Reisnieuws

Koraalriffen in gevaar

Gepubliceerd: 01 mrt 2011
0

Wie nog wil genieten van koraalriffen, moet snel zijn. Volgens voorspellingen zal er over twintig jaar nauwelijks meer koraal te vinden zijn.

Rapport

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in Washington heeft een rapport uitgebracht, waarin naar voren komt dat in 2030 90% van alle koraalriffen bedreigd zullen zijn. In 2050 zijn naar verwachting alle riffen met uitsterven bedreigd. 'Alle bedreigen van de koraalriffen komen nu samen,' aldus Jane Lubchenco, bestuurder van de NOAA. Ook het rapport van het World Resources Institute ondersteunt deze bevindingen.

Oorzaken

De belangrijkste reden voor het uitsterven ligt in het opwarmen van de oceanen en de verzuring van het water. Deze verzuring komt door de toenemende hoeveelheid CO2 in het water door de consumptie van fossiele brandstoffen. De voorspelde CO2-concentratie van 450 parts per million (ppm) zal het koraal uiteindelijk de das omdoen. Daarnaast bedreigen ook de scheepvaart en kustbebouwing de flora en fauna van de oceanen.

Gevolgen

Het verdwijnen van de koraalriffen zal gevolgen hebben voor de visserij, het toerisme en de kustgebieden. Doordat de riffen afsterven hebben vele vissoorten geen schuilplaats meer en zullen daardoor verdwijnen. Door de afname van de hoeveelheid vis zal er ook minder werk zijn voor vissers en zal er daardoor minder voedsel beschikbaar zijn voor de mensen. Bovendien zal het toerisme afnemen als gevolg van het verdwijnen van bijvoorbeeld het Great Barrier Reef in Australië en zal dit een enorme klap zijn voor de economie van het land. Ook de kustgebieden zullen hinder ondervinden van het verdwijnen van het koraal. De riffen vormen namelijk een natuurlijke bescherming tegen hoge golven. Zonder riffen zullen de kusten grote klappen krijgen. Daarnaast zullen er zonder koraalriffen veel minder koraalfragmenten op de stranden terechtkomen. Deze zorgen ervoor dat de stranden bestand zijn tegen schadelijke invloeden. Zonder koraal zullen de kusten verzwakken.

Thailand

In Thailand zijn al achttien duikoorden gesloten om te voorkomen dat de koraalriffen zullen afsterven. Deze riffen in de nationale parken Hat Chao Mai, Mu Ko Phetra, Tarutao, Hat Nopparattara, Mu Ko Phi Phi, Mu Ko Surin en Mu Ko Similan zijn voor ten minste 80% beschadigd.


Hoofdbeeld door: LPtje.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Jarawa-stam met uitsterven bedreigd

Een jaar na het overlijden van de 85-jarige Boa Senior, het laatst overgebleven lid van de Bo-stam op de Andaman eilanden in India, dreigt ook de buurstam Jarawa van de aardbodem te verdwijnen.

0
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Thailand sluit duikoorden

Thailand sluit tientallen toeristische duikoorden om de indrukwekkende koraalriffen in de Andamandse Zee aan de westkust te beschermen tegen onbewuste vernieling.

3
Reisnieuws
Zonnebrandcréme dodelijk voor koraal

Laat voortaan je zonnebrandcrème thuis als je gaat snorkelen. De chemicaliën die in de beschermende crème zitten kunnen namelijk schadelijk zijn voor het koraal.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.