Reisnieuws

Zo vermijd je oplichting in een taxi

Gepubliceerd: 23 feb 2011
4

Je zult het maar meemaken. De eerste keer in een vreemd land, niet weten hoe ver het hotel van de luchthaven ligt... De beste oplossing is dan de taxi. Gemakkelijk, snel en boven alles: je wordt afgezet aan de deur! Maar oplettendheid blijft een must.

Vaak zijn taxichauffeurs er op uit je extra geld af te troggelen. Het is dus noodzakelijk dat je je bewust bent van mogelijke gevaren. Wij geven je de meest voorkomende trucs.

1. Meter kapot

Natuurlijk! De enige taxi die klaarstaat en de meter is kapot of er is een andere ongelukkige reden waarom het niet werkt. Gevolg is dat de chauffeur je vier- of zelfs vijfmaal het normale bedrag laat betalen bij aankomst.

Oplossing: Spreek altijd een bedrag af voor je in de taxi stapt en laat de chauffeur de meter resetten voor hij begint te rijden. Is de meter daadwerkelijk stuk? Zet het dan op een lopen en neem een andere taxi.

2. De prijswissel

Het kan ook gebeuren dat je vooraf inderdaad een prijs afspreekt, maar de chauffeur het zich 'anders herinnert'. Bijvoorbeeld: je bent overeengekomen dat je vijftien euro betaalt voor de rit van de luchthaven naar je hotel. Bij aankomst zegt de chauffeur met een vriendelijke glimlach: 'Dat is dan twintig euro, alstublieft'.

Oplossing: Laat niet met je sollen! Geef hem de afgesproken vijftien euro en stap uit de auto met een even vriendelijke glimlach.

3. De biljettenwissel

Stel je voor: een leuk feestje, wat te veel gedronken. Dan denk je: Ik ben slim en neem een taxi. Maar ook hier moet je erg op je hoede blijven. Als je een rit van acht euro bijvoorbeeld met een briefje van twintig euro betaalt, is de kans aanwezig dat wanneer je even niet oplet, de chauffeur het briefje in een tientje verandert.

Oplossing: Tel de briefjes luidop wanneer je ze in de hand van de bestuurder legt. Zo is er geen twijfel mogelijk. En als je gepast kunt betalen, doe dat dan. Is een rit € 8, betaal dan bij voorkeur met een tientje. Zo kan er nooit verwarring ontstaan. Desnoods maak je voor de stapavond een apart potje aan voor de taxi.

4. Valse briefjes

Soms krijgen taxichauffeurs valse briefjes in handen. Deze proberen ze dan door te geven aan onwetende, onschuldige toeristen. Ze wisselen snel, zonder dat je het merkt, jouw briefje om naar een valse. Het valse briefjes geven ze dan terug met de vermelding dat het een valse is.

Oplossing: Spijtig genoeg is er hier geen deftige oplossing voor. Oplettendheid is de boodschap.


5. De toeristisch route

Weet waar je heen moet! Vaak neemt de bestuurder je mee op een sightseeing tour zonder dat je het echt beseft. De chauffeur volgt dan een omweg en dat kost mucho dinero.

Oplossing: Google maps. Kijk vluchtig even op de site en onthoud een aantal belangrijke wegen.

6. 'Sorry, het is gesloten!' / 'Sorry, het heeft een nieuwe naam!'

Vaak spelen taxibestuurders en hotels onder één hoedje. De chauffeurs krijgen dan een deel van de opbrengst als ze nieuwe toeristen naar het hotel brengen. Als je bijvoorbeeld een hotel opgeeft, zal de bestuurder beweren dat het niet meer bestaat. Vervolgens neemt hij je naar een ander, vaak ook veel duurder hotel.

Oplossing: Bel het hotel even op en vraag of ze het adres kunnen bevestigen. Heb je geen telefoon bij de hand, blijf dan aandringen bij de chauffeur om je naar het opgegeven adres te brengen, 'gewoon omdat je het plaatsje eens wilt zien.'

7. Het busstation

Wil je de stad uit, laat je dan niet vangen door de truc van het busstation. 'Geen probleem hoor, ik breng je even naar het busstation. Van daaruit kun je de bus nemen naar verschillende bestemmingen.' Je zult het niet anders zien dat de bus net voor je ogen wegrijdt. 'Geen nood', zegt de taxichauffeur, 'er is nog een bushalte in de buurt. Ik breng je er wel heen'. Opnieuw hetzelfde liedje. De meter blijft de hele trip lopen, waardoor je uiteindelijk een fiks bedrag zult betalen.

Oplossing: Spreek van tevoren een bedrag af en zorg ervoor dat je de bestuurder pas betaalt als je echt de bus kunt nemen.

8. De achterbuurten

Na een lange tijd rijden, besef je vaak dat er iets niet klopt. De taxichauffeur heeft of het verkeerde adres ingegeven in zijn GPS, of neemt je gewoon mee naar zijn huis. In elk geval zijn de hoge, mooie gebouwen die je zag bij vertrek, ingeruild voor ingevallen daken en kapotte ruiten.

Oplossing: Veiligheid voor alles. Voel je je niet veilig, betaal dan de chauffeur nogmaals om je naar het juiste adres te brengen. Heb je het gevoel dat iets niet klopt, vertrouw je intuitie en vraag de taxichauffeur tijdig om te stoppen of om om te keren. Om de situatie in de toekomst te vermijden: weet ongeveer waar je heen moet en werk enkel met geregistreerde taximaatschappijen. Laat je van tevoren goed informeren over mogelijke oplichterspraktijken op de plaats van bestemming, op welke plek bij het vliegveld de geregistreerde taxi's staan en van welke maatschappij je het beste gebruik kunt maken.

9. Vooraf betalen

In het zuidoosten van Azië komt het geregeld voor dat je een chauffeur betaalt om je naar een bestemming te brengen en op je te wachten. Deze blijft dan buiten wachten tot je terugkeert om je vervolgens naar een volgende plaats te voeren. Maar wat doe je als de taxi plots verdwenen is en dus niet op je wachtte, zoals eerder afgesproken?

Oplossing: Betaal in schijven. Geef de helft van het totale bedrag bij het begin van de rit (laat even het geld zien om de chauffeur gerust te stellen als daar om gevraagd wordt). De andere helft overhandig je als je gezond en wel thuis bent gekomen.


Hoofdbeeld door: Robsreizen.reisreporter.nl
Foto biljetten door: Aranjuez1404.flickr.com
Foto taxi door: Sidonius.reisreporter.nl
Foto achterbuurt door: Pixelmania.reisreporter.nlLees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
VIDEO: Carpoolen in Filipijnen

Op de Filipijnen hebben ze wel een heel bijzondere manier van carpoolen. Waarom een taxi nemen, als je niet meer nodig hebt dan een palet of wat plankjes en een brommer. Zeker weten een goedkope oplossing. Maar of je hier in Nederland mee weg zou ...

0
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7
Reisnieuws
Rome stopt sjoemelende taxi

Taxichauffeurs weten aardig wat geld te vangen door toeristen dubbele tarieven te vragen. Rome pakt de oplichtende taxi's aan en begint met een nieuw en eerlijk betaalsysteem.

0

Reacties van bezoekers Reageer

marieke218

Door: marieke218 • Geplaatst op

Nog een leuke manier van geldverdienen door taxi chauffeurs. In thailand hadden wij op onze tweede dag met een taxi een ritprijs afgesproken, die wij al iets aan de hoge kant vonden, maar goed het was 's ochtends erg vroeg en de onderhandelingsgeest lag nog te slapen. Bij de bestemming aangekomen, moesten we opeens dat bedrag per persoon betalen....

JoTin

Door: JoTin • Geplaatst op

Deze praktijken komen ook in Nederland voor. Dus hier zijn veel taxichauffeurs niets beter dan sommige buitenlandse collega's.

kvrooij

Door: kvrooij • Geplaatst op

In Chengdu hebben wij een soortgelijk verhaal meegemaakt.
De taxi chauffeur deed net alsof hij de meter aan had gezet, maar had hem niet helemaal 'heen en weer' gedaan, waardoor het bedrag van de vorige rit was blijven staan. Wij zaten achterin en de chauffeur had heel strategisch iets voor z'n meter gezet zodat wij deze van de achterbank niet goed konden zien.
Bij aankomst stond er een schrikbarend hoog bedrag op de meter, wat hij heel snel op 'nul' drukte, maar dit bedrag moesten wij volgens hem dus wel betalen!
Nou volgens mij dus niet! Ik wist gelukkig wat de ritprijs ongeveer zou moeten zijn, en dat bedrag heb ik hem aangeboden. Maar dat was volgens hem niet voldoende. Toen heb ik voorgesteld om bij het hotel naar binnen te gaan en iemand te zoeken die Engels en Chinees kon, en heb het woordje politie ook maar een keer laten vallen. Toen gristte hij het bedrag wat ik hem aangeboden had uit m'n handen en reed boos vloekend weg. Achteraf bleek dat wij de juiste prijs betaald hebben, en dat dit dus duidelijk een gevalletje oplichting was!!!
Dus tip, gewoon voet bij stuk houden en je niet laten overbluffen als je zeker weet dat je geflest wordt!

Albert Weterings

Door: Albert Weterings • Geplaatst op

Peking, vorige week; Sta bij het zomerpaleis (in de winter, brrrrr) en er staat een zwarte auto met een keurig bordje taxi er op. Ik stap in, keek vooraf of ie een meter had. Yes sir, this is a meter-taxi.
Hij brengt me waar ik heen wil, eindprijs is 10x meer dan de heenweg! Begint die chauffeur een verhaal dat 't een VIP taxi is (zelfde oude VW als de rest) en daarom moet ik meer betalen.
Not dus, gelukkig ben ik erg groot en heb 'm wat geld gegeven en gezegd dat ie heel snel weg moest wezen of ik zou de politie bellen.
Veel gevloek en ik kreeg 'the bird' van hem, maar hij droop wel af.
Hoeveel alleen reizende, minder groot van postuur zijnde mensen komen er zo makkelijk vanaf....

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.