Reisnieuws

Carnavalskalender wereldwijd

Gepubliceerd: 22 feb 2011
0

Mocht je Nederland in maart te koud vinden of heb je geen tijd, dan kun je ook in andere jaargetijden en in andere landen goed carnaval vieren. Zo kun je na het carnaval in Nederland direct door naar Valencia en in juni naar Berlijn. Columbus geeft je een overzicht van plaatsen waar je ook in andere seizoenen terecht kunt voor een goed carnavalsfeestje.

Van 6 t/m 8 maart is het in Nederland weer carnaval. Dit van oorsprong christelijke feest was in eerste instantie een eetfestijn dat aan een vastenperiode van veertig dagen voorafging. De naam komt van het Latijnse carne vale, dat afscheid van het vlees betekent. Tegenwoordig staan bier, praalwagens en speciale liederen centraal.

1. Venetië: 26 februari t/m 8 maart

Mocht je het Nederlandse carnaval willen verruilen voor een exotischer viering, dan ben je in Venetië aan het goede adres. Het Venetiaanse carnaval is vooral beroemd vanwege de maskers die gedragen worden. Oorspronkelijk hadden de maskers als functie dat ze met de gezichten ook de sociale status van mensen verhulden. Omdat niet duidelijk was wie tot welke stand behoorde, fungeerde het feest als een uitlaatklep voor het gewone volk en konden de mensen zich voor heel even bovenaan de sociale ladder wanen. Het San Marco plein, de theaters en andere openbare gebouwen vormen het toneel voor acrobaten, acteurs en dansers. Ook grote optochten en extravagante kostuums maken onderdeel uit van de carnavalstraditie.
Foto door: Dedelef.reisreporter.nl

2. Valencia: 27 februari t/m 19 maart

In maart is er in Valencia het grote Las Fallas festival. Het feest is oorspronkelijk ter ere van St Jozef, de beschermheilige van de timmerlieden. Voor dit feest wordt al zes maanden van tevoren begonnen aan het maken van de ninots; beelden van karton, hout en gips, die vaak een satirische scène verbeelden. Het openingsfeest La Crida op de laatste zondag van februari, dit jaar op 27 februari, luidt het festival in. Op alle openbare plekken worden de ninots neergezet. Naast de beelden zijn er ook parades, stierengevechten, schoonheidswedstrijden en paëllawedstrijden.
Dagelijks worden er op het Stadhuisplein om 14.00 uur tien minuten lang voetzoekers afgestoken zodat de grond letterlijk schudt van alle knallen. De grootste festiviteiten vinden plaats van 16 t/m 19 maart. Op 19 maart eindigt het festival met La Crema, het in de fik steken van alle beelden. Het duurste beeld in 2011 dat in rook is opgegaan, heeft € 900.000 gekost.
Foto door: Pauldriessen.reisreporter.nl

3. Berlijn: 10 t/m 13 juni

Het vierdaagse festival Karneval der Kulturen staat in het teken van de verschillende culturen die de stad vertegenwoordigt. Op Eerste Pinksterdag, 12 juni, is er een gigantische optocht die elk jaar steeds meer mensen trekt. Daarnaast zijn er tal van dansers, acteurs en musici die ervoor zorgen dat het einde van de lente een echt feestje wordt.

4. Cuba: 18 t/m 27 juli

In Havana, Mantanzas en Santiago de Cuba wordt van 18 t/m 27 juli carnaval gevierd. Oorspronkelijk viel carnaval in dezelfde periode als in Nederland, maar deze is in 1920 vervangen door een viering in de zomer, genaamd Mamarrachos. Dit festival werd ruim nadat de suikeroogst was geweest gehouden, zodat de suikerboeren van veelal Afrikaanse afkomst mee konden doen. Tegenwoordig wordt op 26 juli tevens de dag van de Cubaanse Revolutie gevierd.

5. Rotterdam: 29 en 30 juli

Ook in Nederland zelf kun je nog een keer carnaval vieren, dit keer lekker in de zomer. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 juli staat Rotterdam in het teken van het Zomercarnaval.
Op vrijdag is er de Fernandes Battle of Drums, waarin brassbands het tegen elkaar opnemen. Op zaterdag is er de Straatparade, een optocht door de hele stad met praalwagens, muziek en kostuums.
Foto door: JanKranendonk.reisreporter.nl


Hoofdbeeld door: Christiaandegroot.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Festivalkalender: Juli

Tijdens deze zomermaand zijn de meeste festivals te bezoeken. Of je nou dichtbij huis blijft of naar de andere kant van de wereld gaat, de festivals zijn overal te vinden. Hoogtepunten: Distant Heat Festival in de Wadi Rum woestijn van Jordanië, ...

0
Reisnieuws
Beleef carnaval op Curaçao

In januari en februari staat Curaçao twee maanden lang in het teken van het grootste spektakel van het jaar: carnaval. Een indrukwekkend aantal kleurrijke groepen danst op het ritme van de plaatselijke carnavalsmuziek: de Tumba.

0
Reisnieuws
Alaaf: hier vier je carnaval

Was carnaval vroeger nog een feest voorafgaand aan veertig dagen vasten, tegenwoordig is het voornamelijk een verkleed- en drankfestijn. Niet alleen Nederland kent deze traditie, over de hele wereld worden carnavalsoutfits uit de kast getrokken. C...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.