Reisnieuws

Zo maak je time lapse video

Gepubliceerd: 14 mrt 2011
1

Time lapse fotografie is de nieuwste trend onder fotografen. Door iedere zoveel minuten een foto vanuit hetzelfde standpunt te maken, kun je een film creëren, die de verandering in het landschap bijhoudt.

Time lapse fotografie is een speciale manier van fotograferen. Zet je je camera neer op een zelfgekozen plaats en zorg ervoor dat binnen een vaste tijdsspanne een foto wordt gemaakt. Op die manier krijg je een 'film' waarop je kunt nagaan wat er die dag (of nacht) gebeurde. De vaste tijd tussen de afbeeldingen kan variëren van minder dan een minuut tot meer dan een dag. De tijd kies je uiteraard zelf. Wanneer je nadien de beelden monteert, vervallen de vaste tussentijden en krijg je een film van hoge kwaliteit.

Het lijkt heel simpel, en eigenlijk is het dat ook. Columbus geeft je een stappenplan om zelf je eigen time lapse film te maken!

Camera

In principe is iedere camera geschikt om met time lapse te fotograferen. Digitale reflexcamera's die zijn voorzien van een timer maken het proces heel wat gemakkelijker. De kwaliteit zal ook veel beter zijn dan wanneer je werkt met een compactcamera.

Als je een nieuwe camera koopt, doe je er goed aan om te kijken of intervalshooting op je camera staat. Dit is een functie waarbij de camera een vastgelegd aantal beelden neemt in een bepaalde tijd. Hierdoor hoef je zelf niets meer doen nadat je de camera correct hebt ingesteld. Heeft je camera deze functie niet, dan kun je altijd een afstandbediening bijkopen. Dit heeft als voordeel dat je beweging van de camera kunt vermijden.

Statief

Een statief is absoluut noodzakelijk bij de time lapse methode. Dit geeft je de mogelijkheid je camera op een bepaalde plaats neer te zetten en deze ook op die plaats te laten staan. De minste beweging van de camera is namelijk heel goed te zien in je montage nadien. Met een statief kun je ook vloeiende bewegingen in je beeld verwerken, door je camera heel langzaam te draaien op het statief.

Batterijen

Omdat de camera gedurende een lange periode aanstaat, is het verstandig ervoor te zorgen dat je extra batterijen bij je hebt. Idealiter vervang je de batterijen, zonder de camera van het statief te halen. Bij een iets ruimere tijd tussen twee foto's kun je de camera van het statief halen, maar je moet dan wel zorgen dat deze precies op dezelfde stand teruggeplaatst wordt.

Geheugenkaart

Afhankelijk van hoeveel beelden je wilt schieten, heb je een flinke geheugenkaart nodig. Eventueel kun je de opnamestand op jpeg beeld zetten, zodat er meer beelden op de kaart passen.


Nu kun je aan de slag. Let heel goed op je materiaal, vooral als je buiten fotografeert, want voor je het weet, loopt er iemand weg met je dure camera of statief.

Instellingen

Om het beste effect te bekomen, werk je in een manuele stand. Kies een juiste sluitersnelheid en diafragma: hoe hoger je diafragma, des te meer scherptediepte je zult creëren. Dit zorgt ervoor dat je alles scherp in beeld zult krijgen. Als je een lange time lapse maakt, denk dan ook even aan de belichting. Fotografeer je overdag, dan moet je rekening houden met de zon. Eventueel kun je dan op automatische stand werken.

Controleer of de witbalans juist is ingesteld. Hierdoor hoef je eenmaal thuis niet veel aan te passen op de computer. Houd de ontspanknop half ingedrukt om de camera scherp te stellen. Zet je camera op manuele scherpstelling, zodat die niet bij elke foto gaat zoomen om op die manier scherp te stellen. Zorg er ook voor dat de automatische afsluitmodus uitstaat, anders gaat je camera vanzelf uit en zal er van je project weinig terecht komen.

Interval

Probeer even alles uit met korte filmpjes. Zo weet je meteen of alle instellingen juist zijn. Welke interval je gebruikt, hangt af van hoe lang je film zal worden.


Nu alles gelukt is, moet je de time lapse zelf nog maken. Je hebt nu een serie foto's die eigenlijk allemaal op elkaar lijken. Nu zet je deze na elkaar in een film.

Computer

1. Verklein allereerst je foto's op de computer. Zorg er wel voor dat je een redelijk formaat behoudt zodat de kwaliteit van je film niet te laag wordt.
2. Bewaar alle foto's in eenzelfde map.
3. Gebruik vervolgens een programma om de film te maken. Je kunt bijvoorbeeld Quicktime gebruiken. In het menu kies je 'Open afbeeldingenreeks'. Selecteer de eerste foto in je map en Quicktime maakt automatisch een film voor je.
4. Eventueel kun je er nog een achtergrondmuziekje bijzetten en voila, je time lapse is klaar!


Zie hieronder een voorbeeld van wat je kunt bewerkstelligen met time lapse!

Timelapse Montage from Mike Flores on Vimeo.
Foto camera door: Marketingfacts.flickr.com
Foto statief door: Martin.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 feiten over St. Patrick's Day

St. Patrick's Day wordt overal ter wereld en ieder jaar op 17 maart gevierd. Het is een dag waar iedereen plots iemand kent die afkomstig is uit Ierland. Maar er zijn waarschijnlijk veel zaken dat je niet weet over die bewuste dag. Waarom 17 maart...

0
Reisnieuws
Lokale gebruiken: pas jij je aan?

Er bestaan zoveel vreemde gewoontes over de hele wereld. Maar de vraag blijft: moeten we ons ook werkelijk aanpassen aan die gebruiken? Als je reist, wordt je vaak toleranter omdat je meer weet over bepaalde gebruiken. Toch zijn er een aantal gewo...

0
Reisnieuws
Duitsland wil Serengeti redden

Vorig jaar kondigde de Tanzaniaanse overheid aan plannen te hebben voor de aanleg van een 155 kilometer lange snelweg dwars door het Serengeti National Park. Nu de plannen ondanks verschillende initiatieven nog steeds niet van de baan zijn, is de ...

2

Reacties van bezoekers Reageer

bartho

Door: bartho • Geplaatst op

Goede tutorial!

Hier vind je een paar mooie voorbeelden van timelapses:

http://freshgadgets.nl/tag/timelapse

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.