Reisnieuws

Vliegangst: antwoord op alle vragen

Gepubliceerd: 21 feb 2011
0

Er zijn veel mensen die wel van reizen houden, maar niet van vliegen. Hoewel de meesten de gedachten aan wat er allemaal mis kan gaan snel uit hun hoofd zetten, blijven anderen er langer mee zitten.

Het is gemakkelijk om de realiteit uit het oog te verliezen en allerlei enge scenario's te bedenken. Voor mensen met vliegangst kan het een geruststelling zijn om precies te weten wat er allemaal gebeurt tijdens de vlucht. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans om tegen een ander vliegtuig te botsen? En hoe zit het eigenlijk met turbulentie?
Columbus geeft antwoord op al je vragen rondom de vlucht.

1. Kunnen vliegtuigen tegen elkaar botsen?

In principe kunnen vliegtuigen niet met elkaar in aanraking komen, want er zijn aparte routes voor vluchten die west- en oostwaarts gaan. Ook verschilt de hoogte waarop vliegtuigen vliegen. Het minimale verschil moet driehonderd meter zijn.

2. Wordt er wel genoeg kerosine getankt?

De benodigde kerosine wordt berekend aan de hand van het gewicht, de weersomstandigheden en de vluchtroute. Er wordt daarnaast altijd extra bijgetankt voor het geval de piloot een extra rondje moet maken of moet uitwijken naar een andere luchthaven. Zelfs al zou het vliegtuig zonder kerosine komen te zitten, valt het nog niet uit de lucht. Door de luchtstromen kan het vliegtuig nog steeds 160 kilometer zweven op een hoogte van negen kilometer.

3. Hoe zit het met birdstrike?

Wanneer een vogel het vliegtuig raakt of in de motor vliegt, kan het gebeuren dat de motor uitvalt. Vliegtuigen zijn gelukkig uitgerust met vier motoren en kunnen prima functioneren met één motor minder.

4. Is turbulentie gevaarlijk?

Het grootste risico bij turbulentie loop je om iemands handbagage of koffie over je heen te krijgen. Turbulentie is te vergelijken met een bootje op het meer dat heen en weer schommelt als er een grotere boot langs vaart. Niet gevaarlijk, alleen vervelend.

5. Waarom is die landing zo ruw?

Vaak ligt het niet aan de piloot, maar zijn er bepaalde omstandigheden die ervoor zorgen dat de landing niet zo soepel verloopt als je zou willen. Bij een sterke zijwind kan het zijn dat het ene wiel eerder de grond raakt dan het andere en bij een versperring op de landingsbaan of korte landingsbaan moet de piloot abrupter stoppen dan normaal.


Foto door: Gohomekiki.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Special: 10 Piloten die je niet in de cockpit wilt

Zou jij je leven in handen leggen van een kind? Of in de auto stappen bij een dronken bestuurder? Als je zelf de keuze hebt, vast niet. Maar wanneer je een vliegtuig instapt, zie je vaak niet wie zich in de cockpit verschuilt. Columbus zocht de me...

1
Reisnieuws
iPhone app tegen vliegangst

Mensen met vliegangst kunnen vanaf nu wat rustiger in het vliegtuig stappen. Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic Airways denkt namelijk de uitkomst te bieden voor de angstigen onder ons. Althans, mits ze in het bezit zijn van een iPhone.

3
Reisnieuws
1 op 3 reizigers heeft vliegangst

De zomervakantie staat weer voor de deur. Nederlanders stappen massaal in het vliegtuig naar warmere oorden. Jij kijkt er enorm naar uit, maar veel Nederlanders hebben slapeloze nachten. Zweet, hartkloppingen en trillende benen. Voor veel mensen i...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.