Reisnieuws

Reistips voor Japan

Gepubliceerd: 18 nov 2011 1
De tsunami, die begin maart 2011 het noordoosten van Japan trof, is verleden tijd en de Japanners zijn weer bezig om het land op te bouwen. Dat betekent dat ook het toerisme weer meer dan welkom is in Japan. Columbus geef je enkele handige tips over wat je wel en niet moet doen in Japan.
Meestal komen de Japanners in groten getale naar Europa om in een weekje alle highlights te bezichtigen en duizenden foto's te maken zodat ze thuis kunnen bekijken waar ze allemaal zijn geweest. Andersom is Japan ook interessant voor Nederlanders, hoewel er een paar dingen zijn waar je op moet letten.

1. Doe wat de Japanners doen

Als je op reis gaat naar Japan is het belangrijk om je te verdiepen in de lokale gewoonten en zo vreemde situaties te voorkomen. Zo is het onbeleefd om je eigen drank in te schenken, dat doe je voor elkaar. Wanneer iemand slurpt bij het naar binnen werken van z'n eten, dan is dat een teken dat hij van z'n maaltijd geniet en dus beleefd. In een winkel leg je nooit het geld in de hand van de kassamedewerker, maar altijd in het daarvoor bedoelde schaaltje. Ook is het op veel plaatsen gebruikelijk om bij binnenkomst je schoenen uit te doen. Schoenen die niet te veel tijd kosten om telkens aan en uit te doen, zijn onontbeerlijk. Mooi uitziende sokken zijn dan natuurlijk net zo belangrijk.

2. Laat geen afval slingeren

Dat er geen vuilnisbakken op straat staan, is geen excuus om dan maar je afval op de grond te gooien. De Japanners doen dit ook niet en nemen hun vuilnis weer mee naar huis. Er staat zelfs een boete op vervuiling. De enkele vuilnisbakken die er wel staan, zijn doorzichtig zodat je precies kunt zien wat erin zit. Dit is naar aanleiding van de gasaanslag in Tokio van 1995.

3. Ken je plaats

Japanners zijn heel geordend en willen anderen niet tot last zijn. Daarom zul je nooit een Japanner door een rood licht zien lopen en hem zien dringen in een rij. Voor de trein zijn er aparte vakken op de grond geschilderd, waarin mensen kunnen wachten op een bepaalde wagon. Zorg ervoor dat je een halve meter afstand houdt van de wachtende voor je.

4. Maak gebruik van de plaatselijke faciliteiten

De internationale hotels zijn prima, maar niet echt bijzonder. Wil je wat meer meekrijgen van de Japanse cultuur, dan is het een aanrader om tenminste één nacht door te brengen in een lokaal hotel. Als buitenlander krijg je gelukkig uitleg over de gang van zaken. Zo weet je wanneer je welke slippers aan moet, dat je in een jukata - een lichte, kleurrijke kamerjas - het uitgebreide ontbijt nuttigt en dat je bed 's avonds pas voor je gereed wordt gemaakt. Naast overnachten in een Japans hotel is het leuk om je avondeten te nuttigen in een plaatselijk restaurant en te genieten van lokale specialiteiten, zoals sushi. Ze doen niet aan fooi en ze serveren gratis thee bij het eten.

5. Zeul je bagage niet mee

In de treinen en metro is vaak geen plaats voor grote koffers. Er zijn in de steden genoeg bedrijven die voor een laag tarief je koffers van en naar je hotel brengen. Dit bagagetransport komt heel veel voor en wordt takuhaibin genoemd.


Hoofdbeeld door: Avloemans.reisreporter.nl
Foto door: Yvettehartelo.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Reistips voor Japan"

  • profile image comment

    Afval kan je kwijt bij elke convenience store (7-eleven, Familymart, Lawsons etc) . In de grote steden zijn erg veel van deze winkels te vinden. Vaak staan daar buiten de winkel een aantal afvalbakken, even opletten een voor plastic, een voor blik en een voor restafval.

    Door BBAce • geplaatst op 2011-11-23 12:09:23

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...

Staat een wildlife-ervaring bovenaan jouw bucketlist?

Ben jij een safari aan het plannen, maar staat er nog niet vast waar je naar toe gaat? Dan moet je zeker even ons nieuwe wildlifeboek raadplegen. Hierin vind je 15 van onze favoriete wildlife-ervaringen. 

Ben jij een safari aan het plannen, maar staat er nog niet vast waar je naar toe gaat? Dan moet je zeker even ons nieuwe wildlifeboek raadplegen. Hier...