Reisnieuws

Domste vragen aan stewardessen

Gepubliceerd: 16 feb 2011
1

'Mag er een raampje open?', 'Kan de piloot de turbulentie stoppen?' of 'Is er een McDonalds aan boord?' Je kunt je bijna niet voorstellen dat mensen dergelijke vragen stellen, maar het gebeurt echt. Het personeel van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic heeft een lijst opgesteld met de meest bizarre vragen die mensen stellen aan stewardessen.

Veel passagiers zouden erg gevoelig zijn voor de luchtdruk en daardoor in de war raken. Hieronder volgt een lijst met de top-10 van de vreemdste vragen die de Virgin stewardessen ooit te horen hebben gekregen.

1. Is er een trein van Fiji naar Nieuw Zeeland?

Een trein kan behoorlijke afstanden afleggen, maar wanneer er een oceaantje tussen ligt, wordt het toch een stukje lastiger. Weliswaar kunnen wij met de Eurotunnel per trein van Calais naar Dover, maar die tunnel legt 'slechts' een schamele vijftig kilometer af. Dat is niets in vergelijking met de afstand tussen Fiji en Nieuw-Zeeland; maar liefst tweeduizend kilometer. We vermoeden dan ook dat de stewardess hem heeft doorverwezen naar de klantenservice van Virgin Airlines.

2. Hoe laat vertrekt de veerboot van 15.00 uur?

Natuurlijk kan het soms voorkomen dat een openbaar vervoermiddel vertraging heeft, maar als je weet wat de vertrektijd is, dan is het lichtelijk onnodig nog te vragen hoe laat de boot gepland staat om te vertrekken. Misschien dacht deze passagier dat '15.00 uur' de naam van het bedrijf was?
Bovendien lijkt het ons verstandiger je te richten op de inlichtingen van de veerboot, dan de stewardess van je vlucht. Ze zit misschien wel op grote hoogte, maar ze is vast nog niet alwetend.

3. Mijn paspoort is verlopen. Kan ik een nieuwe krijgen wanneer ik in Londen aankom?

Natuurlijk kun je als Engelsman in het land van herkomst een nieuw paspoort krijgen. Maar je moet er wel eerst komen! Zonder een geldig paspoort word je niet toegelaten in het vliegtuig. En let wel: je kunt bij internationale vluchten ook niet zomaar ieder legitimatiebewijs gebruiken. Een pasfoto op een pasje is echt niet genoeg - met je bibliotheekpas hoef je het echt niet te proberen (en geloof ons, er zijn mensen die het proberen!) en zelfs met je rijbewijs kom je niet heel ver.


4. Kan ik Australische dollars pinnen bij de bankautomaat in Engeland?

Dat was de vraag van een Australische toerist aan een stewardess. Hoewel er op sommige internationale luchthavens wel geldautomaten zijn die meerdere valuta afgeven, zul je bij een gemiddelde geldautomaat in bijvoorbeeld Nederland uiteraard geen Australische dollars maar euro's in handen krijgen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere landen.

5. Moet ik mijn echte naam gebruiken op mijn vliegticket?

Als je onder de naam 'Popeye' reist, zal je niet ver komen. Een legitimatiebewijs dient natuurlijk om je te identificeren. Onder een valse naam vliegen zal je dus duur komen te staan. Veel luchtvaartmaatschappijen staan het wel toe de naam nog ter plaatse te veranderen - als je bijvoorbeeld problemen ervaart omdat je op je vliegticket de achternaam van je echtgenoot hebt ingevuld, terwijl op je paspoort nog je meisjesnaam staat. Daar betaal je echter wel een hoge prijs voor, soms zelfs het dubbele van wat je ticket heeft gekost.

6. Wat is de hoofdstad van Europa? En wat is de hoofdstad van Afrika?

Topografie kan natuurlijk lastig zijn, maar dat een continent geen hoofdstad heeft, zou toch wel algemeen bekend mogen zijn. Nu zou je Brussel wel als de bakermat van de Europese Unie kunnen zien, maar hoofdstad? Nou, nee. En dat is maar goed ook, anders zou dat wellicht weer aanleiding geven tot allerhande oorlogen en machtsstrubbelingen.


7. Hoe komt het dat wanneer ik uit Sydney vertrek om 10.00 uur 's ochtends, ik aankom in Vancouver op hetzelfde tijdstip én op dezelfde dag?

Tijd is een rekbaar begrip en meevliegen of terugvliegen in de tijd is soms natuurlijk een beetje lastig te bevatten. Denk gewoon even dat het vliegtuig een tijdmachine is, dan zal er geen verwarring optreden. Er is een groot tijdverschil tussen Sydney, Australië en Vancouver, Canada. Zo groot zelfs, dat je natuurlijk gemakkelijk op hetzelfde tijdstip als vertrek weer kunt aankomen - als je vlucht even lang duurt als het tijdsverschil groot is.

8. Hoeveel sloffen sigaretten mag ik meenemen op mijn autovakantie in Queensland?

Als je je helemaal dood wil roken, leef je uit! Uiteraard is de hoeveelheid sigaretten die je (gratis) bij aankomst in het land van bestemming mee mag nemen aan bepaalde normen verbonden - bij een te grote hoeveelheid wordt het gezien als handel. Maar als jij eenmaal op je bestemming de halve sigarenhandel leeg wilt kopen, dan zal niemand je tegenhouden.

9. Heb ik een paspoort nodig als ik overzees naar Hamilton Island vlieg?

De Australiër die deze vraag stelde, was blijkbaar niet op de hoogte van het feit dat Hamilton Island bij Australië hoort. Het feit dat je dan een zee oversteekt, betekent niet dat je de landgrenzen verlaat. In veel landen heb je geen paspoort nodig om een binnenlandse vlucht te maken; een identificatiebewijs is dan voldoende.

10. Heb je een paspoort nodig om naar Tasmanië te reizen? En hoeveel duty-free mag ik terug meenemen?

Tasmanië hoort, net als Hamilton Island, tot het gemenebest van Australië. Aangezien je het land dus niet verlaat, zal het als Australiër lastig worden belastingvrije aankopen te doen. Helaas, pindakaas!


Hoofdbeeld door: Hagerstenguy.flickr.com
Foto door: Brooks Elliott.flickr.com
Foto door: Rverburg.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Gratis ruimtevlucht met KLM

Na Virgin Galactic, Space Adventures en XCor waagt ook 'onze eigenste' KLM zich op de oh zo populaire nieuwe reisbranche: ruimtevaart voor consumenten. Over drie jaar wordt het mogelijk om een heuse raketvlucht met de luchtvaartmaatschappij te mak...

0
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Ruimtereis steeds goedkoper

Voor wie altijd al gedroomd heeft van een reis buiten de dampkring: de kans om die droom werkelijkheid te maken, komt steeds dichterbij. Reizen naar de ruimte zijn namelijk een stuk goedkoper geworden.

0
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Virgin lanceert onderzeeër

Nog geen twee maanden nadat Virgin-oprichter Richard Branson zijn ruimteschip voor toeristen onthulde, heeft de topmagnaat alweer een nieuw speeltje in het vizier. Zijn plan: een onderwatervliegtuig.

0

Reacties van bezoekers Reageer

rubbrubb

Door: rubbrubb • Geplaatst op

Stewardessen kunnen er ook wat van: ik vloog ooit vanuit Engeland met mijn Noord-Ierse vriend en hij raakte al gauw in gesprek met een Noord-Ierse stewardess. We waren al zeker een uur in de lucht toen ze vroeg: do you live around here? Ze bedoelde in de buurt van Gatwick, waarvan we vertrokken waren, maar we moetsen er allebei hard om lachen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.