Reisnieuws

10 wereldse begroetingen

Gepubliceerd: 23 feb 2011
1

Wanneer je bij een gastgezin aankomt, wil je die mensen uiteraard vriendelijk begroeten. Niet overal ter wereld echter zijn de groeten dezelfde. Handjes schudden of een vriendelijke kus op de wang wordt dan als 'raar' bestempeld. Om lastige situaties te voorkomen, hebben wij de meest unieke begroetingen op een rijtje gezet.

1. Nieuw-Zeeland

Wie Nieuw-Zeeland bezoekt, zal ongetwijfeld in contact komen met de welkomstgroet van de Maori, het oorspronkelijke volk dat het land bewoonde toen het werd ontdekt door Europeanen. Bij deze groet, beter bekend als de hongi, wrijven twee mensen de neuzen tegen elkaar wanneer ze elkaar ontmoeten. Deze oude traditie is een symbolische handeling dat als rechtstreeks afkomstig van de goden beschouwd wordt.

Tip: Houd je ogen open! Je wilt toch niet met de hoofden tegen elkaar stoten?
 

2. Tibet

Bij ons wordt het als beledigend beschouwd, maar in Tibet is je tong uitsteken naar iemand juist heel positief. Het is de gebruikelijke manier om iemand welkom te heten. De traditie gaat terug naar de tijd van Lang Darma, een kwade Tibetaanse koning met een zwarte tong. Het volk vreesde na zijn dood dat de koning zou reïncarneren en daarom begon iedereen zijn tong uit te steken om te verzekeren dat ze niet van kwade wil waren. Vandaag gaat de traditie vaak gepaard met het plaatsten van de handpalm naar beneden voor de borst.

Tip: Eet geen drop voor je de begroeting uittest. Wie weet wat er dan kan gebeuren!
 

3. Tuvalu

Op het Polynesische eiland Tuvalu is het gebruikelijk je gezicht op de wang van de ander te drukken en vervolgens diep te snuiven.

Tip: Kijk even hoe de locals het ervan afbrengen en doe hen vervolgens na. Wees er ook zeker van dat je geen gerechten met knoflook hebt gegeten voor de verwelkoming.

4. Mongolië

Heel belangrijk in de Mongoolse cultuur is het tonen van wederzijds respect. Wanneer de gastheer je welkom heet met een hada - een zijden of katoenen strook - neem je deze voorzichtig met beide handen van hem aan, terwijl je lichtjes buigt.

Tip: Kijk niet raar op wanneer je rookpijpen of snuifdozen in je hand gedrukt krijgt. In sommige delen van Mongolië is de handel in deze objecten heel gewoon.
 

5. Japan

In Japan word je verwelkomd door middel van een buiging. Deze buiging kan variëren van een kort knikje met het hoofd, tot een diepe buiging van 90°. Wanneer de verwelkoming plaatsvindt op een tatami vloer, een typische vorm van Japanse vloeren, zijn mensen verplicht op hun knieën een buiging te maken. Japanse jongeren houden het vaak alleen bij knikken als een informele begroeting.

Tip: Als je niets begrijpt van de verschillende buigmethoden, is een kort knikje met het hoofd voor buitenlanders voldoende.

6. Kenia

Wie geluk heeft, zal een Maasai welkomstdans kunnen bijwonen. De levendige Maasaidans wordt uitgevoerd door de krijgers van de stam. De dans begint traditioneel met een verhaaltje en eindigt in een grote cirkel, waar de dansers de hoogst mogelijke sprongen maken. Hiermee maken ze de bezoekers duidelijk hoeveel moed en kracht de stam heeft.

Tip: Schrik niet als je een ietwat onaangenaam drankje aangeboden krijgt! Een mengsel van koemelk en bloed gaan vaak gepaard met de dans. De samenstelling wordt dan aan de bezoekers aangeboden.
 

7. Groenland

In veel Noordpoolgebieden staat de begroeting door de eskimo's bekend als een kunik. De kunik wordt vooral gebruikt onder familieleden en geliefden. De ene persoon drukt hierbij de neus en bovenlip tegen de huid van de andere.

Tip: Zorg er best voor dat je neus is afgeveegd voor je de kunik uitprobeert. Je wilt namelijk geen natte streep achterlaten op de wang van de andere.

8. China

De kowtow is de benaming voor een Chinese welkomstgroet. Hierbij vouw je de handen en buig je. Als vrouw maak je er ook een wanfu bij. Hierbij ga je met je handen langs de zijkant van je lichaam naar beneden.

Tip: Tegenwoordig wordt de kowtow niet overal meer beoefend. Toch wordt het vouwen van de handen op grote schaal nog vaak gebruikt en gerespecteerd.
 

9. Thailand

De Thaise traditie is een zeer sierlijke traditie. Het volk houdt de handpalmen tegen elkaar en maakt een lichte buiging. Je spreekt hierbij het woord 'Sawaddee' uit. Reizigers zullen merken dat het gebruik van de handpalmen vaak verschilt: hoe dichter de handen zich bij het gezicht bevinden, hoe meer respect je krijgt.

Tip: Laat je niet afschrikken: in het begin zal het vreemd voelen de traditie te gebruiken. Later zul je met veel plezier iedereen begroeten die je op je pad tegenkomt.
 

10. Filipijnen

Een heel speciale Filipijnse begroeting, is die tussen een jongere persoon en een oudere. De jongere moet een beetje buigen en de rechterhand van de oudere man aannemen met zijn rechterhand. De knokkels van de handen raken vervolgens het voorhoofd van de oudere persoon aan. Hierbij worden de woorden 'Mano Po' uitgesproken. 'Mano' betekent hand en 'Po' betekent hier respect.

Tip: Wees altijd voorzichtig wanneer je het hoofd van de oudere persoon aanraakt. Het is niet de bedoeling nadien een blauwe plek na te laten.


Hoofdbeeld door: Tsjikatilo.reisreporter.nl
Foto Hongi door: Luhai Wong.flickr.com
Foto Hada door: Jiji.flickr.com
Foto Maasai door: Alu.reisreporter.nl
Foto Kowtow door: Mrmayat.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo leer je snel een vreemde taal

Het is handig als je een woordje Engels spreekt wanneer je in het buitenland rondreist, maar helaas spreekt niet iedereen ter wereld deze taal. Met handen en voeten kom je ook al een heel eind, maar wat zou het fijn zijn als je met de mensen kunt...

3
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Talen met uitsterven bedreigd

Een taal is net een mens. Ze leven, krijgen nakomelingen en sterven weer. Bijna de helft van alle talen ter wereld loopt het gevaar te verdwijnen.

0
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7

Reacties van bezoekers Reageer

Cin

Door: Cin • Geplaatst op

Masaikinderen kunnen naar een oudere toekomen en hun hoofd lichtjes buigen. Het is van hun kant een teken van respect voor een oudere. Het is de bedoeling dat je je hand dan even op hun hoofd legt.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.