Reisnieuws

Lokale gebruiken: pas jij je aan?

Gepubliceerd: 07 mrt 2011 0
Er bestaan zoveel vreemde gewoontes over de hele wereld. Maar de vraag blijft: moeten we ons ook werkelijk aanpassen aan die gebruiken? Als je reist, wordt je vaak toleranter omdat je meer weet over bepaalde gebruiken. Toch zijn er een aantal gewoontes die veel avonturiers toch liever niet uitproberen. Hieronder volgen vijf lokale gebruiken die sommige mensen wat moeilijk kunnen slikken.

1.Geen toiletpapier

In veel delen van de wereld is het een gewoonte om met je linkerhand je achterwerk schoon te vegen. Aangezien je een hand drukt met je rechterhand, is deze methode hygiënischer. Maar schrik niet als je nergens een wc-rol kunt vinden: papier wordt vaak niet gebruikt. Voor ons misschien raar, maar het maakt alles wel een stuk ecologischer. Met een vinger en wat water is je achterkant in enkele seconden weer schoon.


2. Huisdier op je bord

Het leuke aan reizen, is dat je verschillende lokale gerechten kunt uitproberen. Maar soms gaat het er echt wel over. In sommige delen van de wereld krijg je hond of kat voorgeschoteld. In onze westerse cultuur worden honden en katten als huisdieren gezien. Dit maakt het voor ons vaak moeilijker om een hap door onze keel te krijgen. Ook insecten zijn een echte delicatesse in verschillende landen. Zelfs rattensoep staat op de menukaart. Eet smakelijk!

3. Discriminatie?

Zijn vrouwen gelijk aan mannen of zijn er nog steeds verschillen? Veel culturen denken aan de vrouw als een lustobject of een eigendom. Het noorden van India staat aan de top van de lijst met landen waar locals vrouwelijke reizigers lastigvallen. Dé truc bij Indiaanse mannen is 'per ongeluk' tegen een vrouw aan te lopen en die dan even te betasten. Als je naar het zuiden van India trekt, komt het zelden tot nooit voor.

4. God, heilig man!

Wij nuchtere Nederlanders hebben het niet constant over ons geloof, maar in een land als Amerika wordt God soms in bijna elke zin aangesproken: 'Ik wil graag God bedanken voor mijn touchdown'. Amerikanen zijn het gewend om God bij alle aspecten van hun leven te betrekken. Als je hem niet in je leven betrekt, mag je van geluk spreken dat je de dingen krijgt waar je naar verlangt. Pas op dat je hier niet zomaar god vervloekt; het wordt door sommigen nog steeds gezien als een doodszonde.

5. Ssssst!

Spanje is een mooi en zonrijk land, dat erg populair is onder toeristen. Maar als jij je in de trein als stoort aan kletsende reizigers, dan kun je op vakantie een bezoekje aan de bioscoop maar beter overslaan. Spanjaarden hebben de gewoonte om lekker bij te praten tijdens de film. Waar wij niet snappen waarom je geld uit zou geven aan de bioscoop om dan tijdens de film een koffieklets te houden, is het hier toch echt volkomen normaal. Zelfs in de opera moeten Spanjaarden praten. En dat wordt nog verergerd door het feit dat ze niet naar elkaar luisteren en gewoon door elkaar beginnen roepen.


Vind jij dat je je altijd aan moet passen aan lokale gebruiken of gaan sommige handelingen jou ook te ver? Deel je ervaring met de redactie!


Hoofdbeeld door: Suus71.reisreporter.nl
Foto door: Reismoeke.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Geheimen van een topfotograaf. Wat wil jij weten?

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale foto maakt. En ze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale f...

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...