Reisnieuws

Bescherm je camera tegen weer

Gepubliceerd: 22 mrt 2011
2

Veranderende of extreme weersomstandigheden zoals wind, regen, kou of hitte kunnen schadelijk zijn voor je camera. Hoe innovatief de huidige fototoestellen ook zijn, blijft extreem weer lastig voor het technische snufje.

We zijn niet nog niet zo ver dat we het weer kunnen beïnvloeden om het zo te krijgen als je het wilt. Dat betekent dat je als fotograaf enkele voorzorgsmaatregelen moet nemen om je camera te beschermen tegen het weer.

1.Hitte

Wanneer je op reis gaat naar een warm land, moet je goed rekening houden op welke tijden je fotografeert. Hitte kan funest zijn voor je camera. Een simpele truc om dit enigszins op te lossen is enkel fotograferen in de ochtend en in de namiddag. Rond het middaguur, als de zon op zijn hoogste punt staat, doe je er goed aan je camera op te bergen. Dat biedt jezelf de kans pauze te nemen van de lens en te genieten van een middagmaal in de schaduw.

Veel camera’s geven een signaal als het toestel oververhit raakt. Als dit gebeurt, zet dan meteen de camera uit, zodat deze af kan koelen. Probeer de camera ook zo stil mogelijk te houden als dit voorkomt. Een laatste handige tip bij warm weer: laat je fototoestel nooit in een auto liggen. Een voertuig warmt heel snel op en dat is slecht voor je camera. Moet je hem toch achterlaten, leg hem dan op een koele plaats, zoals onder de stoel of in de koffer. Dit geldt trouwens niet enkel voor je fototoestel! Leg nooit kostbare voorwerpen in het zicht, anders kun je ze evengoed zo op straat weggeven.

2. Vocht

Extreme temperatuursveranderingen kunnen condensatie veroorzaken op je cameralens. Dit zorgt ervoor dat er water in alle hoeken van je toestel terechtkomt, wat een ramp kan betekenen voor de techniek. Let er dus op dat je je toestel in een tas bewaart, wanneer je vooraf weet dat de temperatuur snel zal veranderen - denk aan het moment dat je uit een gekoeld vliegveld naar buiten loopt of juist een koele hotelkamer binnenkomt. Als je de tas beetje bij beetje opent op de plek waar je wilt fotograferen, zal de camera zich aanpassen aan het verschil in temperatuur. Als je buiten fotografeert terwijl het regent, maak dan gebruik van een regenkap. Deze zijn doorgaans heel goedkoop te verkrijgen.


3.Zand

De lens is het meest gevoelige onderdeel van een camera. Het is bijvoorbeeld erg gevoelig voor extreem licht. Ook zand is een echte boosdoener. Wanneer je op het strand staat, of in de woestijn, is het logisch dat je voorzichtig te werk moet gaan. Maar ook in stoffige gebieden kan en simpele windvlaag voor problemen zorgen. Als je zand op je lens krijgt, probeer dat eraf te blazen met een klein ventilatortje of veeg het af met een zacht lensdoekje. Doe dit heel voorzichtig, want het kleinste krasje kan een lens onbruikbaar maken.


Hoofdbeeld door: Jorge Quinteros.flickr.com
Foto door: Saskia.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo maak je time lapse video

Time lapse fotografie is de nieuwste trend onder fotografen. Door iedere zoveel minuten een foto vanuit hetzelfde standpunt te maken, kun je een film creëren, die de verandering in het landschap bijhoudt.

1
Reisnieuws
FOTO: Olifant randt auto aan

Olifant Amarula in het Pilanesberg Game Reserve in Zuid-Afrika zag een Volkswagen Passat aan voor een vrouwelijke soortgenoot.

0
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Ga voor ons op langlaufreportage!

Heb jij een talent voor fotografie of schrijven, ben je actief ingesteld en kun je geen genoeg krijgen van sneeuw? Treed dan in de voetsporen van de redactie en ga voor Columbus op langlaufreportage in Noorwegen!

4

Reacties van bezoekers Reageer

merci1986

Door: merci1986 • Geplaatst op

Ik heb een mooie onderwatercamera die boven en onderwater gebruikt kan worden en in de sneeuw en in het zand. En ga ik de zee in, dan neem ik hem gewoon mee met een koortje om mijn nek. Niks geen diefstal of defecten.

en nee het is geen spiegelreflex of iets dergelijks maar zeker leuk voor erbij bij dit soort omstandigheden. ;)

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Een regenhoes is ook ideaal in het zand! Bij de Sossusvlei in Namibië, waar het behoorlijk kan stuiven, heb ik een regenhoes gebruikt. Letterlijk geen vuiltje aan de lucht.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.