de toekomst: de 'Supersonic Green Machine'.

0

Reacties van bezoekers Reageer

xochitl

Door: xochitl • Geplaatst op

... 'helaas' trouwens omdat het toch wel afzien is, zo'n lange busreis. Doe mij maar de trein :-)

xochitl

Door: xochitl • Geplaatst op

Even bij punt 2: de bus is voor lange afstanden (helaas) het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel! Okee, lopen of fietsen wint natuurlijk, maar daarna komt de bus, gevolgd door de 'gewone' trein en daarna de hogesnelheidstrein. Met helemaal onderaan het vliegtuig...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.